Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chlazeni zepredu vs zezadu - co je lepsi  (Přečteno 6554 krát)

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
chlazeni zepredu vs zezadu - co je lepsi
« kdy: 09 Února 2009, 20:13:34 »
Ahoj, chci se s Vama podelit o zkusenost, kterou uz mozna vite, ale ja si to ted overil experimentalne :)

Postavil jsem si pc s grafikou gigabyte 9600GT a pasivnim chlazenim (zabira 2 sloty). Ve skrini mam 12cm vetraky, jeden ve zdroji, jeden ve skrini extra. Kdyz mam vetrak vzadu a taha teply vzduch ven, grafika ma pri zatezi neco pres 70 stupnu, kdyz mam vetrak vepredu a zene mi studeny vzduch do skrine, v podstate rovnou na grafiku, tak ma grafika 90 stupnu.

To jsou veci :)
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: chlazeni zepredu vs zezadu - co je lepsi
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2009, 22:04:38 »
Vezměte si nit a prostrčte ji počítačem zepředu dozadu libovolnou škvírou vepředu a libovolnou dírou vzuadu ven a teď přijde na řadu pokus:
1) strkejte zepředu do niti tak, aby na opačném konci vylezla - jde to blbě? , když budete mít silnější valsec, trochu to půjde, ale nic moc = větrák tlačí studený vzduch dovnitř, uvnitž vzniká přetlak a teplý tlačí ven, ten si však těžko hledá cestu...
2) Chytněte za konec niti a protáhněte ji přes počítač ven - jde to snadno, že? = větrák tahá teplý vzduch ven, ve skříni vznik podtlak a na místo teplého vzduchu se hrne chladný z venku... (je dobré zajistit, aby vzduch prošel přes celou skříň, ne aby si větrák přisával chladný vzduch ze svého bezprostředního okolí...

Jeden dobře umístěný ventilátor udělá lepší službu než deset blbě :) Zepředu, zezadu, je to v podstatě jedno, hlavně zevnitř ven. I když ve Vašem případě, kdyby tahal ven vepředu, měla by grafika třeba 75 st., proč si zkuste odvodit  ;D

MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2009, 22:52:15 »
Hehe, s tou niti to musim vyzkouset ;D

Kdyz to je takto, proc se tedy vetrak na cpu netoci opacne? To by v PC vznikal podtlak jeste vetsi :) Ale fungovalo by to nejspis taky, v nekterych serverech jsem to takhle opacne videl, byly tam takove plastove tunely od "pasivnich" zeber az k vetrakum, ktere to vysavaly...
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

DevilMuF

• Aktivní člen
  • *
    • MuFí stránky
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2009, 23:02:50 »
doporučuji dokoupit ještě jeden větrák a mít jeden vepředu (nasává studený vzduch) a druhý vzadu (vyfukuje teplý vzduch). Tím se v case vytvoří "ideální" průvan.

převzato z PCTuning
Ubuntu 16.04 64bit Clevo W230SS

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2009, 20:09:39 »
Citace
Kdyz to je takto, proc se tedy vetrak na cpu netoci opacne? To by v PC vznikal podtlak jeste vetsi
Nevznikal, z pohldedu celkového  proudění ten větrak "pouze" způsobuje intenzivnější  obtékání  chladiče CPU v rámci uzavřené soustavy, což je case, kde primární průtok vzduchu zajišťují větráky, které to ženou přes celý case. Jednoduše řečeno, větrák na CPU je proto, aby kolem něj více honil vzduch a jelikož je přímo na chladiči, je celkem lhostejné, jestli fouká na chladič nebo táhne z chladiče.

