Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB - po odinstalaci Fedory se nedaří zavést Ubuntu  (Přečteno 2959 krát)

Ebola

• Návštěvník
GRUB - po odinstalaci Fedory se nedaří zavést Ubuntu
« kdy: 12 Února 2009, 00:14:28 »
Zdravím,
asi před X lety jsem si nainstaloval Fedoru (tehdy byla novinkou verze 8) na počítač s XP. Normálně se mi nainstaloval zavaděč na disk a já mohl bootovat obojí operační systém. Dnes jsem chtěl ale disk s Fedorou odstranit a nahradit ji Ubuntu (8.04). Bohužel, když jsem to udělal, tak místo načtení Ubunťáckého GRUBu se mi načetlo tohle:

http://imgway.eu/get.php?img=6993

Bohužel nemám tušení, co jsem při instalaci udělal špatně, dokonce jsem Ubuntu instaloval 2x a podruhé jsem si v průběhu instalace všiml že proběhla i řádka "Instaluji zavaděč..."

Protože jsem ale potřeboval alespoň jeden OS funkční, musel jsem znovu nainstalovat Fedoru 8, čímž se celý problém úplně (doufám, že jen na dočasnou dobu) vyřešil tím že jedu tak jako dřív, nicméně, změnu distribuce bych chtěl.

PS: bootovat live ubuntu a opravovat zavaděč přes terminál podle návodu http://wiki.airdump.cz/Oprava_GRUB jsem zkoušel, bohužel bez znatelné změny.

Nevíte někdo, kde jsem mohl udělat chybu, popřípadě, jak jí s pokud možno co nejmenším rizikem odstranit?

Předem dík za odpovědi ;)

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: GRUB - po odinstalaci Fedory se nedaří zavést Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2009, 09:21:51 »
No to je zajímavý problém... Napadá mě jediná možnost: GRUB se nechá instalovat buď do MBR (hlavní zaváděcí sektor) a nebo do boot sektoru oddílu, na kterém máte nainstalované Ubuntu. MBR má při spouštění počítače jaksi přednost. Teoreticky je možné, že Fedora měla GRUB v MBR a Ubuntu se z nějakého důvodu rozhodlo zavaděč nainstalovat do boot sektoru. Potom by se asi mohlo stát to, že nedošlo k vymazání fedoráckého GRUBu a když zapnete počítač, naběhne Vám ten starý GRUB a protože nemá konfigurační soubory (které mu po instalaci přepsalo Ubuntu), skočí do svého "nouzového rozhraní". To je ale jen moje teorie!

Určitě ale nic nezkazíte, když nám pošlete výpisy z následujících příkazů (z té Fedory):

cat /boot/grub/menu.lst
sudo fdisk -l /dev/hda (případně /dev/sda). To -l je malé L

Pak by mě zajímala ještě jedna věc, bohužel obtížně zjistitelná: kam jste v Ubuntu instaloval zavaděč? Nechá se to nastavit v tomto kroku instalace klepnutím na tlačítko "pokročilé": http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?action=AttachFile&do=get&target=instalace-rekapitulace.png

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2009, 10:12:12 »
Pokud uzivatel nic nemeni, Ubuntu standardne instaluje GRUB do MBR. V pocitaci je jen jeden disk, na kterem jsou vsechny tri systemy? Nebo je tam disku vic?

Ebola

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2009, 16:15:38 »
V počítači jsou 3 fyzické disky.

2x klasika a jeden Sata I, primary je 20GB s Windows, slave je 80GB NTFS na data (bez systému) a sata je rozdělena na tři části: 100GB ext3 s fedorou, 160GB NTFS na data bez systému a zbylý prostor do 320GB jsem formátoval nedávno jako NTFS pro data. Chtěl jsem v tom celkově udělat pořádek a tu satu naformátovat, ale došlo mi, že bych tím zrušil i ostatní systémy po stránce bootování, tak proto funguju tak jako funguju, navíc nemám kde ty data zálohovat, takže rozložení disků zatím moc měnit nechci.

