Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upravení Ubuntu pro NOTEBOOK  (Přečteno 5695 krát)

Dragokazov

• Návštěvník
Upravení Ubuntu pro NOTEBOOK
« kdy: 04 Února 2009, 20:55:46 »
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit, popř. mne odkázat na nějaký materiál týkající se úprav Ubuntu pro notebook? Na notebooku je sice systém funkční, ale k spokojenosti má daleko (v porovnání s Ubuntu na stolním PC). Nefunguje mi scrollování na touchpadu (Alps), baterie vydrží zlomek toho co na Win Vista B. (Vím, že Linux celkově vydrží na notebooku méně, ale zaráží mne, že až tak málo). Dále mne znepokojuje to, že pokud používám trackpoint, je rychlost posouvání kurzoru defaultně naprosto v pořádku, ale pokud se rozhodnu používat touchpad, je to nehorázně pomalé. Nastavím jeden a rozhodím druhý... není problém přejít na vhodnější distro, ale o lepším nevím a umím tak trochu jen s Ubuntu. Snad to je vše a předem děkuji za každou kladnou odpověď.

nettezzaumana

• Host

Johny004

• Host
Re: Upravení Ubuntu pro NOTEBOOK
« Odpověď #2 kdy: 04 Února 2009, 23:51:11 »
Že až tak, to se mi nějak nezdá. Používáte nejnovější verzi, která obsahuje i nový kernel? Je to verze 8.10

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2009, 08:31:02 »
Co se mne týče, je to "až tak" Windows XP 1hodina 30minut, Ubuntu 1 hodina
Je to ale asi tím, že sensory se mi zdají nezkalibrované (zdá se že s teplotou to přehání a otáčky větráčku to také víc honí oproti XP) a ovladače HW ještě asi nepodporují dostatečně powersave (šetření energie).
Kdyby ty ovladače vyladili... to by bylo žůžo. Jsem přesvědčen že v tomto je zakopaný pes. Protože co se týče vytížení procesoru naprázdno a při zatížení v podobných programech jako třeba Firefox, OpenOffice, skype, pidgin, flash, přehrávač videa, tak to mám pocit, že na tom Gnome (ubuntu) je líp nežli XPéčka.
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Eliwood

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2009, 10:16:05 »
No, za sebe můžu říci že jsem měl na notebooku Vistu (fuj fuj fuj, ta šla pryč VELMI rychle) která mi při trochu podsvětleném displeji vydržela tuším něco kolem 4 hodin, následně Mandrivu 2009.0 která při stejných podmínkách "jen" 2 hodiny a nakonec Ubuntu které se drží po zapnutí laptop módu a instalaci kpowersave (přistoupil jsem na velmi neoblíbené míchání programů z různých prostředí) 3:45. Což je myslím velmi slušné a Ubuntu oproti Vistám rozhodně nezaostává nikterak výrazně. XP jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet.
Jinak mám Thinkpad R500 s integrovanou grafikou a 6ti článkovou baterií.

Dragokazov

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2009, 18:59:49 »
Ano, mám poslední Ubuntu a poslední kernel.
Ve Vistách (nenašel jsem na nich nic špatného - jen na několik drobností) mi notebook vydrží přes 4 hodiny, neměřil jsem to přesně. Na Ubuntu jsem skoro nic nedělal (podsvícení na 1/4, procesor na ondemand, laptop mode apod jsem zatím nenastavoval - nevím jak na to a jeho PLUSY a MINUSY (zkratka se v tom nevyznam :) a pri pohledu na meric baterie (ten graficky) mi baterka ubihala primo pred ocima... tak polovina casu oproti Viste...

PS. je pravda, že na Ubuntu notebook vice hreje a hned je zaply vetracek a HDD obcas dela divne zvuky (oproti Viste)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #6 kdy: 05 Února 2009, 21:12:58 »
Nemám notebook, ale obecně bys měl asi konkrétněji zjistit, co Ti zatěžuje procesor a HDD natolik, že běží více, než je běžné. Na to jsou různé nástroje, např. příkaz top, htop a podobné. Pak Ti možná někdo konkrétněji poradí, co s tím.

Na mém desktopu si myslím, že mi Ubuntu zatěžuje systém celkově méně, a hlavně mám větší přehled, co se děje, a příp. zbytečnosti vypínám.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2009, 22:07:02 »
Nemám notebook, ale obecně bys měl asi konkrétněji zjistit, co Ti zatěžuje procesor a HDD natolik, že běží více, než je běžné. Na to jsou různé nástroje, např. příkaz top, htop a podobné. Pak Ti možná někdo konkrétněji poradí, co s tím.

Na mém desktopu si myslím, že mi Ubuntu zatěžuje systém celkově méně, a hlavně mám větší přehled, co se děje, a příp. zbytečnosti vypínám.