Citace
doporučuji dokoupit ještě jeden větrák a mít jeden vepředu (nasává studený vzduch) a druhý vzadu
Samozřejmě, to je ještě lepší řešení.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 05 Listopadu 2009, 20:23:35 »
Zdravím. Mám k tomuto chladeniu otázočku. Prečítal som nejaké diskusie a všade sa prakticky odporúča to čo tu. Z predu hnať vzduch do zadu a z tade ho dávať von. Ja však nemám ako umiestniť vetrák v predu. Mám jeden vzadu (momentálne vháňa vzduch dnu) a jeden na boku (ten vzduch odoberá) + 570W zdroj Trust s dvoma ventilátormi, ktorý taktiež vysáva vzduch. Aktív na grafike, chipsete a samozrejme aj na procesory. Len by ma zaujímalo, či tie vetráky na bedni nedať nejako inak (bočný fúka dnu a zadný ťahá von, alebo oba ťahajú von)?

Vďaka za reakcie!

DevilMuF

• Aktivní člen
  • *
    • MuFí stránky
« Odpověď #6 kdy: 05 Listopadu 2009, 20:45:47 »
Já bych to právě naopak jak to máš, z boku aby foukal dovnitř (bude ti to hnát studenje vzduch přímo na chladič CPU) a zadní aby nastřádaný teplo hnal ven, stejně jako zdroj.
Na mim aktuálním PC taky nemám kam dát dopředu větrák, ale na přední masce jsou průduchy, takže ten zadní větrák to tahá převážně zepředu (plus samozřejmě různejma netěstnostma)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 05 Listopadu 2009, 20:50:19 »
Thanks, to som potreboval. Idem to pootáčať :). K+

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 05 Listopadu 2009, 21:03:41 »
Teplý vzduch stoupá - tak jsem si nechal vykroužit na horní straně case dvě 150mm díry, zdroj mám s pasivním chazením - Yessico (pozor v běžně uspořádané skříni zvyšuje teplotu), vpředu velký větrák před hdd (fouká dovnitř), vzadu velký větrák pod grafikou(fouká dovnitř), vše na pomalé otáčky = chladí krásně a mám relativní ticho (disky jsou raptory).

Výrobci podobné řešení case dělají u skříní s uchem na přenášení, jen to není příliš odolné proti pádům šroubků, drobků, rozlitého vína...
Takže to chce mít i uspořádané pracovní místo tak aby k tomuto nedocházelo.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 05 Listopadu 2009, 21:04:45 »
Vezměte si nit a prostrčte ji počítačem zepředu dozadu libovolnou škvírou vepředu a libovolnou dírou vzuadu ven a teď přijde na řadu pokus:
1) strkejte zepředu do niti tak, aby na opačném konci vylezla - jde to blbě? , když budete mít silnější valsec, trochu to půjde, ale nic moc = větrák tlačí studený vzduch dovnitř, uvnitž vzniká přetlak a teplý tlačí ven, ten si však těžko hledá cestu...
2) Chytněte za konec niti a protáhněte ji přes počítač ven - jde to snadno, že? = větrák tahá teplý vzduch ven, ve skříni vznik podtlak a na místo teplého vzduchu se hrne chladný z venku... (je dobré zajistit, aby vzduch prošel přes celou skříň, ne aby si větrák přisával chladný vzduch ze svého bezprostředního okolí...

Jeden dobře umístěný ventilátor udělá lepší službu než deset blbě :) Zepředu, zezadu, je to v podstatě jedno, hlavně zevnitř ven. I když ve Vašem případě, kdyby tahal ven vepředu, měla by grafika třeba 75 st., proč si zkuste odvodit  ;D

Nevím jestli to špatně čtu ale ty to chceš vyzkoušet za chodu?Už mě napadají katastrofické scénáře když by se ta nitka namotala do větráčku ;D
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 05 Listopadu 2009, 21:10:19 »
Neskoro!  >:( Akurát mi pred očami zhorel Radeon X700. A keď vravím zhorel, tak zhorel. Bol aj ohníček. Dúfam, že ostatné súčasti PC budú nepoškodené.  ???

