Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde aktivovat nesvobodný ovladač ATI [vyřešeno]  (Přečteno 2416 krát)

centos

• Návštěvník
Nejde aktivovat nesvobodný ovladač ATI [vyřešeno]
« kdy: 31 Ledna 2009, 18:30:46 »
Zdravím,
jako první by byl myslím vhodný úvod, jak že se ty moje dvě grafiky mají chovat. Postup byl vždy stejný pro instalaci Ubuntu i teď Mintu, a sice: S dedikovanou grafikou notebooku mi instalátory nenajížděly, takže jsem instaloval s integrovanou, po instalaci ve správci nesvobodných ovladačů nainstaloval driver a od té doby byly funkční obě grafiky.
Bohužel nebyly funkční úplně, tak jsem zkusil Catalyst 9.1, se kterým bylo těch problémů ještě víc. Po jeho odinstalaci přes uninstall skript tuším v /usr/share/ati nejsem schopen zprovoznit fglrx z repozitářů a v současné situaci mi jede jen dedikovaná grafika (netuším proč) a to bez ovladačů, či se základníma. Integrovaná najíždí do příkazové řádky.
Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
# Driver "fglrx"
EndSection
V ovladačích HW je ATI deaktivován, po kliknutí na Activate jen krátce proběhne okno se stahováním, to je vše.
Zkusil jsem nainstalovat xorg-driver-fglrx přes Synaptic, ten ale jen přepíše xorg.conf (tím stylem, že odkomentuje Driver "fglrx") a ntb pak najede zas jen do příkazové řádky. Pokud se mi nějak povede rozjet grafické prostředí na integrované grafice -dle způsobu instalace viz první odstavec se mi to zdá jako dobrý výchozí bod-, chování je v podstatě stejné a po instalaci fglrx zas přík. řádka.
Ovladače radeonhd fungovaly, ale s mizerným výkonem.

Připadám si jako v začarovaném kruhu a netuším, co dělat.

Kód: [Vybrat]
honza@inkognito-laptop ~ $ glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  156 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  10
  Current serial number in output stream:  10
« Poslední změna: 05 Února 2009, 21:35:03 od kiklhorn »
Arch Linux
last.fm, čsfd

centos

• Návštěvník
Re: Nejde aktivovat nesvobodný ovladač ATI
« Odpověď #1 kdy: 02 Února 2009, 19:27:49 »
ati-driver-installer-8-12-x86.x86_64.run - tenhle soubor jsem našel v home/ati, nainstaloval ho ručně a najednou je "aktivováno". Takže vyřešeno.
Arch Linux
last.fm, čsfd

sunny_morning

• Návštěvník
Re:Nejde aktivovat nesvobodný ovladač ATI [vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 08 Května 2012, 22:51:48 »
zdravím
jak se ti povedlo nainstalovat zmínený ovladač od ati s koncovkou .run? Nevím jak ho nainstalovat. Mám grafárnu od ATI 9550...
díky

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Nejde aktivovat nesvobodný ovladač ATI [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 08 Května 2012, 22:54:46 »
zdravím
jak se ti povedlo nainstalovat zmínený ovladač od ati s koncovkou .run? Nevím jak ho nainstalovat. Mám grafárnu od ATI 9550...
díky

Odinstalovat předchozí ovladač, nastavit spustitelný příznak tomuto souboru. Vše je popsáno v dokumentaci/nápovědě přímo od ATI. A opravdu si to přečti, taky se ti může stát, že na tebe bude blikat jenom příkazová řádka a už to nedáš dokupy, takže si zjisti, co budeš dělat a jak na to.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.