Děkuji Lukáši Svobodovi, něco na tom možná bude: dal jsem na výše psané rady a nakonec jsem nainstaloval xubuntu z alternativního CD - ovšem s problémy podobného rázu... tentokrát instalátor vypisoval hlášení, že selhalo přimountování partice do systému a vracel mě zpět na nástroj pro dělení disku. Zlobící oddíl jsem pak vždycky zrušil/smazal, načež ale instalátor vypsal totéž o jiné partici. Po čtvrtém takovém pokusu jsem rezignoval na ruční dělení a nechal instalátor, ať si dělení udělá sám. Což je nevyhovující, protože instalátor vše nacpal na sda1 a zbylé dva disky (mezitím jsem totiž do PC dal ještě třetí) nechal ležet ladem, ale dospěl jsem
konečně k fungujícímu systému

předpokládám, že až nakonfiguruju jiné důležité věci, pokusím se ještě jednou rozdělit zbylé dva HDD a přestěhovat na ně části struktury jako /var, /home a podobně. Tedy, aspoň si myslím, že by to mělo jít (když tak mě zaražte v budovatelském nadšení

), protože nástroj na dělení disku v instalátoru nabízel cosi jako "přestěhování dat na (právě upravovanou) partišnu"...
Nyní mám jiný problém, který však s tímto nesouvisí (a snad jsem našel řešení, budu chtít tedy pouze odkývat - jo jo, je to tak

), takže jej udělám s dovolením jako nové téma...