No v mém případě mi Ubuntu podstatě vůbec nezatěžuje CPU a přesto hřeje jako když v XP pustím video v rozlišení 712x516 nebo něco. Nechápu to mám stále aktivovaný powersave (= 800MHz). A když pustím video v Ubuntu (to samé), tak mám zátěž v Totemu asi 20% při 800MHz Takže není důvod k vysoké spotřebě co se týče CPU (mám AMD Turion64 MT37 jedno jádro)
No je to jedno, už jsem si zvykl že tuhle záhadu nerozluštím.  :D
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Dragokazov

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Února 2009, 17:58:30 »
Já mám Ubuntu rád a ze všech distribucí mi vždy vyhovoval nejvíce, ale celkově mě mrzí ne příliš šťastná kombinace Linux a Notebook. Snad se to časem zlepší a kdybych věděl, jak pomoci, tak sám pomohu, ať tu jen nepíšu...

pavolzetor

• Host
« Odpověď #9 kdy: 08 Února 2009, 10:07:25 »
Citace
No v mém případě mi Ubuntu podstatě vůbec nezatěžuje CPU a přesto hřeje jako když v XP pustím video v rozlišení 712x516 nebo něco. Nechápu to mám stále aktivovaný powersave (= 800MHz). A když pustím video v Ubuntu (to samé), tak mám zátěž v Totemu asi 20% při 800MHz Takže není důvod k vysoké spotřebě co se týče CPU (mám AMD Turion64 MT37 jedno jádro)

ake pouzivas ubuntu? ak 32 bitove tak je vseobecne zname ze to neslape az tak dobre pod AMD, skus si zkompilovat jadro

vklee

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Února 2009, 11:34:53 »
  No já mám na noťasu Ubuntu 8.10 a šlape mi všechno bez problému ( ješte sem neskoušel skype) . Na 8.04 mi nešel mikrofon a teď jde všechno jak má. Měl sem na něm předtím XP ale nedá se to porovnávat. Ubuntu je rýchleší , múžu delat víc věcí najednou a nerozmýšla či neco otevře nebo ne jako to dělají Widli . Používam ho denné a bez problému. Pouštím na něm video a ihudbu a všechno ide jak má. Dokonce se mi zdá že na videách je lepší obraz při 8.10 jak tomu bylo u 8.04.
 Noťas a linux de dokopy.

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 08 Února 2009, 15:07:46 »
Citace

ake pouzivas ubuntu? ak 32 bitove tak je vseobecne zname ze to neslape az tak dobre pod AMD, skus si zkompilovat jadro

Ano používám Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex 32bit. A asi teda zkusím nainstalovat to 64Bit liveDVD, které bylo přidáno v tom bestselleru Ubuntu Praktická uživatelská příručka linuxu.
Zkompilovat jádro sice můžu ale obávám se, že by to bylo ještě horší než to zkompilované od Ubuntu.
Teda myslel jsem to tak, že bych to nastavení kompilace udělal blbě a tím by ta kompilace byla v podstatě k ničemu...
« Poslední změna: 08 Února 2009, 15:13:50 od Ravensun »

Dragokazov

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 08 Února 2009, 20:55:13 »
Vyzkoušel jsem openSUSE ... katastrofa. Kurzor si dělá co chce, na ikony na ploše mohu klikat jak chci, ale přitom je označit lze. Pravé funguje. Na obrazovce zůstávají kousky "označené" plochy, a tak... takže tudy cesta nevede.
Zkusím znovu Ubuntu, ale zatím mi nikdo neporadil, jak ho rozchodit na 100% (aby aspoň tolik nežralo baterku)... popř vyměním notebook :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #13 kdy: 09 Února 2009, 08:21:14 »

.. wtf?

rad bych videl nejakou referenci !! diky

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2009, 09:14:31 »
Dragokazov a co mas za notas? Na Dell jsem Ubuntu 8.10 rozchodil s pomoci na foru relativne rychle a jednoduse. Ta baterie je kapanek problem, po zmene ovladace grafiky mi vydrzi mi o ca 40 min. mene nez Vistach (se starym ovladacem o vic jak hodinu mene).

Dragokazov

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 09 Února 2009, 20:11:55 »
Dell Latitude E6500 - jako Ubuntu běží, svižně, jen hlavně ta baterka mě točí + ten touchpad...

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 09 Února 2009, 20:41:31 »
Ja pouzivam openSUSE 11.1 a baterka mi teda vydrzi bude stejne nebo spis i dele jak na vistach :) S ubuntu mi nechodil zvuk, mel jsem nesmyslne zatizenej procesor, a vubec spoustu problemu, ktere me stvaly ;) Pak jsem zkusil fedoru, protoze vysla pozdejs, zvuk chodil, ale jeste to nebylo ono. No a opensuse 11.1 je nejnovejsi a chodi nejlip ;) Ono se to vzdy da nejak vyresit, ale jednak jsem lama a hlavne mi uz neni 15, abych se tim moh nejak moc zabyvat, tak jdu cestou nejmensiho odporu. To nove opensuse me opravdu nadchlo, neskodi tu a tam vyzkouset novou distribuci ;)
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 09 Února 2009, 21:03:10 »
Ja taky nemam moc casu se tim zabyvat, takze jsem dal Ubuntu....
Ja mam na Dell XPS 1330. Ta baterie zrejme vydrzi mene, nez ve Win v kazdem pripade. Kazdopadne jsem jeji zivotnost zvysil nekolika kroky. Nevim, co z toho se tyka tebe, takze to vypisu a uvidis, co se te tyka.
1. jel mi porad vetrak, coz jsem resil aktualizaci BIOSu na nejnovejsi verzi a zmenou driveru Nvidie (z verze 178 jsem dal verzi 173)
2. nekde na foru jsem tady nasel postup, jak pouzit program powertop. Nepamatuju si to presne, ale zkus si to najit. Nebo primo nainstaluj (sudo apt-get install powertop) a spust (sudo powertop). Program zjisti, co mas v systemu spustene a co a kde je mozne vypnout. Povypinal jsem vse, o cem jsem si byl jisty, ze nepotrebuju.

S touchpadem nevim, zkus kouknout na foru, snad nekdo poradi. Jsem docela zacatecnik :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.