Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dva operační systémy  (Přečteno 2368 krát)

Tomáš Wanke

• Návštěvník
Dva operační systémy
« kdy: 29 Ledna 2009, 03:35:24 »
Mám pošítač rozdělen na tři disky. C - Windows, D - ukládací prostor a E - zde bych chtěl dát Ubuntu. Mohli byjste mi prosím někdo poradit jak to mám udělat?? Instalaci ubuntu jsem spustil, ale nevím jak to mám udělat, když chci Ubuntu umístit na disk E. Díky moc za radu...

pistacik

• Návštěvník
Re: Dva operační systémy
« Odpověď #1 kdy: 29 Ledna 2009, 06:38:30 »
Hezkej pruvodce instalaci je na wiki : http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD. Ja taky provozuju XP a UBUNTU na jednom PC a doporucuju Ti uvolnit disk E (zrusit logicky disk ve win, nebo pomoci gpartedit v live ubuntu) a pokracovat podle pruvodce.
Dell Latitude E6500, dualboot Win7/UBU10.10

Tomáš Wanke

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Ledna 2009, 11:49:21 »
Instalace je napsána pěkně, ale já skončím u bodu 5.2, jelikož mi tam neskočí nabídka S průvodcem, tím pádem nemám jak dále pokračovat, co mám dělat...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 29 Ledna 2009, 12:51:41 »
Doporučuji ruční rozdělení. Máte alespoň přehled...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 29 Ledna 2009, 12:54:37 »
Doporucil bych zjistit si neco o znaceni disku
Kód: [Vybrat]
http://wiki.ubuntu.cz/Linuxové značení diskůtim se dozvis co to je "disk E" a pak pouzij rucni rozdeleni, s tim, ze ponechas prvni dva oddily (pravdepodobne sda1 - "C" a sda5 - "D", pokud je C na primarni a D na extended partition) a ten treti  (sda6) zrusis a na volne miste vytvoris strukturu dle navodu.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #5 kdy: 29 Ledna 2009, 12:56:39 »
Jestli to dobře chápu, máš E jako NTFS prázdný oddíl kam bys rád dal Ubuntu.
Já bych to udělal tak, že bych "E" při instalaci z Ubuntu livecd průvodci odstranil a místo "E" bych tam dal "/" s ext3 souborovým systémem + ještě tak 1GB pro swap oddíl. A pokračoval v instalaci

Vaše disky by pak vypadaly:
C:           - windows                                   (pravděpodobně sda1)
D:           - data                                        (pravděpodobně sda5)
"/" (ext3)  - linuxový oddíl doporučuju min 4GB (pravděpodobně sda6)
"swap"     - odkládací oddíl (tak 1GB)              (pravděpodobně sda7)
 ;)
« Poslední změna: 29 Ledna 2009, 12:58:19 od Ravensun »
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Tomáš Wanke

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 29 Ledna 2009, 20:06:20 »
Nejde to, píše mi to " NENÍ URČEN SOUBOROVÝ SYSTÉM. OPRAVTE TO V PŘÍSLUŠNÉM MENU."

Co teď ???

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2009, 20:15:49 »
Nejde to, píše mi to " NENÍ URČEN SOUBOROVÝ SYSTÉM. OPRAVTE TO V PŘÍSLUŠNÉM MENU."

Co teď ???
z hlavy to neviem lebo si to nepamätám ale niečo si neoznačil.zadal si prípojný bod?lomítko na ten disk kde inštaluješ ubuntu.toto si prejdi: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31477.0.html na tretej strane je taký dlhý príspevok.inštalovalo sa tam síce viac ale asi tam niekde nájdeš odpoveď ako to nainštalovať

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 29 Ledna 2009, 20:34:51 »
Doporucuju si pred instalaci upravit disk pomoci Parted Magic. Stahnte to http://partedmagic.com/ a hodite na disk jako obraz ISO. Tenhle novej PM uz dela i ext4 souborovy sytem, ktery udajne bootuje o ctvrtinu rychleji a ma byt nosny pro budouci distro 9.04. Takze je vhodne ho pouzit jako souborovy system uz ted. Takze pomoci PM vytvorit 2 oddily ntfs pro win a odkl. prostor, 1 partisnu ext4 10Go, ktere zadame pripojny bod ./ dalsi linux-swap-staci 1Go a posledni ext3 /home - na to dame cely zbytek disku, pac to nam zustane i v pripade preinstalovani systemu. Pak uz jen u instalace zadame "pouzit exist. odily" nebo pro sychr zvolit rucni rozdeleni a tam si ty prednastaveny oddily jenom zakliknout.
Ja uz to takhle delam dost dlouho a opravdu vim kam instaluju, co kde mam - je to dobry.
« Poslední změna: 29 Ledna 2009, 20:36:58 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Tomáš Wanke

• Návštěvník
Re: Dva operační systémy [VYŘEŠENO]
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2009, 21:16:09 »
tak vám všem mockrát děkuju, podařilo se mi to nainstalovat, ale teňastal další problém, nejde mi rozjet net. Mám doma Wifi, ve Windows to šlape, ale v Ubuntu ne, máte nějakou radu???

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #10 kdy: 29 Ledna 2009, 21:50:32 »
Nevím kde máš ikonky, mezi nimi je i ikona připojení. Je potřebné vytvořit nové dle specifikace WiFi, tu bohužel neznám.

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Dva operační systémy [VYŘEŠENO]
« Odpověď #11 kdy: 30 Ledna 2009, 06:27:59 »
tak vám všem mockrát děkuju, podařilo se mi to nainstalovat, ale teňastal další problém, nejde mi rozjet net. Mám doma Wifi, ve Windows to šlape, ale v Ubuntu ne, máte nějakou radu???
Aby se "vyreseno" objevilo v nazvu topicu, je potreba editovat prvni prispevek a tam to dopsat.
Co se tyka wifi, tak to se tady resilo mockrat. Urcite se da najit neco, co Ti pomuze. A pokud ne, tak doporucuju zalozit nove vlakno a trochu lepe polozit dotaz. To, ze ve win to slape, ale v ubuntu ne, je hodne malo informaci, aby nekdo dokazal dobre poradit. Maximalne, ze kdyz to nejede, tak to zkus roztlacit..  ;D
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.