Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: seznam "místa" v Nautilusu  (Přečteno 2204 krát)

kapetr

• Návštěvník
seznam "místa" v Nautilusu
« kdy: 24 Března 2009, 18:49:50 »
Zdravím

poradí mi někdo, jak Nautilus / Ubuntu sestavuje seznam "Místa"  ?

Já tam mám položky, které nechci a ty co tam chci nevím jak přidat.

Chybí mi např. floppy mechanika, většina filesystémů (oblastí) mého disku, ...

Naopkak je tam oblast, která už neexistuje - resp. se jinak jmenuje, resp. není v /etc/fstab, ...

Dle manuálu Nautilu by seznam médii v "Místa" měl korespondovat s položkami v /etc/fstab (s těmi s -o user), to však ZJEVNĚ NENÍ PRAVDA.

Takž co s tím ? Jak to upravit, kde se to bere, jak se položky pojmenovávají, ....

Díky kapetr

nic-nechci

• Návštěvník
    • Cyklo TJ Písečná
Re: seznam "místa" v Nautilusu
« Odpověď #1 kdy: 24 Března 2009, 20:11:22 »
Otevři Nautilus -> Přejdi do složky kterou chceš do "Míst" přidat -> Záložky -> Přidat záložku; Odebereš to v  "Upravit záložky"
Cyklo TJ Písečná rulez :-) Linux (Ubuntu JJ + Fedora 11) + MSI EX600
Linux user since 18.9.2008.
Google je všemocný :-)

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Března 2009, 06:43:49 »
Otevři Nautilus -> Přejdi do složky kterou chceš do "Míst" přidat -> Záložky -> Přidat záložku; Odebereš to v  "Upravit záložky"

Jenže mně nejde o záložky - typicky adresáře, ale média - třeba to floppy, ... , a hlavně mě zajímá, kde se ten seznam médií v "Místa" bere, kdo a z čeho ho generuje a jak ten upravit. To v záložkách není.

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2009, 05:52:38 »
To opravdu nikdo nemá stejný problém
?!

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 28 Března 2009, 10:47:50 »
generuje se podle HAL a měl by korespondovat s připojenýma zařízeníma, která jsou připojena pomocí HAL nebo přes připojit se k sevru, pokud něco připojíte ručně nebude to tam...

jinak k floppy, no to nevím to už pěkných pár let nemám...

k jiným oddílům disku, jde o to, jestli jsou přes HAL, nebo ručně...
jinak zkuste příkaz mount/umount

scopal

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Března 2009, 21:38:55 »
Ahoj,

trochu sem ten panel "Místa" zkoumal. Přidávat a odebírat si požky v tý části nad oddělovačem nejspíš nejde. Alespoň sem o tom nenašel žádnou zmínku. Předvolby nic, gconf-editor nic, ... Je to tam natvrdo a dělá si to téměř co chce:(.

Co sem tak pochytil z netu, tak připojený filesystémy si to bere údajně nějak od HALu. Na druhou stranu, když něco připojim ručně, tak se mi to v panelu "Místa" taky objeví... Tak nevim, do tohodle fakt nevidim, jak je to postavený. Jestli někdo jo, snad nám to objasní...:)

Narazil sem na pár reportů, ve kterých byly popsány stejný problémy (zobrazení neexistujících oddílů), ale nikde na řešení nebo aspoň objasnění toho v čem je problém:(.

Jistým "řešením" je hacknutí Nautilusu, konkrétně metody update_places v nautilus-places-sidebar, vyházením nechtěných položek. Povedlo se mi tak z panelu "Místa" odstranit vše, mimo editovatelných záložek. Neni to moc elegantní, ale můžu si tam teď nasypat co chci.
Ubuntu 8.04 64bit @ ASUS M2N-E nForce570 Ultra, A64 X2 4000+ EE 2100MHz, 2048MB DDR2 800MHz, GeForce 8400GS 256MB 800Mhz, ST Barracuda 7200 ATA 250GB, CoolerMaster case&cooling=o)

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Dubna 2009, 17:33:10 »
Zdravím

jsem rád, že není jen můj problém.

Ohledně toho HAL - co a jak vlastně dělá (zejména jak předává události či je sám sleduje) popravdě nevidím, ale co se týče oblastí disku, tak ty snad proboha dynamicky nepřipojuje ?! Ty jsou (pevně) definovány v /etc/fstab a automaticky připojeny při startu (mount -a).

Docela mě ten Nautilus štve - kdyby mi chodilo KDE na mé 2-monitorové konfiguraci, tak to neřeším.
Také si myslím, že Linux se bohužel blíží MS Windows v tom nejhorším slova smyslu - High Level programy fungují na čestné slovo a jejich dokumentace je buď mizivá, nebo žádná - kde jsou ty doby, kdy i sebemenší utilitka měla detailní man stránku.

GNOME obecně nechápu - má náročnost jako KDE a přitom komfort BlackBoxu (kdoví jestli) - a nejde jen o Nautilus - co třeba Brasero vs. K3B, nebo senzory v KDE - paráda, ...

Kapetr

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2009, 15:38:37 »
To opravdu nikdo nemá stejný problém
?!
Nic jsem neměnil a mám tam normálně toto

Domovská složka
Pracovní plocha
Záložky >
----------------------
Počítač
Tvůrce CD a DVD
Disketová mechanika
Médium 80GB
----------------------
Síť
Připojit se k serveru

atd.

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 09 Dubna 2009, 12:34:32 »
Je to hrůza děs, používám raději strom, jsou tam výměnná média, která jsem někdy použil, ale momentálně nejsou zasunuté, také bych rád provedl změnu, místa nemám obvykle raději vůbec aktivované

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.