Dobrý den,
mně se na zálohu naprosto dokonale osvědčil rsync viz
http://www.root.cz/clanky/pokrocile-zalohovani-s-rsync/, ještě blíže:
man rsync
Je v repozitářích. Mám jej spouštěný prostřednictvím cronu viz man crontab, editace crontabu:
crontab -e
Pokud chcete spouštět zálohu i na adresáře, kam nemáte normálně práva, tak je třeba zapsat vše do "superuživatelského crontabu", editace:
sudo crontab -e
. Po nastavení cca před rokem o tom, že se mi dělá záloha ani nevím, pokud nebude počítač spuštěn v tu dobu, kdy se má dělat záloha, záloha neproběhne a proběhne až v další naplánovanou dobu, možná i to jde nějak v cronu nastavit, ale jsem líný a prozatím jsem to ani nehledal, nebo si můžete nastavit zálohování každou hodinu a máte vymalováno, rsysnc dělá rozdílové zálohy, takže to ani moc nepoznáte. Nebo to můžete nechat zálohovat po každém startu systému po přihlášení, např naklikáním "systém-volby-sezení-programy při přihlášení", pak se Vám provede záloha při každém opřihlášení (je třeba nastavit pro každého uživatele zvlášť). Pokud chcete zálohu provést před odhlášením, přidejte zálohovací příkaz do /etc/gdm/PostSession/Default. No a poslední možnost, která mě napadá je záloha před přihlášením, tj. vždy po zapnutí počítače a naběhnutí přihlašovacího dialogu přidáním zálohovacího příkazu do /etc/rc.local. Tak a teď už si jen vybrat.