Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PC bez win, státom neuznany staznost  (Přečteno 7849 krát)

laci

• Návštěvník
PC bez win, státom neuznany staznost
« kdy: 01 Února 2009, 17:13:55 »
Pred casom som chcel kúpit nové PC. V obchode Tesco v Galante, (ten bol najblizssy mesto od mojho bybliska) som zistil, ze to neni az tak jednoduche, lebo mozem kupit len tedy, ked kupim spolu s windowsom. Problém som sice medzicasom vyresil tak, ze som kupil: zakladnu dosku, pamete, hdd, zdroj a ine, a doma som to s tych polotovarov skladal.
Napisal som staznost , dostal to: Slovenska obchodna inspekcia  a Protimonopolny urad. Jejich setrenie prikladám sem. Ale otazka zostala stejne: Preco nemozno kupit pocitac bez operacneho systemu?

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 01 Února 2009, 17:18:01 od laci »

cinan

Re: PC bez win, státom neuznany staznost
« Odpověď #1 kdy: 01 Února 2009, 17:44:14 »
lebo nie zakaznik, ale predajca je pan, a pre pana je to asi takto vyhodnejsie.
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

Foxarea

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2009, 17:50:15 »
co si cakal... ved je to jasne.. som si isty ze v spouste internetovych obchodov se da kupit pc aj bez systemu...
Ubuntu 9.04. Jaunty Jackalope x86,
Anthlon X2 4850e, Gainward Geforce 8600 GT256 MB DDR2, 2x2GB DD2 800 Mhz..

Bender250

• Návštěvník
    • Můj web - rozpracováno
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2009, 18:01:23 »
Pred casom som chcel kúpit nové PC. V obchode Tesco v Galante, (ten bol najblizssy mesto od mojho bybliska) som zistil, ze to neni az tak jednoduche, lebo mozem kupit len tedy, ked kupim spolu s windowsom. Problém som sice medzicasom vyresil tak, ze som kupil: zakladnu dosku, pamete, hdd, zdroj a ine, a doma som to s tych polotovarov skladal.
Napisal som staznost , dostal to: Slovenska obchodna inspekcia  a Protimonopolny urad. Jejich setrenie prikladám sem. Ale otazka zostala stejne: Preco nemozno kupit pocitac bez operacneho systemu?

Ti závidím ten luxus, kterej vám SOS nabízí, jít do teska, optat se i vedoucího... Krása (ne to že u toho musíš mejt visty, ale s tím fakt nic nenaděláš)

Když já jsem podával stížnost na přeříznutí plomb u sestavy v servisu (přeříznutí jsme si všimly při východu z prodejny, po vrácení jsme byli nařknuti ze snahy výměny HW (během té minuty venku jsem tam dal 2 grafiky do SLI :D) tak mě SOS stejně poslali do...

Jinak některý levnější sestavy se prodávají bez OS, nebo s linuxem, musíš vybírat z nich, nebo si sestavit počítač sám a mít výhodu lepší záruky...
Moje PC: Intel E5200@3,372GHz (max 4.01GHz) - CM Hyper212, Gigabyte P35-DS3, 2GB Transcendent 800MHz@888MHz, WD AAKS6400, ATI 4770 (Accelero S1 rev.2) @850, 1050, Seasonic OEM 400W 80+ bronze, CM elite 330, Ubuntu 10.04 a 9.04
Starší PC: AMD Sepron 1.8GHz BOX, Asus lowend MB, 1GB Zeppelin 333MHz, WD 80GB, nVidia 6600 AGP (Accelero S2), Forton 350W, Ubuntu 9.10 -> Lubuntu

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2009, 18:02:06 »
>> Preco nemozno kupit pocitac bez operacneho systemu?
Protože podle newspeaku počítač bez OS není počítač a OEM Win se pasuje do HW vybavení počítače(licenci můžete přece používat pouze s tímto HW a bez OS počítač nefunguje, ne ?). Licenci Win máte možnost odmítnout a vrátit Windows, ale pouze s HW.

Za toho je jasné, že se nám posunul význam slov :
Vázaný prodej -> Pokud spojím HW a SW, tak je to stále HW a žádný vázaný prodej. Stačí SW přejmenovat na HW. Můžete koupit jinde počítač bez OS. Sice neseženete, ale máte možnost volby - skládejte.  :)
Monopol -> Prodává se pouze jediný, nemonopolní OS. MS získal majoritu bezkonkurenční kvalitou svého produktu(podle jednoho diskutéra na Živě), takže nemáte vůbec nárok chtít jiný OS. MS nemá žádný monopol, má pouze 90% majoritu. Můžete si přece vybrat jiný OS(sestavu neseženete, ovladače HW také ne, ale máte možnost svobodné volby).