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:00:53 »
Neskoro!  >:( Akurát mi pred očami zhorel Radeon X700. A keď vravím zhorel, tak zhorel. Bol aj ohníček. Dúfam, že ostatné súčasti PC budú nepoškodené.  ???
Kvůli té niti...?

K těm větrákům, já si skříň nestavěl, ale na disky mi fouká zepředu a zdroj vyfukuje dozadu, to sice jo, asi je to ok,  ale díry v bedně bych si nahoře udělat nenechal, kvůli prachu a tak. Jak vůbec zjistim, jestli ej to chlazené dobře? Na omak je ta bedna teplá, na procesoru (k němu vede takovej ten výše zmiňovanej tunýlek z boku) se to ani nepřehřejvá, na grafice teplotu neznám (ale rukocitně je to pěkně žhavé).

A včera mi chvíli pěkně rachotil větrák od zdroje a vůbec nevím proč. Když jsem zdroj vyndal a zkusil to prohlédnout, nic, co by rachotilo (jakože vadilo, zasahovalo k vrtuli) tam nebylo   ??? Už jste někdy něco takového řešili?
Xubuntu 12.04

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:21:32 »
 ;D Kvôli niti to zjavne nebolo. Pred týždňom mi začalo mrznúť PC, aktív na grafike bol celý zaprášený. Tak som to vyčistil a dal naspäť. Bohužiaľ včera večer sa to z nejakého dôvodu zase prehrialo a samé mi vyplo PC. Následne som ho ja šikovný opäť zapol a už som aj videl plamienok :) Takže by som to videl proste na to, že grafika doslúžila a hádam jej bude v kremíkovom nebi dobre. Dilemou je čo namiesto nej  ???

K tomu vetraniu. Osobne som tam mal dlhých 5 rokov (či 4?) len jeden 8cm vetrák, ktorý výsaval vzduch von a biedny 300W zdroj neznámeho pôvodu. A celkom to šlo. Nakoniec ale zdroj tiež skončil, grafika teraz tiež, a ako vidím a všade čítam, viacerými vetrákmi a dobrým usporiadaním všetkých vecí vo vnútri človek nemôže nič stratiť.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #13 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:23:15 »
ad vysoká teplota grafiky: Výrobci jsou pěkný potvory a šetří, kde se dalo. Máznutí kontaktních ploch mezi čipy a chladičem stříbrnou pastou dokáže srazit teplotu o mocný kousek dolů.

Moje grafárna měla jako nová klidovou teplotu 65°C. Po přidání pasty jsem v klidu na cca 52°C. Jinak grafárny (teda minimálně ta moje) jsou pěkně odolný kousky - zasekl se mi větráček a karta fungovala bez problémů až do teploty 120°C - pak se komp restartoval a na kartě to kupodivu nezanechalo žádné následky.

Jinak jeden větrák "nasavač" dopředu, jeden či dva dozadu je obvyklá konfigurace.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:25:39 »
Jinak jeden větrák "nasavač" dopředu, jeden či dva dozadu je obvyklá konfigurace.

Len bohužial to nemusí byť vždy také ľahké na realizáciu. Veľa skríň proste miesto pre vetrák v predu nemá.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #15 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:32:51 »

Len bohužial to nemusí byť vždy také ľahké na realizáciu. Veľa skríň proste miesto pre vetrák v predu nemá.
Jojo, ale člověk si musí umět poradit. Kdysi dávno jsem přidělal 12cm větráček do prostoru "za disky" (aby honil ve skříni vzduch) pomocí self-made konstrukce z merkura, později jsem ho (pro odhlučnění) zavěsil na čtveřici gumiček (vlastně to byly nastříhané kousky píchlé duše)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 06 Listopadu 2009, 09:35:39 »
:D No to už chce ale dosť fantázie! Samozrejme riešení je niekoľko. Človek čo si to chce spraviť dokonale, si to rozmyslí už pri kúpe. Bohužiaľ v tých rokoch mi to neprišlo podstatné.

