Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NEvypínání síťové karty  (Přečteno 3112 krát)

Rumcajs_tr

• Návštěvník
NEvypínání síťové karty
« kdy: 01 Září 2006, 10:52:38 »
tento příspěvek jsem měl v "Pomoc s HW" ale zjevně asi patří sem, protože se mi nikdo neozval, tak ho přesunuji sem...

- - - - - -

Standardně Ubuntu 6.06 při vypínání počítače podle mě provádí příkaz /etc/init.d/halt
Při provedení tohoto příkazu se vypne i síťová karta.
Z určitých důvodů potřebuji nechat i po vypnutí počítače síťovou kartu aktivní .

(není to kvůli Wake On Lan, ale kvůli tomu, že mi to zblbne router Asus wl-500g, na kterém běží DHCP a pro dané PC je nastaveno přidělení IP dle MAC, nicméně po vypnutí zapnutí síťovky - při příštím bootu - se provede DHCP lease a IP je zase přidělena na dobu omezenou - nevím jestli jsem to vysvětlil dost jasně - je to asi bug v Asusu,)

Faktem je, že potřebuji NEVYPÍNAT síťové rozhraní při vypnutí PC. takže jsem v halt souboru vyeditoval řádek:
Kód: [Vybrat]
halt -d -f -i $poweroff $hddowna odebral to "-i"
halt -d -f $poweroff $hddownv domnění, že to stačí (-i znamená vypnutí ethernet rozhraní...)

A ono nic... :-(

Poradí někdo?

Rumcajs_tr

• Návštěvník
NEvypínání síťové karty
« Odpověď #1 kdy: 02 Září 2006, 17:32:07 »
Tak jo, odpovím si sám - nakonec jsem to vyřešil s pomocí dotazů na www.ubuntuforums.org
Link zde:
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=248607

waldo.pepper

• Aktivní člen
  • *
NEvypínání síťové karty
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2006, 20:40:11 »
Nazdárek, je-li to možné, rád bych si to s Vámi ujasnil. Mám obdobný nebo podobně se tváří problém, ale v jiném distru. Situace-tři pc v domácí síti, připojené přes hub k ADSL routeru Zyxel 650R, mám tam 2x Ubuntu a jednou SuSE 9.2 (teď nevím s jakým jádrem), ale obě Ubuntí PC si IP natáhnou a jsou v síti hned po startu, kdežto síťovku pro SuSE aktivuji příkazem ifup eth0, což mi připadá obdobné Vašemu problému neb nechám-li router běžet vkuse, vše naběhne v poho. Chápu závěr Vaší en diskuse tak, že po odmazání těch Vámi uvedených symlinků odpadly problémy s přidělováním IP?
Najvjac peňazí sa utratí pri placení

Boris Filipovič

• Návštěvník
NEvypínání síťové karty
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2006, 23:55:51 »
Možná by stačilo místo mazání souborů použít tento návod (ač je to pro wake-on-lan):
http://ahh.sourceforge.net/wol/faq.html
Vzhledem k tomu, že ne všechny karty podporují wol jako parametr modulu (a taky občasným problémkům po ručním ifup/ifdown) používám (pro wol) úpravu souboru /etc/networking/interfaces:
auto eth1
iface eth1 inet dhcp
post-up ethtool -s eth1 wol g
pre-down ethtool -s eth1 wol g
post-down ethtool -s eth1 wol g
Parametry za wol - viz. man ethtool

b.f.

elkej

• Návštěvník
NEvypínání síťové karty
« Odpověď #4 kdy: 25 Listopadu 2006, 16:24:37 »
No, tak to já mám opačný problém. Potřeboval bych, aby se při vypnutí PC vypnula i síťovka (integrovaná na mb Gigabyte k8ne nforce4 chipset), wake on LAN v BIOSu vypnuto. V tomto thredu http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=248607 je psáno:
Citace
Ubuntu doesnt so much shut down the eth0 device when it shuts down the system, if your light on your network hardware (switch,router,hub,modem) that leads to the system in question is still on when your computer is off, it's network card is still on.
Theres a flag in ethtool that has to be set every boot for Wake On LAN to work, its a weird thing, i know, bios should handle WOL all by itself, under any circumstances, but its not always the case.
Jestli tomu dobře rozumim, tak pokud je síť aktivní (LAN u nás v paneláku) zůstává i po vypnutí PC síťovka zapnutá? (z Windows se normálně vypne)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.