Takže je všechno v pořádku, integrace prohlížeče do Win je také úplně bezproblémová, stačí prohlížeč pojmenovat spojením systémová komponenta. Už tomu rozumíte ? Nejdůležitější je všechno správně pojmenovat, pak je to úplně v pořádku a můžete být klidný, nic protizákonného se neděje. Máte možnost svobodné volby nepoužívat nic od MS. Stačí pouze MS zaplatit a dál si pracujte, jak potřebujete.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #5 kdy: 01 Února 2009, 18:14:09 »
Pokud kupuješ sestavu celou jako komplet v akci z marketu je to pochopitelny že bez těch oe-mek ti to neprodají je to součást té sestavy.
Nakupuj na netu komponenty a ty si naskládej jak potřebuješ.

edit : je to podporovaná prasárna a protěžování majoritního os,všichni ale věříme,že se tohle změní.

citát:Aisópos Ezop:
Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale, ten, kdo ví, co je třeba.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 01 Února 2009, 18:31:58 »
Ono je to podobne ako ked mi ponukal internet t-com. Vraj je to velmi vyhodne ved v tej ich cene je zahrnuty aj bezpecnostny balik v ktorom je antivir, antispyware ... .
Ked som im oznamil ze pouzivam linux a taketo programy nepotrebujem a ani ich na mojom pc nespustim, tak mi povedali ze zlavu by som bez tych programov nedostal lebo je to balik a mozem to zobrat iba cele aj ked mi to bude na ho... .
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 01 Února 2009, 20:01:31 »
ja jsem ted nasim shanel satelit, aby mohli sledovat ceske programy... u nas se prodavaji predevcim karty skylink a gital... ve vetsine obchodu cpou tu kartu gital (nechci ji, plati se tam jeste 1000 za aktivaci - neni v cene kompletu a nikde se to neuvadi). Az jsem narazil na jeden eshop, kde prodavaji taky satelitni komplety... jeden jsem si vybral a modlil se, at tam neni gital karta... a byla tam... jenze tam byla i skylink karta... oni proste dali na vyber, jestli ten komplet chci s tou kartou nebo s tou... Kdyby takhle postupovali i prodejci PC, tak by bylo par lidi spokojenejsich :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

dosmanak

• Aktivní člen
  • *
  • JŮ HELE
« Odpověď #8 kdy: 01 Února 2009, 21:53:50 »
V téhle věci je malý rozpor.
Byli bychom rádi, kdyby si každý obyč BFU mohl koupit v Tescu PC s linuxem, ale nadruhé straně podle jiného threadu je člověk, který nepoužívá příkazový řádek označen za nooba.

Ale je to i krása linuxu, dnes už povětšinou jde některé distrubuce používat výhradně klikace, ale když člověk chce, má možnost volby commandlajny.
A ejhle, co není v novém W7? commandlajna!!!
DOSmaňák
Věčný začátečník

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 01 Února 2009, 21:59:19 »
Kdopak napíše první stížnost, že chce mobila bez systému?
Doma i v práci Linux Mint 17

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #10 kdy: 01 Února 2009, 22:12:35 »
Kupovat si PC v Tescu ? Já bych si PC nekoupil ani v dost obíbeném IT shopu v bruncku ! PC se musí složit. Člověk si vybere na míru. A přece jen hromada lidí si s pojmem PC představí i okna. Většinou ani nevědí co kupují a vybírají podle ceny a vhledu case. Tak dovedete si představit jak by to dopadlo kdyby tam na ně místo oken vykoukl tučnák ?
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

premet

• Host
« Odpověď #11 kdy: 01 Února 2009, 22:16:53 »
PC v Tescu jsou pro ty, kteří si PC nedokáží složit, nevyznají se v tom a to co si koupí je jim putna, protože výkon určují podle ceny počítače a tak na tom tihle obchodníci vydělávají  :).

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #12 kdy: 01 Února 2009, 22:20:16 »
Ale i tak když se  tom nevyznám tak bud se zeptám někoho kdo se v tom vyzná z známých, nebo si to koupím v nějakém obchodě kde mi jsaou schopni i poradit. Což prodavačky v Tescu těžko :D
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Bender250

• Návštěvník
    • Můj web - rozpracováno
« Odpověď #13 kdy: 02 Února 2009, 18:59:35 »
PC v Tescu jsou pro ty, kteří si PC nedokáží složit, nevyznají se v tom a to co si koupí je jim putna, protože výkon určují podle ceny počítače a tak na tom tihle obchodníci vydělávají  :).

