Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zombie proces "sh" [vyřešeno]  (Přečteno 1532 krát)

josef.g

• Návštěvník
Zombie proces "sh" [vyřešeno]
« kdy: 09 Března 2009, 20:34:14 »
Zdravím,
mám Ubuntu 8.04 a problém, že již po naběhnutí systému se mi objeví proces "sh" ve stavu zombie. Přesně, je tam jeden "sh" v normálním stavu a jeden zombie. Nevím kdy se mi tam ten zombie "sh" začal objevovat, ale určitě tam není odjakživa. Když jsem trochu zapátral na internetu, nic moc jsem neobjevil kromě rady, že je vhodné vypátrat příčinu tohoto stavu, poněvadž to značí něco nedobrého v systému. Nevíte někdo jak s pátráním aspoň začít?
Dál by mě zajímalo, jaký shell by vlastně měl běžet. Myslel jsem si, že v Ubuntu 8.04 je to "bash", nikoliv "sh", ale "bash" v seznamu procesů není. Je to tak v pořádku?
« Poslední změna: 10 Března 2009, 18:42:06 od josef.g »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Zombie proces "sh"
« Odpověď #1 kdy: 09 Března 2009, 22:52:32 »
Pokud je proces ve stavu zombie, je důležité vědět jeho "parent process"; zkus ho najít ve výpisu ps -ef (nebo možná lépe ps axo stat,euid,ruid,ppid,pid,pcpu,args) - sloupec PPID.

Jestli nevíš, co myslím, dej sem ten výpis z ps do kódu.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

josef.g

• Návštěvník
Re: Zombie proces "sh"
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2009, 18:40:01 »
Díky, mezitím jsem taky trochu zapátral (bohužel mne vždycky napadne nějaký postup až když položím dotaz ve fóru, asi pomůže ta nutnost písemné formulace problému) a přes ps -ejH jsem odhalil viníka - deskbar-applet. Po jeho killnutí zmizel i Zombie sh. Asi je v tom appletu nějaká chýbka.
Co se týče sh a bash, tak už jsem taky zjistil jak to je a stejně to s tím zombíkem nesouvisí, omlouvám se za zmatení diskuze.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.