Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci windows chybí grub  (Přečteno 2281 krát)

Pernee44

• Návštěvník
Po instalaci windows chybí grub
« kdy: 05 Dubna 2009, 14:05:51 »
Zdravim. Měl sem linux, dneska jsem nainstaloval také xpčka. Nyní se mě ale při startu počítače zobrazuje jenom grub windowsu. Potřebuju se také dostat do linuxu, ale nevím jak. poraďte prosím :)

DrSilenec

• Návštěvník
Re: Po instalaci windows chybí grub
« Odpověď #1 kdy: 05 Dubna 2009, 15:05:49 »
Use Ubuntu, Slackware and BSDs ;)

Pernee44

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Dubna 2009, 20:13:23 »
Dík, každopádně po kroku "find/boot/grub/stage 1" mě to napíše Error 27: Unrecognized command
Co teď? Stoprocentně jsem to napsal správně.
EDIT: Tak jsem to jenom zkopčil a jde to...tak nevím kde jsem udělal v napsání chybu. Každopádně dík moc :)

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 05 Dubna 2009, 20:15:11 »
Dík, každopádně po kroku "find/boot/grub/stage 1" mě to napíše Error 27: Unrecognized command
Co teď? Stoprocentně jsem to napsal správně.
Myslím, že ne.
Kód: [Vybrat]
find /boot/grub/stage1http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Dubna 2009, 20:31:36 »
ja som mal ten problem ked som mal windows na jednom disku a linux na druhom disku naistaloval som linux a grub mi vobec nenabehol hnet mi startoval windows.Tak som biose nastavil aby botoval z disku kde mam linux a potom uz fungovalo setko ako malo dostal som sa aj do linux aj do windowsu.

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2009, 09:08:50 »
ja som mal ten problem ked som mal windows na jednom disku a linux na druhom disku naistaloval som linux a grub mi vobec nenabehol hnet mi startoval windows.Tak som biose nastavil aby botoval z disku kde mam linux a potom uz fungovalo setko ako malo dostal som sa aj do linux aj do windowsu.

Prosím??
To jste ale měl dva disky a né jeden disk rozdělený na windows oddíl a linux oddíl, že?
V tom druhém případě pochybuju, že tuto fintu s biosem jde udělat.
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 06 Dubna 2009, 09:22:03 »

Prosím??
To jste ale měl dva disky a né jeden disk rozdělený na windows oddíl a linux oddíl, že?
V tom druhém případě pochybuju, že tuto fintu s biosem jde udělat.
Nepochybuj - opravdu to tak je. Od doby EE mám dva disky, jeden ńa data (SATA disk) a druhý se třemi oddíly (WIN, EXT3 a SWAP). Až do II jsem měl vždy grub na PATA disku (v Biosu nastaven jako první disk). Po instalaci II však systém nenaběhl - nemohl najít grub. Nevím proč mě napadlo, změnil jsem v biosu primární disk na ten SATA a co se nestalo, grub byl na něm. Od II totiž jaksi Ubuntu ignoruje nastavené pořadí disku v BIOSu a tvrdošijně si myslí, že první disk je SATA a pak PATA (i instalátor označí v biosu nastavený disk jako sdb a ten druhý jako sda). Při instalaci JJ jsem si na to schválně dával pozor - jako primární (ten, ze kterého se bootuje) disk jsem v BIOSU nastavil PATA disk, ale po instalaci byl grub opět na disku SATA.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.