Jeden smysl teskácký sestavy mají. Když máš štěstí a nejsi v cenách HW lempl, pak zjistíš že někdy je kompl tak levnej, že bys ho nenastavil za tu cenu ani bez DPH. Nedávno jsem chtěl kupovat EEE 701 4G a v tesku byl s XP home (který bych byl schopnej za 800Kč cvaknout kámošovi) za 4000Kč. To byla hafo nízká cena, vím že je to trošku jinej příklad, ale i sestavy občas nemaj hrozný a s dobrou cenou, chce to je najít dobrej čas a pak visty někomu cvaknout (asi nemožný, ale ty XPčka bych měl z ruky hned)
PS: eeečko jsem pak kupoval za 4200Kč s xandrosem
Moje PC: Intel E5200@3,372GHz (max 4.01GHz) - CM Hyper212, Gigabyte P35-DS3, 2GB Transcendent 800MHz@888MHz, WD AAKS6400, ATI 4770 (Accelero S1 rev.2) @850, 1050, Seasonic OEM 400W 80+ bronze, CM elite 330, Ubuntu 10.04 a 9.04
Starší PC: AMD Sepron 1.8GHz BOX, Asus lowend MB, 1GB Zeppelin 333MHz, WD 80GB, nVidia 6600 AGP (Accelero S2), Forton 350W, Ubuntu 9.10 -> Lubuntu

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #14 kdy: 27 Května 2009, 10:38:58 »
Ale, ale, to je nářků.. Vždyť na http://www.peco.cz/ si můžete vybrat hardware na míru a OS kupovat nemusíte ;-)  A ceny jsou super.
(koupil jsem si odsud PC bez systému, ale byl tam přesto Windows XP - neplatil jsem ho, tak nevím, zda byl legální..)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 27 Května 2009, 10:47:36 »
Len taka takticka for laci: Dufam, ze vsetky dokumenty pre SOI a ine organy Vam niekto, aspon z ciastocnou znalostou statneho/uradneho jazyka, prekontroloval, lebo inak by si dotycny adresat mohol mysliet, ze ide o nejaky prvoaprilovy zart a nemusel tomu venovat nalezitu pozornost.

A k teme PC bez OS: ja som za volny predaj kompletne zostaveneho PC bez OS(neviem ako je to v sulade so zakonmi v SR/CR), ale to neznamena, ze som za to, ze ak niekto predava pocitace len s MS windows OS, mal by byt pokutovany. Ja som za to, aby si kazdy robil, co mu je financne/strategicky najvhodnejsie a nech trh rozhodne. Ak Tesco nechce predavat PC bez OS nech nepredava, ak chce, nech predava. To iste plati aj pre ostatne predajne retazce a firmy.

« Poslední změna: 27 Května 2009, 10:53:43 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #16 kdy: 27 Května 2009, 11:02:23 »
No, představa, že mohu po někom požadovat (nebo dokonce někoho nutit) aby prodával něco, co prodávat nechce, je ... jak jen to říci ... poněkud úsměvná :-)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #17 kdy: 27 Května 2009, 16:03:09 »
Firzen : nazdar šílenče, dluho jsem tě na forku neviděl !

Jinak k tematu : tema je dost stare a porad je to to sami. nevim proc tim zatezovat prsty s psanim porad stejnych nazoru

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 27 Května 2009, 16:46:04 »
Koupit počítač v Tescu?To je něco jako koupit kondom co pochází z továrny na špendlíky,z Tesca nikdy! :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Pavel Půlpán

« Odpověď #19 kdy: 27 Května 2009, 16:48:35 »
Podobnou reakci jsem měl zrovna na jazyku! Nechápu, jak může někdo koupit komp v hitlermarketu. 8)

