Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Při instalaci selhává dělení disku  (Přečteno 2472 krát)

cochee

• Návštěvník
Při instalaci selhává dělení disku
« kdy: 04 Února 2009, 18:02:38 »
Dobrý den, již několik dní se pokouším nainstalovat Ubuntu na starší PII/400MHz. Po počátečních obtížích s ACPI a APIC (překonáno) se zadrhávám na následujícím: v PC jsou dva HDD, sda1 je 10GB a sda2 má 4GB. Zadal jsem ruční dělení disků, udělal jsem na sda1 100MB /boot, 500 MB /tmp a zbytek /home; pod sda2 jsem mínil udělat 520 MB swap, na konci malou partici pro dos cca 200 MB a uprostřed zbytek / v systému ext3. Při vytváření systému souborů se vždy systém zarazí na té / partici na sda2 s tím, že selhalo vytváření souborového systému ext3, "teploměr" se vždy zarazí na 5% postupu. Mám za to, že je na disku vadný sektor, jenže před instalací jsem podrobil obě HDD mechaniky dlouhému testu programem SeaTools, který by měl najít i vadné sektory a oba disky byly prohlášeny za bezchybné.  ???  Máte někdo jiný názor na ono selhání? Už propadám malomyslnosti, protože je velice úmorné stále dokola to zkoušet s tím že PC kolem dokola "prochroustá" při instalaci doslova hodiny, protože jde o slabý stroj. Děkuji za pozornost.

luisah

• Závislák
Re: Při instalaci selhává dělení disku
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2009, 18:10:29 »
Nemusí to být ani tak vadným sektorem jako tím, že to je opravdu slabounký PC. V podstatě to samý se mi stalo při pokusu o instalaci Xubutnu z Live CD na PIII/450MHz. Z alternate CD, už vše proběhlo OK. Zkus spíše alternate CD a doporučil bych spíše Xubuntu, nebo nějakou jinou odlehčenou distribuci. Možná bys tam i Ubuntu z alternate narval, ale asi to bude k nepoužívání -> pak si tedy doinstalovat např. XFCE, nebo qUAKiho E17 -> viz. návod zde na foru.

http://releases.ubuntu.com/intrepid/
Min. 256MB RAM

http://www.xubuntu.cz/ziskejte
Min. 128MB RAM

http://wiki.ubuntu.cz/Linux%20pro%20star%C5%A1%C3%AD%20PC
Odlehčené distribuce

EDIT: Ty 4GB pro systém (Ubuntu) je už opravdu málo.  ;)
Pro 8.10
Citace
Systémové požadavky: 384MB RAM, 8GB místa na disku.
Pro 8.04
Citace
Systémové požadavky: 384MB RAM, 5GB místa na disku
« Poslední změna: 04 Února 2009, 18:39:06 od luisah »

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 04 Února 2009, 18:19:42 »
No mě kdysi instalátor taky nechtěl zkousnout rozdělení disku, proto jsem to nejdřív udělal přes Gparted a pak dal instalovat a už to jelo  :).
Určitě bych ale dal na slabší počítač něco lehčího než Ubuntu.

cochee

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Února 2009, 18:40:00 »
luisah: mě jen zaráží že se to zaráží  ;D vždycky na pěti procentech. Jinak já to sice instaluju z LiveCD, ale live systém vůbec nestartuju, v úvodním menu dávám přímo instalaci - je to irelevantní? Co kdybych to vyzkoušel jen v textovém režimu? Je to PC do net café, takže jaké železo jsem k instalaci Linuxu dostal, takové jsem dostal, požadavek na něho bude pouze aby tam běžel Firefox a aby to "žralo" flash disky. Premet: ten Gparted ale musím startovat zase z Linucu, žejo? S tím slabším distrem než Ubuntu - zkoušel jsem starší distribuci SuSE, sice se v pohodě rozjela, ale jádro by nepodporovalo hotplug těch flešek a kvůli FF bych tam musel nacpat milion knihoven v lepší verzi než jsou přítomny, na začátečníka dooost práce...  :-\ tak nevím

EDIT luisah: njn tak ale mám tam desetigigo, tak bych to mohl rozdělit třeba jinak? ale jak? Co jsem tady četl ty návody, tak je to všechno psané tak na 40G disk, ale myslím že se 14G sumárně bych snad taky mohl vyžít...
« Poslední změna: 04 Února 2009, 18:44:11 od cochee »

pistacik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2009, 18:45:37 »
Citace
S tím slabším distrem než Ubuntu - zkoušel jsem starší distribuci SuSE,
Xubuntu i e17 nejsou starsi. Maji mene narocne (na systemove prostredky) graficke rozhrani. Takze jsou "zivejsi" i na starsich masinach.
Dell Latitude E6500, dualboot Win7/UBU10.10

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2009, 18:50:49 »
S tím Xubuntu (fluxbuntu) by to bylo určitě lepší - jestli jde jen o firefox, až moc luxusní -> alternate cd a mělo by to jet.