DevilMuF

• Aktivní člen
  • *
    • MuFí stránky
« Odpověď #17 kdy: 06 Listopadu 2009, 19:35:32 »
jooo merkur, tim se da udelat spoustu veci :D

NoWin

• Host
« Odpověď #18 kdy: 06 Listopadu 2009, 20:59:06 »
A nebyl to Radoen ><70O, Made in PRC? ;D
Pouzdra čipů dost špatně hořej (spíš doutnaj, keramický jen většinou prasknou) a jejich teplota vzplanutí je několik stovek °C, většinou v nich je několik druhů ochran, mezi nimiž je i ochrana tepelná, která při překročení určitý teploty (kolem 100°C; do cca 140-150°C) zamezí dalšímu internímu zahřívání (plamenometu se neubrání), tzn. odpojí napájení čipu, může zapůsobit i jinak, třeba zavolá hasiče (bílýho, tekutýho Klause z reklamy na Gaviscon).

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #19 kdy: 07 Listopadu 2009, 12:47:33 »
Teda, to je celkem rarita - hořet čip jsem teda ještě neviděl. Jak už tu někdo píše, čipy spíše doutnají (a k doutnání většinou dochází v místech nějakého mechanického poškození). Co konkrétně hořelo?

NoWin

• Host
« Odpověď #20 kdy: 07 Listopadu 2009, 13:47:05 »
Teda, to je celkem rarita - hořet čip jsem teda ještě neviděl. Jak už tu někdo píše, čipy spíše doutnají (a k doutnání většinou dochází v místech nějakého mechanického poškození). Co konkrétně hořelo?
Já že jsem "někdo"?!  ;D

Zrovna jsem schválně odpálil sovětskej výkonovej tranzistor s pouzdrem podobným TO-220 a výsledek? Trochu začal smrdět, pak z něj vystřelil kus pouzdra tak, že se částečně obnažil čip. Teplota byla kolem 300°C a NIKDE NIC NEHOŘELO!

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 08 Listopadu 2009, 12:47:16 »
No aj mňa samého to prekvapilo. Horelo...hmm...neviem ako sa to volá, tak som to odfotil...

http://linux-blog.kx.cz/files/X700.jpg

« Poslední změna: 08 Listopadu 2009, 13:02:37 od Rixx »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 08 Listopadu 2009, 13:10:28 »
No aj mňa samého to prekvapilo. Horelo...hmm...neviem ako sa to volá, tak som to odfotil...

Výkonový tranzistor... to mi připomíná jak jsem měřil napětí na vývodech pro větráčky na desce s BX chipsetem a omylem jsem to blbec zkratoval. Čip co snímá otáčky ventilátorů a kdo ví co ještě začal hezky doutnat. Úplně mě spotila vidina nové drahé základní desky. Ale zatial chodí do dneška dobře :)

Muj sen je postavit PC bez pohyblivých mechanických částí, vyjma DVDčka. Cena SSD klesá... chmmm to bude ticho :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Janik

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
« Odpověď #23 kdy: 08 Listopadu 2009, 16:48:06 »

Výkonový tranzistor... to mi připomíná jak jsem měřil napětí na vývodech pro větráčky na desce s BX chipsetem a omylem jsem to blbec zkratoval. Čip co snímá otáčky ventilátorů a kdo ví co ještě začal hezky doutnat. Úplně mě spotila vidina nové drahé základní desky. Ale zatial chodí do dneška dobře :)

Muj sen je postavit PC bez pohyblivých mechanických částí, vyjma DVDčka. Cena SSD klesá... chmmm to bude ticho :)

Můj sen je na takovej počítač mít :-)
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 08 Listopadu 2009, 17:27:22 »

S Atomem a integr. grafikou se ti to možná povede, ale normální počítač bez nuceného průtoku vzduchu, byť i s otevřenou bednou, se při konstantní zátěži přehřeje. Leda tak udělat vodní chlazení a čerpadlo dát do vedlejšího pokoje.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.