Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypnutí grafického prostředí při BOOTU  (Přečteno 3037 krát)

djdve

• Návštěvník
Vypnutí grafického prostředí při BOOTU
« kdy: 07 Února 2009, 22:12:26 »
Ahoj, jak se dá vypnout GNOME při BOOTU a pak kdyžtak spustit grafiku příkazem startx? Díky moc

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Vypnutí grafického prostředí při BOOTU
« Odpověď #1 kdy: 07 Února 2009, 22:31:57 »
zkus ze Systé -> Služby odebrat GDM
ale nikdy jsem to nezkoušel, nevím co to udělá

djdve

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2009, 09:48:52 »
Ok, díky... zkusím...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2009, 10:21:27 »
zkus ze Systé -> Služby odebrat GDM
ale nikdy jsem to nezkoušel, nevím co to udělá
;D

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28689.msg214783.html#msg214783

djdve:
precti si to odkazovane vlakno. to nize jsem napsal, nez jsem ho objevil.

ubuntu ma, dle meho nazoru, krapet zmrseny zpusob pro spravu runlevelu. treba nebere vubec runlevel predany jako parametr kernelu.
vcelku transparentni zpusob, jak docilit toho, co chces, je zabranit spusteni gdm v /etc/rc2.d (runlevel 2 je v ubuntu default), kdy soubor S13gdm bud smazes nebo prejmenujes na  K13gdm.
Kód: [Vybrat]
sudo mv /etc/rc2.d/S13gdm /etc/rc2.d/K13gdmnabootujes pak do textove konzole. Aby byl tvuj zazitek kompletni, doporucuji smazat "splash" z parametru jadra v grubu. Do graficke se pak muzes prepnout treba prepnutim do jineho runlevelu (3-5, ktere jsou v ubuntu stejne).
sudo telinit 3
Jeste hezci je ale upravit ten zmrseny /etc/event.d/rc-default skript a upravit si menu grubu - jeden radek pro graficky boot, jeden pro textovy,.. Srozumitelne (pokud umis anglicky) je to popsano na http://caulfield.info/emmet/2008/03/add-a-textonly-runlevel-to-ubu.html, nicmene podle komentare neni tam uvedeny rc-default kompatibilni s 8.04 (a mozna tim padem i s 8.10), takze bud si ho upravis sam (tyto verze nemam, tak nemohu vyzkouset) a nebo vygoogluj spravnou verzi (ostatne tim googlem jsi mohl zacit ;) )
« Poslední změna: 08 Února 2009, 10:51:19 od kkaarreell »

ubuntuman

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Února 2009, 12:11:58 »
Čtu tady jak stopnout grafiku při bootování, není jednodušší grafiku shodit dolů přes terminál? příkazem
sudo /etc/init.d/gdm stop zastavit GDM ze sezení je trochu riskantní pro méně zkušené uživatele UBM

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.