Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Fujitsu Siemens V6505 + podivný prodejce + Naprostej trouba  (Přečteno 3514 krát)

Janik

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
Předem se omlouvám, že to strkám asi jinam než bych měl, ale lepší místo mě nenapadá. Mám pár hloupých dotazů.

1)Narazil jsem na výhodnou cenu na  http://www.pocitace-levneji.cz/frontoff/?d=1640908 , ovšem prodejce mi přijde trochu podivný, a tak bych se rád zeptal, jestli s ním máte nějaké zkušenosti

2) Jak běhá Ubuntu na tomto notebooku. Jedno téma ohledně tohoto notebooku tu je, ovšem s dražší verzí noťasu. A co si o tomto notebooku myslíte, já počítačům opravdu nerozumím.

3) Kamarád si na mou radu stáhl Live CD Ubuntu na své Widle, je možné si to vypálit a použít pro instalaci na notebooku? Jde mi jen o to, že se mu po instalaci objevily v BIOSu jen dvě možnosti - Ubuntu a XP a nikoliv ještě pouze kerneln a recovery mod. A vadilo by, že by to bylo instalované z LiveCD natrvalo nebo je možné po instalaci stáhnout zbytek. Je totiž trochu jiné než plná verze (hned v první nabídce je osekaná možnost s přidat/odebrat programy), i když já Linuxu vůbec nerozumím.

Děkuji za zodpovězení a pomoc a omlouvám se, pokud jsem něco přehlédl. Jinak se na Ubuntu velice těším a jsem za něj rád.
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

plopp37

• Návštěvník
Re: Fujitsu Siemens V6505 + podivný prodejce + Naprostej trouba
« Odpověď #1 kdy: 14 Února 2009, 00:28:06 »
Na FS amilo pro v3505 bezi ubuntu skvele, je to vetsinou klikacka jako winXP, je nutne upravit load cycle a zprovoznit funkcni klavesy (u me pomoci acerhk), v poslednich trech verzich (7.10, 8.04 a 8.10) problem s acpi-tools nebo gnome-power-managerem -- viz thread samovolne usinani.

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Února 2009, 23:34:00 »
Ahoj, tento typ neznám a dlouho jsem neporovnával ceny, tak nevím, nakolik bude má rada co k čemu, ale...mám FS Amilo Pro v3545 a nemůžu si stěžovat - naprostá spolehlivost, oproti četným výtkám z "nebytelnosti na první pohled" se ani po téměř dvou letech intenzívního používání žádné vrzání nekoná...co se týče poměru cena/výkon, tak to tradičně bývá silnou stránkou FS, ale obecně bych doporučil ten konrétní model vyzkoušet v praxi. FS je totiž schopná vyrobit za výborné prachy jak velmi ucházející ntb, tak ntb úplně na draka (měl jsem předtím Amilo Pro V2545 a to byla katastrofa). Hlavně bych se zaměřil na koncstrkci chlazení/hluk větráčku. Zatímco na mém stávajícím ntb je toto perfektní, ten předchozí hučel jako vzášedlo a hřál jak čerstvá struska...fuj, děsný šmejd...ale zpátky k tvému dotazu - mně se to jeví být dobrý poměr cena/výkon.

Jinak jedno obecnější info - já osobně preferuji separátní grafiku, tedy ne integrovanou....ani nevím proč - asi proto, že kdysi jsem se dočetl, že relativně nejtolerovatelnější přístup k linuxu má NVIDIA...a prozetím to musím potvrdit, s instalací jejich ovladačů jsem nikdy neměl sebemenší problém...ale tímto se asi neřiď, zkus někdo pozjišťovat, jak na tom je ta integrovaná grafika...

