Po nainstalování xubuntu z AlternateCD se mi po chvíli objevil správce bezpečnostních aktualizací s desítkami záplat. Aktualizace je ale podmíněna správcovskými právy. Vzhledem k tomu, že při instalaci jsem zapisoval pouze jméno a heslo "obyčejného uživatele," překvapilo mě to; zkusil jsem "root" a prázdné heslo - odmítnuto. Po několikaminutovém marném zkoušení různých dvojic jméno/heslo jsem usoudil, že jsem při instalaci OS byl nepozorný a instalaci jsem opakoval; samozřejmě po dotazu na heslo pro roota nikde ani památky.
Tohle je nápověda z instalačního AlternateCD:
6.3.4. Setting Up Users And Passwords
After the base system has been installed, the installer will allow you to set up the “root” account and/or an account for the first user. Other user accounts can be created after the installation has been completed.
Njn to sedí, akorát tam patří to "or," protože mně to nabídlo nastavení pouze běžného uživatelského účtu, roota ne.
A dále:
6.3.4.1. Create an Ordinary User
...
The account you create at this point will be given root privileges by means of the sudo command, and the root account itself will have login disabled. If you wish, you can enable the root account later by setting a password for it with the command sudo passwd root.
Chápu to dobře, že v tento okamžik je ještě účet
root neaktivní a pomocí toho
sudo mu přidělím heslo (byť i prázdné) a tím ho aktivuju?? (momentálně to nemůžu vyzkoušet...) hmm, proč tak složitě, proč to teda při té instalaci nenabídne rovnou zadat heslo pro root a nazdar?

Otázka tedy zní, jestli je to opravdu tak (podle těch quotací), jestli jsem to pochopil dobře.