Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub Error 18 [vyřešeno]  (Přečteno 4147 krát)

Pavel Brandýský

Grub Error 18 [vyřešeno]
« kdy: 08 Září 2006, 21:50:09 »
Nainstaloval jsem Ubuntu na starší comp. Instalace proběhla, ale po restartu, tedy hned první boot, start skončil u hlášky Grubu - Error 18. Podle tabulky by to mělo znamenat toto:

18 : Selected cylinder exceeds maximum supported by BIOS
    This error is returned when a read is attempted at a linear block address beyond the end of the BIOS translated area. This generally happens if your disk is larger than the BIOS can handle (512MB for (E)IDE disks on older machines or larger than 8GB in general).

Anglicky moc neumím, ale řekl bych, že to píše o větším hdd než umí BIOS podpořit. Mám novej pevnej disk 40 GB, ale starou desku, BIOS mi ukáže jen 8,5 GB, asi nezvládne více. Ovšem při instalaci Ubuntu instalační systém "viděl" celých těch 40 GB. Tak jsem předpokládal, že to nebude na závadu.

Co s tím? Malej disk (pod 8GB) už nikde nikdo nemá, takže asi hodím comp do šrotu. Nebo zná někdo řešení? Díky.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 15:40:54 od Anna Taliánová »

snop

• Aktivní člen
  • *
GRUB error 18
« Odpověď #1 kdy: 08 Září 2006, 22:29:22 »
tezka dilema...
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

Pavel Brandýský

GRUB error 18
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2006, 06:29:06 »
Ještě mne napadlo, jestli bych při instalaci neměl rozdělit ten 40 GB disk na malé oddíly po 8 GB, nebo třeba jen jeden 8GB a druhý 32 GB. Pak by to možná bylo  pro bios i grub skousnutelné :-).

snop

• Aktivní člen
  • *
GRUB error 18
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2006, 09:12:04 »
to musis skusit...jestli bios podporuje iba 8GB tak podporuje iba 8GB...takze rozdel si to tak aby oddil mnel 7.5GB a vyskusaj..jina moznost tu neni...alebo skus upgrade biosu ked to tva deska podporuje coz pochybuje
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

zigi

• Aktivní člen
  • *
GRUB error 18
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2006, 10:27:11 »
od jakeho vyrobce je ten disk? pokud od Seagatu zkus si stahnout DiskWizard

a v BIOSu zkus hledat, kde by se dalo u toho disku nastavit LBA
..:: be free - use kubuntu ::..

Pavel Brandýský

GRUB error 18
« Odpověď #5 kdy: 10 Září 2006, 19:12:03 »
Díky za rady, vyzkouším a dám vědět.

Pavel Brandýský

GRUB error 18
« Odpověď #6 kdy: 15 Září 2006, 13:44:36 »
Tak jo. Stačí při instalaci dát vlastní rozdělení disku. Vytvořil jsem si 7.5 GB kořenový adresář / a oddíl swap 0.5 GB. Zbytek disku 32 GB jsem zatím nechal bezprizorní. Vše pak proběhlo dobře a systém nabootoval. Ještě jsem měl problém s grafikou, barevné rozlišení mi zvládne jen 8 bitové. Je to ale stařičká ATI, vyrobená ještě za minulého století :-) .

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
GRUB error 18
« Odpověď #7 kdy: 15 Září 2006, 14:15:17 »
Nekde tu probehlo, ze pro starsi HW se pouziva ovladac LEGACY. Hledej v repository ci tu na foru.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
GRUB error 18
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2006, 14:53:38 »
Citace: milhouse
Nekde tu probehlo, ze pro starsi HW se pouziva ovladac LEGACY. Hledej v repository ci tu na foru.
Ta se pouziva u nvidie.
Pro ati pouzij ovladac radeon.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

radeczech

• Aktivní člen
  • *
GRUB error 18
« Odpověď #9 kdy: 17 Září 2006, 10:54:13 »
Také jsem se potýkal s tímto problémem :-/ Jak je v úvodu řečeno jedná se o záležitost BIOSu a HDD. Po nainstalování Ubuntu na server (vzhledem k staršímu hw mi instalace zabrala cca 3 hodiny), tak Ubuntu nezačalo ani bootovat a objevila se hláška "Grub error 18". Ze začátku jsem myslel, že je problém ve špatně nainstalovaném Grubu, tak jsem se ho pokoušel reinstalovat, ale to selhalo :-/
Pak jsem našel na netu, co to vůbec znamená a taky k tomu radili, že také pomáhá vytvořit malou partition (cca několik MB) pro /boot nebo updatovat BIOS.
Chvíli jsem si hrál s BIOSem a co nakonec zabralo, tak byla detekce disků BIOSem a napevno je uložit do BIOSu. Předtím jsem měl nastaveno na jednotlivých discích pro načtění "auto".
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

LucasCZ

• Návštěvník
GRUB error 18
« Odpověď #10 kdy: 26 Září 2006, 02:04:43 »
Kdysi sem si koupil hdd 80GB, nadsene sem ho pripojil vedle sveho 3GB hdd, ale bios ho nedokazal detekovat - hlasil nizsi kapacitu. Po updatu biosu bylo vse v poradku.

radeczech

• Aktivní člen
  • *
GRUB error 18
« Odpověď #11 kdy: 26 Září 2006, 10:26:27 »
LucasCZ -> Po updatu biosu bylo vse v poradku => tak to jsi byl odvážnější než já, každopádně já jsem stavěl server na velice staré pc, ke kterému jsem nic nenašel.
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.