Další pokus o instalaci budu dělat asi dneska pozdě v noci, protože potřebuju aby ten stroj teď jel...

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2009, 16:32:10 »
A kde bylo to Ubuntu? Na kterem disku, na kterem oddilu? A kam jste nechal nainstalovat zavadec?

Ebola

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2009, 16:35:17 »
Ubuntu mělo nahradit Fedoru, takže na Satě, tam kde je Fedora. Když jsem odpojil sata disk z počítače, tak se nedařilo nalézt zavaděč, takže je u fedory.
Při intalaci Ubuntu jsem partici Fedory označil a nechal naformátovat jako ext3, přípojný bod pro ubuntu nastavil "/". Nastavení zavaděče při instalaci ubuntu jsem neměnil.

EDIT: Ještě mě napadlo...do jaké míry probíhá formátování přes manažer disků? Mohlo by pomoct strčit do mechaniky Hiren's boot CD, spustit partition magic a naformátovat to v něm? Otázkou je, jestli by se mi pak nestalo to, abych pak byl nefunkční i na zavaděči z fedory :)
« Poslední změna: 12 Února 2009, 16:44:09 od Ebola »

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2009, 22:57:10 »
Já bych nic neformátoval. Otázkou je jenom to, kde je ten slavný GRUB a jak ho přepsat tím ubunťáckým. Ze kterého disku bootueš? Já bych to viděl na ten první windowsácký. Hádám, že GRUB z Fedory bude na něm. Nevím, na který disk dá zavaděč Ubuntu v případě, že je disků víc. Vzhledem k tomu, že to nefunguje, bych se klonil k možnosti, že ho dává na ten SATA disk. Pokud je to tak, nejjednodušší cesta by byla nainstalovat Ubuntu běžným způsobem - tím se GRUB nacpe na SATA disk a pak v BIOSU nastavit bootování ze SATA.

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 17 Února 2009, 19:45:36 »
Pokud nemas jak ja motherboard ASUS se "skvelou verzi BIOSu", ktera neumi bootovat ze SATA disku...
ntb: Asus F3F Intel Core Duo 1,66GHz; grafika integrovaná Intel GMA; Ubuntu 9.04 && Ubuntu 9.10 && Fedora 12 && Fedora 10 :D

desktop: Pentium 4 2,80GHz HT; nVidia 5700; Fedora 12

Ebola

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Února 2009, 02:00:25 »
Omlouvám se za zpoždění, ale nevěděl jsem kde dřív, takže jsem se k tomu dostal až dnes. Uvádím tedy výpisy zmíněných příkazů...:

cat /boot/grub/menu.lst
Citace
[root@dhcppc2 Ebola]# cat /boot/grub/menu.lst
# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd2,6)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sdc7
#          initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd2,6)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.26.8-57.fc8)
        root (hd2,6)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.26.8-57.fc8 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.26.8-57.fc8.img
title Fedora (2.6.23.1-42.fc8)
        root (hd2,6)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.23.1-42.fc8 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.23.1-42.fc8.img
title Other
        rootnoverify (hd0,0)
        chainloader +1

Na Fdisk fedora nereaguje (not found)

Vraťa: Mám starou nesmrtelnou FIC KT600 Pro

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 20 Února 2009, 08:54:12 »
Ale to je puvodni menu.lst soubor z te fedory, a ne z Ubuntu. Pokud je to vzane z toho oddilu kam je ted nainstalovane Ubuntu, tak se pri instalaci neco nepovedlo.

Ebola

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Února 2009, 20:47:47 »
Citace: klasyc
Určitě ale nic nezkazíte, když nám pošlete výpisy z následujících příkazů (z té Fedory):

cat /boot/grub/menu.lst
Ano, z Fedory...
můžu zkusit naintalovat ubuntu, a pak se na ten disk dostat z Live distribuce a udělat totéž s instalovaným ubuntu (škoda že mě to napadlo až teď  :-\)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.