Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Windows na HDD s nainstalovaným Ubuntu nejde  (Přečteno 2306 krát)

NeoGenet1c

• Návštěvník
Instalace Windows na HDD s nainstalovaným Ubuntu nejde
« kdy: 06 Února 2009, 12:59:38 »
Zdravím všechny příznivce UNIXů,

Windowsy mě přestaly bavit a když jsem přičuchnul k Unixům, zjístil jsem, že to je OS pro mě. Původně jsem měl disk rozdělen na 2 části (C - cca 30 GB, D - cca 200 GB). Při instalaci Ubuntu (a tedy i formátu C) jsem vytvořil ext3 část a 4GB swap část na tom původním, 30 GB velkém celku. Instalace v pohodě, Ubuntu nádhera, všechno jsem si nastavil, odladil, 2 týdny se v tom hrabal tak, aby mi vše sedělo ; ) - perfektní. Pracuju ale jako webdesigner a Photoshop CS 3.0 + Všechny Verze IE & Win prostředí nutně potřebuju pro ladění a úpravu webových stránek. Jediné řešení zatím bylo použít VirtualBox, ve kterém se ale ve Winech absolutně nedá pracovat (4 sekundy čekat, až se provede nějaká jednoduchá operace ve Photoshopu se prostě nedá psychicky pobrat), proto bych potřeboval Windows nainstalovat mimo Unix, aby běžel co nejsvižněji - nejlépe jako další OS tak, abych si mohl zvolit při bootování jestli chci WIN / Ubuntu. O.k, pustil jsem se do toho..

A teď bych právě potřeboval poradit s problémem, který mám.

Konfigurace PC : 2,8 GhZ dualcore ; 512 mb GeForce 8600GT ; RAM : 2GB DDR3 ; HDD 250 GB

Vložím instalační CDčko Windows XP PRO do CDRomky, bootnu z CDčka -> naběhne modrá obrazovka a inicializují se komponenty a ovladače nutné pro instalaci -> pak mě to vyzve k ujednání licenčních podmínek -> a dostanu se na obrazovku, kde vidím partitions mého harddisku

Když to napíšu odshora :

1. E - 26 GB (neznámý formát)
2. F - 4 GB (neznámý formát)
3. C - 200 gb (ntfs formát)

Označím teda za 3. -> ptá se mě to, jestli chci ponechat beze změny a instalovat na tento HDD nebo jestli chci naformátovat (formát si nemohu dovolit, mám tam 150 gb dat) -> CD začne instalovat instalační soubory nutné pro nainstalování Winů do počítače -> po dokopírování si žádá Restart PC a do 15 sekund se restartuje sám.

Poté dochází k restartu, .. tentokrát ale nechám bootovat z HDD, aby se pustila Instalačka (jak už to bývá zvykem). V té chvíli se ale nic nestane. HDD nebootuje, nic se nenačítá, nic se neděje a jediné, co je vidět je černá obrazovka a blikající kurzor - po hodině žádná změna.

Potřeboval bych poradit co s tím :( Dokonce jsem i přepsal MBR, abych znova rozjel Unix, v Unixu jsem vše nastavil tak, aby mi při startu dal na výběr, jestli chci bootnout Ubuntu nebo Windows. Když pak kliknu na bootnutí Windows - černá obrazovka a blikající kurzor. Pořád dokola.

Za jakoukoli pomoc budu strašně vděčný, díky !

slamozrout

Re: Instalace Windows na HDD s nainstalovaným Ubuntu nejde
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2009, 13:11:23 »
Pokud vim, tak Win musi bejt na prvnim oddile disku, aby fungoval. Takze asi preinstal. Jako prvni instalovat win pak ubuntu. Pri instalaci Ubuntu doporucuju jeste rozdelit diisk na "/" a na "/home" pri pripadne reinstalaci nedojde ke strate dat, protoze se preinstaluje jenom "/".
Jeste otazecka, proc swap 4Gb??? je to zbytecne moc a taky pri 2 Gb ram se skoro nevyuzije. Dvojnasobek ma smysl u ram kolem 512 Mb,  ale u 2Gb swap ani bejt nemusi. Ale je lepsi ho vytvorit avsak staci 512Mb.
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

NeoGenet1c

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2009, 13:20:56 »
Uff :( To bych musel Znova 2 týdny vše instalovat a konfigurovat.. pokud mi nezbyde nic jiného, asi nebudu mít jinou možnost, ale přesto - vážně nemůže být na 2. partition ?

slamozrout

« Odpověď #3 kdy: 06 Února 2009, 13:45:31 »
Ja bych rekl,ze nemuze. Ale muzu plest. Vzdycky sem instaloval prvni win a pak linux.
Nicmene sem nasel navod na wiki jak presunouit ubuntu na jiny disk(oddil): http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99esun%20Ubuntu%20na%20jin%C3%BD%20disk
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

Meharts

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Února 2009, 13:49:14 »
Já myslel, že se instalují první win a pak linux kvůli tomu že winy zmrší zavaděč protože např. Ubuntu po instalaci vytvoři grub který funguje
Není důležité všechno vědět, ale je důležité vědět kde to všechno najdu

dosmanak

• Aktivní člen
  • *
  • JŮ HELE
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2009, 14:08:39 »
Win musí být v prvním oddílu na master disku, tak to bohužel je, ale můžete si stáhnout nějakou live distribuci s Gparted (např. gparted live) a celý linux přesunout někam jinam, do uvolněného místa můžete nainstalovat windows a nakonec z liveCD znovu přepsat grub...
Ale pozor, ten přesun je asi na celou noc...
DOSmaňák
Věčný začátečník

slamozrout

« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2009, 14:15:12 »
Já myslel, že se instalují první win a pak linux kvůli tomu že winy zmrší zavaděč protože např. Ubuntu po instalaci vytvoři grub který funguje

Jeden z duvodu proc prvni instalovat win.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2009, 14:17:44 »
Zkoušel jste FIXMBR a ještě jedna utilitka tam je (nevím jak se to již jmenuje) z instalace windows?
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

NeoGenet1c

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2009, 23:23:30 »
Děkuji mnohokrát za pomoc :)

Zřejmě s tím nepohnu a tak se nedá dělat nic jiného, než znova formátovat PC a první vzít Winy, potom Ubuntu. Deadliny mi hoří a nemohu si dovolit experimentovat..

MBRFix nefungoval, přepis boot.ini u winu taky ne a zálohování a obnovování či další podobné věci jsou pro mne moc časově náročné : )

Každopádně - Linux 4EVER : )

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.