Té tvojí třetí otázce bohužel vůbec nerozumím...ještě jednou si pročti obecné informace o LiveCD a pak bez obav hurá do toho, není se čeho bát!
« Poslední změna: 15 Února 2009, 23:37:49 od kynik »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 16 Února 2009, 06:30:12 »
Jinak jedno obecnější info - já osobně preferuji separátní grafiku, tedy ne integrovanou....ani nevím proč - asi proto, že kdysi jsem se dočetl, že relativně nejtolerovatelnější přístup k linuxu má NVIDIA...a prozetím to musím potvrdit, s instalací jejich ovladačů jsem nikdy neměl sebemenší problém...ale tímto se asi neřiď, zkus někdo pozjišťovat, jak na tom je ta integrovaná grafika...
Grafiky bych se dnes nebál (v tomhle ntb je to novější Intel) od jakéhokoliv výrobce z velké trojky Intel/AMD-ATI/Nvidia. Určitě bych se velkým obloukem vyhnul notebooku osazeným grafikou od SiS kvůli naprosté absenci 3D ovladače. Sice se na Internetu pohybuje mýtická postava se jménem "Barros Lee" který by měl být autorem 3D driveru, ale je to asi ve stejné kategorii jako Yeti - všichni o něm mluví a nikdo ho neviděl.
Neříkám že karta patří k nějak super výkonným, ale to asi není podmínkou. Hezké srovnání grafických karet v noteboocích je třeba zde: http://www.notebookcheck.net/Comparison-of-Graphic-Cards.130.0.html
« Poslední změna: 16 Února 2009, 06:45:01 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Janik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 20 Února 2009, 13:00:42 »
Děkuju moc za odpovědi a pomoc. Notebook jsem nakonec koupil jinde. Ubuntu jsem úspěšně nainstaloval, jen ty funkční klávesy a Wifina, to tlačíto na ní jsem musel zapnout v BIOSu, rozuměj, zmáčknul jsem ho když jsem byl v BIOSu, ve kterém ještě fungovalo... Ale pak mi došla baterie a neměl jsem možnost zkusit internet, jelikož mi došla baterie a adaptér vyhazuje pojistky... Budu ho muset reklamovat.

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2009, 15:29:40 »
Ale pak mi došla baterie a neměl jsem možnost zkusit internet, jelikož mi došla baterie a adaptér vyhazuje pojistky... Budu ho muset reklamovat.
A zkousel si ten adapter i jinde? Mne taky jeden notebook vyhazoval pojistky (doma v panelaku). Ale tomu, ci to byl notebook, to prej nedelalo, tak jsem vymenil 12A jistic za 16A a bylo po problemu, asi byl ten 12A nejakej unavenej, mikrovlnka mi to taky nekdy vyhazovala, jenze ta ma asi tak 20x vetsi prikon :) Dulezite je, ze po vymene fungovala mikrovlnka i s notebookem :)

Nevim, co do tech notebooku davaj za zdroje, ale at je to zdroj jakej chce, tak kdyz ho strkam do zasuvky, treba i nezapojenej, vzdycky to je zablesk jako prase...
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

Janik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2009, 21:35:01 »
Ale pak mi došla baterie a neměl jsem možnost zkusit internet, jelikož mi došla baterie a adaptér vyhazuje pojistky... Budu ho muset reklamovat.
A zkousel si ten adapter i jinde? Mne taky jeden notebook vyhazoval pojistky (doma v panelaku). Ale tomu, ci to byl notebook, to prej nedelalo, tak jsem vymenil 12A jistic za 16A a bylo po problemu, asi byl ten 12A nejakej unavenej, mikrovlnka mi to taky nekdy vyhazovala, jenze ta ma asi tak 20x vetsi prikon :) Dulezite je, ze po vymene fungovala mikrovlnka i s notebookem :)

Nevim, co do tech notebooku davaj za zdroje, ale at je to zdroj jakej chce, tak kdyz ho strkam do zasuvky, treba i nezapojenej, vzdycky to je zablesk jako prase...

No jo, bylo to zásuvkou, ale možná i tím, že jsem dal nejdříve adaptér do sítě než do notebooku... Jinak mé první dojmy z Ubuntu jsou skvělé, jen se v tom moc nevyznám... A v OO dělám všechno déle, zlenivěl mě Microsoft...

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 20 Února 2009, 21:48:17 »
No vidis, to ja v zas uz neumim skoro nic ve wordu, vsecko delam v oo, a to i na windows :) Jde jenom o zvyk ;) Ubuntu je dobra distribuce, tedy pokud ti chodi, skoda, ze na mojem novem notebooku bohuzel chodi zatim jenom opensuse.
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

Janik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Února 2009, 22:18:14 »
no jo, ale většina funkčních kláves nefunguje (rozjetí wifi byl úspěch) a já nevím co znamená to acerhk nebo load cycle, jsem zkrátkja ztracenej :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.