Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak pracovat s Windows programy v Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 12877 krát)

zdelen

• Aktivní člen
  • *
Jak pracovat s Windows programy v Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 09 Září 2006, 15:57:58 »
Jsem úplný začátečník v Linuxu. Na počítači nemám nyní vůbec Windows. Používat programy Windows prý jde přes virtuální mašinu Wine. Našel jsem si její instalaci, přidal do zdrojů, ale v seznamu balíčků se mi neobjevila ani po aktualizaci.
Stejně nevím zda půjdou nainstalovat na počítač pro spuštění přes Wine windowsovské programy, když tam Windows nemám.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 09 Září 2006, 16:16:21 »
Wine je v repozitářích Ubuntu. Zkuste v Synapticu hledat "wine" nebo v aptitude je myslím v sekci, která je pojmenovaná otherosfs.
Windows opravdu nemusíte mít nainstalované, Wine je emuluje.
Když potřebujete spustit .exe soubor, kliknete na něj pravým tlačítkem a dáte "spustit pomocí wine" nebo tak něco.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2006, 16:55:14 »
Já bych se spíš přikláněl k nalezení alternativ aplikací, který jste byl zvyklý používat ve Windows. Emulace je pořád emulace, není to ono. Napište jaké programy vám chybí, či jaké jste používal ve win.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2006, 18:34:35 »
Ano, samozřejmě je vždy lepší hledat linuxovou alternativu.
Ale hry, výukové programy a programy specializované pro některou nepříliš rozšířenou činnost (v mém případě např. šachy - používám Arenu pod Wine) v Linuxu zatím moc nejsou... takže Wine je někdy podle mě dobré řešení - nechci bootovat každou chvíli do jiného systému.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2006, 18:35:10 »
pri instalacii wine pomoze vyborny skriptik http://www.von-thadden.de/Joachim/WineTools/

ale aspon ja som zostal pri tom rieseni, ze ak som nenasiel alternativny program, tak originalny spustam na windowse cez vmware.
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

zdelen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Září 2006, 20:18:39 »
Děkuji všem. Program přímo pro Linux napsán skutečně není. S autorem jsem hovořil a bude ještě nějaký čas trvat, než jej v Linuxu napíše. Bohužel je zatím jen pro win a i když to asi není to pravé ořechové, tak mi wine pomůže.

Loro

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2006, 16:15:10 »
Ja by som este chcel dodat, pre zaciatocnikov, ze ked si nahodia wine emulator a kliknu na .exe subor a daju (otvorit pomocou) - v zozname ja som napriklad nemal wine emulator. Bolo potrebne tam pouzit vlastny prikaz : wine  (az vtedy to otvorilo)

zdelen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 08 Listopadu 2006, 20:40:11 »
Díky všem za příspěvky. Již se mi podařilo Wine zdolat. Jen tu nepadlo, ale nakonec se povedlo, že program nemohu mít na druhém disku ve windowsech a pouštět tam nebo odtud do Linuxu zkopírovat. Ale nakopíroval jsem si instalační soubor a spustil instalaci přes winw. Pak program chodil. Je to tak správné? Kdo mi to potvrdí? A druhý problém, v programu chybí asi použité fonty. Místo ščřž atd. nechává prázdná místa. Někde jsem viděl zmínku, že se musí z woken zkopírovat a nevím kde. Co kopírovat a kam?

zdelen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 08 Listopadu 2006, 20:58:27 »
Ještě jednou. Omlouvám se, že jsem tu zbytečně zacláněl. Znovu jsem fórum prošel a z několika rad vybral:
do adresáře  /.wine/drive_c/windows/fonts surově nakopíroval celý obsah adresáře fonts z windows a program mi okamžitě začal fungovat plně k spokojenosti.
Třeba to někomu také pomůže.
Ubuntu mne získává den ode dne víc.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 08 Listopadu 2006, 20:59:02 »
pouzi WineTools .. .cez to si vsetko potrebne pre korektne bezanie programov pod wine nainstalujes :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

wldako

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 17 Ledna 2007, 02:33:46 »
ja by som potreboval spustit hru, ktoru mam nainstalovanu pod Windows na inej particii...da sa to nejak? alebo ju musim instalovat znovu na Linux particiu? pytam sa preto ze na tej linuxovej particii uz nemam miesto

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #11 kdy: 17 Ledna 2007, 06:39:49 »
je potreba instalovat pod wine

max007

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 12 Března 2007, 11:16:56 »
zdravím, mám takový jeden dotaz a to, ze se mi po instalaci programu ve Wine nepřidají do nabídky Aplikace->wine->Programs ale zatím jsem nerestartoval PC, to by se ale snad mělo přidat hned po instalaci, ne?
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 12 Března 2007, 11:29:02 »
No už se mi taky stalo, že někdy se to bohužel přidá až po restartu... zkuste se jen odhlásit a znovu přihlásit to by mohlo stačit ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.