Jak rozdělit disk: záleží na požadavcích, jestli se tam nic nebude ukládat, tak bych to asi udělal jednoduše
swap 1GB - sda1
/ zbytek sda1
sda2 - pro /home, nebo nechat naformátovat na fat32 a nechat ho volný s tím, že domvská složka bude společně se systémem na sda1

Jinak bych asi nic nepřidával.
Popř. si přidej své požadované partition an sda1 - budeš tam mít cca 1GB-2GB rezervu.
« Poslední změna: 04 Února 2009, 18:54:03 od luisah »

cochee

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2009, 18:53:14 »
Pistacik: no dobrá, ale FF by na tom asi nejel, že?

EDIT: luisah: dík za návrh, asi přece jen zkusím to xubuntu. Napřed ale, protože mi furt vrtá hlavou těch 5%, ještě ten disk zkusím jednou prohnat něčím co hledá vadné sektory. Zatím díky, ještě počkám jestli někoho nenapadne něco dalšího...
« Poslední změna: 04 Února 2009, 18:58:26 od cochee »

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Února 2009, 18:54:33 »
Jel, Xubuntu mám na jednom PC - viz. co jsem uváděl výše + jedno s 256MB RAM, 600MHz s E17.

Jinak s E17 by to jelo jak raketa - sice se musí trochu poupravit, ale je výborný.
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,26339.0.html

EDIT: Těch 5% je myslím, zrovna ve chvíli kdy by to mělo rozdělovat disk, podle mě to buď vůbec nezvládne nastartovat (nemá prostředky), nebo to zvládne za X hodin :D. A to neberu, že máš výrazně menší oddíl, než systém požaduje.
« Poslední změna: 04 Února 2009, 19:05:01 od luisah »

pistacik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2009, 21:15:41 »

EDIT: luisah: dík za návrh, asi přece jen zkusím to xubuntu. Napřed ale, protože mi furt vrtá hlavou těch 5%, ještě ten disk zkusím jednou prohnat něčím co hledá vadné sektory. Zatím díky, ještě počkám jestli někoho nenapadne něco dalšího...

Provozoval jsem FF na starem NTB s podobnou konfiguraci a XUBUNTU 8.04 a nejak to slo. Ntb uz je "v panu", takze to vyhrabavam z pametem ale nevybavuju si zadne potize.
Dell Latitude E6500, dualboot Win7/UBU10.10

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2009, 15:08:53 »
To, ze se jedna o stary pocitac pravdepodobne nezpusobuje ten problem s delenim disku. Doporucuji disk rozdelit jeste pred instalaci Ubuntu. Nevim jestli je na AlternateCD cfdisk, pokud ne, tak doporucuji SystemRescueCD. Na pripravene oddily pak zkuste Ubuntu nainstalovat.

cochee

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Února 2009, 00:51:50 »
Děkuji Lukáši Svobodovi, něco na tom možná bude: dal jsem na výše psané rady a nakonec jsem nainstaloval xubuntu z alternativního CD - ovšem s problémy podobného rázu...  tentokrát instalátor vypisoval hlášení, že selhalo přimountování partice do systému a vracel mě zpět na nástroj pro dělení disku. Zlobící oddíl jsem pak vždycky zrušil/smazal, načež ale instalátor vypsal totéž o jiné partici. Po čtvrtém takovém pokusu jsem rezignoval na ruční dělení a nechal instalátor, ať si dělení udělá sám. Což je nevyhovující, protože instalátor vše nacpal na sda1 a zbylé dva disky (mezitím jsem totiž do PC dal ještě třetí) nechal ležet ladem, ale dospěl jsem konečně k fungujícímu systému  :-* předpokládám, že až nakonfiguruju jiné důležité věci, pokusím se ještě jednou rozdělit zbylé dva HDD a přestěhovat na ně části struktury jako /var, /home a podobně. Tedy, aspoň si myslím, že by to mělo jít (když tak mě zaražte v budovatelském nadšení  ;) ), protože nástroj na dělení disku v instalátoru nabízel cosi jako "přestěhování dat na (právě upravovanou) partišnu"...

Nyní mám jiný problém, který však s tímto nesouvisí (a snad jsem našel řešení, budu chtít tedy pouze odkývat - jo jo, je to tak  :D ), takže jej udělám s dovolením jako nové téma...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.