Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: AnyDATA ADU-E100H na Ubuntu  (Přečteno 4220 krát)

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
AnyDATA ADU-E100H na Ubuntu
« kdy: 22 Března 2009, 17:10:21 »
Zdarec :) rozhodl jsem se konečně stáhnout Linux ubuntu a mám v plánu na to pomalu přecházet z XPčka.. Bohužel jsem úplný začátečník a internet mám od Eurotelu, přes modem AnyDATA ADU-E100H.. oficiálně je driver pouze na XP (instalační CD) a já googlil, našel jsem spoustu návodů, ale většina se neshodovala.. Proto jsem vás chtěl požádat, zda byste mi nemohli dát nějaký návod, jak modem na linuxu rozjet.. Bude potřeba nějaký driver + upravit něco v příkazovém řádku že? Prosím, kdybyste to přesně popsali, jsem opravdu začátečník - a bez internetu toho na Linuxu moc neudělám, jelikož to chce kodeky,..

Předem díky :)
Více o mě na www.lvalenta.cz
Píšu si blog: www.blog.lvalenta.cz
Vlastním www.n-host.cz | www.foxp.cz Připravuji CMS centrálu, Web o vydělávání..  ICQ: 411486254 | jabber: lvalenta@jabber.cz

PetrHerynk

• Host
Re: AnyDATA ADU-E100H na Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2009, 17:36:23 »
Pokud chceš pomoc, musíš dodat základní info, zda se jedná o tty/usb0, jaký druh spojení, zda CDMA, já ten modem vůbec neznám. Mám ADU 510 L.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2009, 17:47:12 »
staci nainstalovat gnomeppp a pojede to v pohode... tel. cislo pro vytacene pripojeni je #777, uzivatelske jmeno 601xxxxxx@cz.o2.com, heslo asi znas ;)
nejdriv v nastaveni dej autodetekci modemu, pak to nastav a je to.
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Března 2009, 21:15:42 »
Pro UFAAK : Dívám se, že máme podobný notebook od stejného výrobce. Nejde mi zvuk do repráků, jen do sluchátek. Neumíš mi poradit? Díky

ufaak

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 22 Března 2009, 21:19:44 »
uz jsem ti ve tvym vlakne jednou psal, ze u me je zvuk v pohode, akorat se mi zda tissi proti win...
ale abych rekl pravdu, nezkousel jsem sluchatka - nepouzivam
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Března 2009, 22:51:03 »
Mně sluchátka jdou, nejdou repráky, no nic díky.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 23 Března 2009, 02:07:41 »
4Caesar:
V novějších Ubuntu použijte to co radil ufaak (pokud máte kde stáhnout, resp. z čeho instalovat gnomeppp)

Nejsem si jistý, ale je možné že v Ubuntu 8.10 již připojování přes CDMA zvládá již klikací NetworkManager (ikonka sítě u hodin). Rozhodně ať máte Ubuntu jakékoliv verze tak žádný driver stahovat nepotřebujete.

Další možnost, varianta kterou sám používám bez stahování čehokoliv návod je zde: http://wiki.ubuntu.cz/CDMA#AnyDATAADU-E100H
malá poznámka k části
Citace
Připojení se navážete pomocí následujících příkazů:
modprobe usbserial vendor=0x16d5 product=0x6501 ##tuto řádku jsem v 6.10 nemusel použít
to můžete vynechat, stačí pravý klik na ploše, vytvořit nový spouštěč, jako příkaz zadat
Kód: [Vybrat]
pon cdma a pak už se vždy připojujete poklikáním na spouštěč.

Pokud nastane problém - pro vyzkoušení jestli se spojení navazuje, máte tedy správně vytvořené soubory, spusťte příkaz
Kód: [Vybrat]
pon cdma z terminálu úspěch/chybu uvidíte.
Pokud se nebude chtít připojovat firefox tak je možné že si myslí že je ve stavu offline, zkontrolujte/odtrhněte v menu firefoxu - soubor, pracovat offline

A určitě vám doporučím skvělou knihu - http://sdruzeni.ubuntu.cz/?q=ubuntu-prirucka

4PetrHerynk:
Zapískal jsem vám. Nejen že neporadíte, ale v tomto tématu se opravdu řeší něco jiného než zvuk do repráků. U někoho kdo již má více než 250 příspěvků bych takové chování opravdu nečekal. Založte si vlastní téma! Případné námitky očekávám na PM a ne v tomto tématu.
« Poslední změna: 23 Března 2009, 02:15:58 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #7 kdy: 23 Března 2009, 11:01:24 »
Poradit jsem chtěl, jen jsem nevěděl, zda má CDMA. Je to bez nastavení, jen vytvoření nového spojení. Kdybys četl, tak bys věděl. Ptal jsem se.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.