Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vnitřní chyba po čištění disku  (Přečteno 1361 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Vnitřní chyba po čištění disku
« kdy: 30 Března 2009, 06:19:08 »
Čistil jsem Ubuntu 8.04 programem pro Linux (Klearsweep) a smazal jsem všechno kromě duplicitních soborů po scanu. Je také vytvořena záloha vymazaných souborů s příponou targ, ale obsahuje jen prárdné adresáře.
Nyní po startu Ubuntu 8.04 (mám ho instalovaný na flashdisku) se operační systém spustí a objeví se chybové hlášení: "Vnitřní chyba, failed to initializace HAL!" Nyní nejde spustit internet ve Firefoxu a mount pevného disku či flashdisku. Po zadádní přikazu mount s indetifikací disku se ojeví hláška, že fstab je prázdný. Nejde také incializace hesel v menu, jinak se zdá, že je všechno v pořádku.
Zkoušel jsem  to opravit a tak jsem v menu Ubuntu 8.04 změnil způsob bootu , ale nevím co mám vložit po "root@rimidalv-destkop:" , aby boot pokračoval dále.   

MartenP

• Host
Re: Vnitřní chyba po čištění disku
« Odpověď #1 kdy: 30 Března 2009, 07:57:30 »
Promiň, že Ti nedám žádnou kloudnou radu, neboť netuším, co bys s tím měl dělat. Chci je varovat ostatní před tímto programem. Taktéž jsem ho před nějakým časem zkoušel a narazil jsem na naprosto a úplně stejnou chybu. A to jsem mazal jen velmi obezřetně. Nakonec jsem to skončilo novou instalací systému. Lepší je si disk projít a promazat ručně. Nikdy jsem nenarazil na tolik bordelu, že by mi to trvalo více jak 15 minut.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #2 kdy: 30 Března 2009, 22:13:03 »
No, varování bylo dost, např.
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,26689.0.html
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,803.msg4794.html#msg4794
--- a taky samotný program vypisuje několik pěkných textů s vykřičníky za sebou.

Kleansweep skoro vůbec nekontroluje, k čemu daný soubor(adresář) určený k vymazání je, takže člověk musí stejně jeden po druhém projít a zkontrolovat, jestli je opravdu nepotřebný. To je dost pracná záležitost.

Mně navrhl (Debian lenny) např. odstranění různých souborů lock, které aplikace používají jako značku, souboru /etc/apt/sources.list (!), adresářů /mnt, /lost+found, /opt, záložních souborů pro různé systémové soubory (hesla, dpkg atd), a nejhorší jsou duplicitní soubory, kde navrhuje vymazání různých spustitelných programů např. z /sbin (viz obrázek příloha).

Na druhou stranu by měl uložit zálohu do souboru, který vypadá nějak takto: kleansweep-20090330-232515.tar.gz. Zkus ho najít a zjistit, jestli je opravdu prázdný, např. zjisti jeho velikost, třeba pomocí du -h kleansweep-20090330-232515.tar.gz 

[attachment deleted by admin]
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2009, 17:03:00 »
Bohužel zálohovaný soubor obsahuje jen prázdné adresáře a tak nebylo co obnovit. Potom jsem přistoupil k  nové instalaci Ubuntu 8.04 (časově až tolik nenáročné, asi něco přes hodinu) na další flashdisk a tak si mohu nyní zjistit co jsem si tam u prvního instalovaného systému Ubuntu 8.04 a to s pomocí programu  KLEAN SWEEP vymazal, nevěda, že  to způsobí takové komplikace.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.