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 27 Května 2009, 18:17:47 »
Podobnou reakci jsem měl zrovna na jazyku! Nechápu, jak může někdo koupit komp v hitlermarketu. 8)
Mno, ja osobne bych s tim vahal, ale jakej je rozdil mezi pocitacem A(u)sus z Hypermarketu, nebo tim samym treba z TS Bohemia?? Nevidim rozdil, mozna tam bude jina konfigurace, urcena pouze pro ten dany market, ale porad to bude PC a kdyz ho predvedou a ukaze ze je funkcni nevidim duvod proc by ho nekdo nemel koupit. Souhlasim, ze podobne veci by se mely kupovat ve specializovanych obchodech, ale kdyz se v Tescu a spol. daji koupit i TV, pracky a podobne, ktere se prodavaji ve vedlejsim kramu s elektronikou, tak je snad logicke, ze tam zacnou prodavat i PC z kramu vedle elektroniky, jinej kram, PC porad to same, navic Tesco navstivi urcite vic lidi, nez kram s PC, takze si muzou dovolit nizsi ceny, nebot se jim to kvantitativne vrati.. :)
Dnes je vpodstate jedno kde to clovek kupuje, ale snad vidite ze hlavni rozdil je CO kupuje, cili hw a podobne...
Ja jsem treba chvili vahal nad 16" masinou Tevion, coz neni zadna Toshiba(pouzivam ted), ale naslapanej laptop to teda byl, odradila me tam ale grafika, sice slusna(512MB), ale ATI..
Nejsem si jistej kolik stoji v Tescu pocitac, ale rekl bych, ze tady takovej za ty prachy tam mit nebudou..
http://www.aldi.co.uk/uk/html/offers/2867_9910.htm
600 liber je do 20.000kcs :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #21 kdy: 27 Května 2009, 18:37:34 »
Tak tomu se rika masina... je to pravda - byl jsem v breznu v UK a informatika je tam neskutecne levna. Mohl za to i nizky kurz libry, ale asi ne jenom to, pac notebook, ktery tady stoji v supermarketu 550 eur, tam vysel na 300 eur.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #22 kdy: 27 Května 2009, 18:38:41 »
Kuovat PC v hypermarketu mi přijde jako něco opravdu šíleného, ale to je možná dáno mojí zkušeností s koupí kola, které sestavoval nějaký amatér. Pokud je to pěkná konfigurace za pěknou cenu, tak nejsem proti.
A teď k tématu. Koupit počítač bez systému by měla být minimálně slušnost. Optimální by bylo kdyby byl jeden regál s počítači a vedle třeba regál s Windows. I kdyby tam nebyl regál s linuxy, tak je to slušnost nabídnout počítač bez SW. Je to něco, jako kdyby neprodávali jenom pytel brambor, ale k tomu ještě barel vody, hrnec, sporák....
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 27 Května 2009, 19:03:22 »
soustruh: videl jsem jednou v plusu ctecku karet,mela celkem hodne podporovanych karet (dobra konfigurace) tak jsem si ji koupil.Za dva dny se v ni zasekla karta (jsem setrny,vim jak se k pocitacum a veci kolem nich chovat) a pote,kdyz jsem ji vyndal,tak nefungovala vubec,ani jeden slot a pred zasekem fungovala v intervalech 2 minut,takze neco takoveho jako pocitac bych se rozhodne bal koupit. :)
edit: jinak,soustruh,s tvoji analogii pocitace a brambor souhlasim,meli by to dat bez SW a vedle toho - priplatte si  2000 (dejme tomu) a dostanete pocitac s nainstalovanym operacnim systemem microsoft windows.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 27 Května 2009, 19:22:15 »
Tak tomu se rika masina... je to pravda - byl jsem v breznu v UK a informatika je tam neskutecne levna. Mohl za to i nizky kurz libry, ale asi ne jenom to, pac notebook, ktery tady stoji v supermarketu 550 eur, tam vysel na 300 eur.
No, to Aldi snad neni ani Supermarket, tam kde jsem to videl je obchod snad mensi, nez Lidl v CR. Rekl bych, tak 23x12 metru a elektronika tam ma vyhrazenou pouze malou pruhlednou skrinku a okolo jsou regaly s hruskama a chladaky se zavinacema a podobne.. ;D
Kazdopadne ten hw mluvi za vsechno a pokud to prodavaji i v podobnym krame, nevidim duvod to nekoupit. Medion(Tevion je taky znacka) byla navic v UK vyhlasena znacka roku pro pocitace. Maji i externi disky(levny), mysi, klavesnice a podobne vychytavky. Nedavno jsem tam za 10 liber koupil set pro laptop, byl tam usbkeypad, usbmys s takovym tim rolovacim potvorem na kabl, usbhub(4x), usbkabel 2x - obyc a mini, RJ45kabel, RJ11kabel, sluchatka jak do mp3 s jackama do vstupu mikrofonu a vystupu zvukovky a jeste redukce usb-ps2, vsechny kabely byly s tim rolovacim potvorem.. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.