Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: podpora hadweru  (Přečteno 4144 krát)

cerov

• Aktivní člen
  • *
podpora hadweru
« kdy: 06 Dubna 2009, 22:12:11 »
Mna by zaujimalo preco vyrobcovia hadweru tak ignoruju linux a nechce sa im velmi robit ovladace viem ze oproti windowsu ma mali podiel na trhu ale keby tak isto bol podporovani aj linux ako windows tak ten podiel by sa urcite zmenil.A ako to vlasne vyresil Apple zos svojim mac OS X tak isto nevidim nejak nejaku podporu od vyrobcou ale aj tak ma docela uspech.

Pavel Půlpán

Re: podpora hadweru
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2009, 22:22:40 »
Apple vyvíjí kompletní řešení. Ke svému železu dodá svůj systém... já osobně jsem nikdy neviděl MacOS na nějakém řadovém kompu složeném někde na koleni. ;)

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2009, 23:00:39 »
Preco ubuntu nespravi projekt na podporu hadweru.Vela ludi odradi to ze nemozu pozhanat ovladace na svoje zelezo

Dr.Silenator

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2009, 23:15:16 »
No co mám vlastní zkušenosti, tak výrobci nechtějí dělat ovladače do Linuxu protože to je Open-Source projekt, nechtějí aby byl jejich kód viděn, respektive si chtějí tajit výrobní tajemství, což se dá určitě pochopit pro nějaký nezvyklý Hardware, jako třeba můj externí disk od Buffalo, který používám k práci, ten otevřu pouze na Windows XP nebo MacOSX, zatím si tím stále hraju, ale vůbec mi ho to nezdetekovalo, mají vlastní způsob připojení a nechtějí aby byl v rámci Open-Source odhalen, mail s tímto textem jsem dostal přímo z Japonska od výrobce. I když již dnes se dají udělat binární podoby ovladačů pro každé distro linuxu, nicméně v tom je zase moc práce, chce to nějaký kompromis potom se začnou dělat ovladače, linux pojede nádherně a tím by šel Windows myslím ke kytkám, protože by se linux rozšířil a i větší výrobci her by tvořili pro linux tudíž by, padla největší výhoda Windowsů oproti Linuxu.
Lenovo ThinkPad T61 - Ubuntu 8.10, Core2duo 2.0Ghz+2GB RAM+128 Nvidia Geforce 7600GS - Slackware 11.2

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2009, 23:26:00 »
No bolo by to nakladne no ked tak si zoberiem ze hlavny sponzor(majitel) dal 20 milonov za let do vesmiru kde bol 9 dni tak mam pocit ze tam peniaze nehraju az taku velku rolu.Podporuje vyvoj GNOME aj KDE prostredia.A aj keby tie ovladace boly uzavrete ale aspon nieco...

Dr.Silenator

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2009, 23:33:12 »
Tak já bych řekl, že se s tím snaží něco dělat spousta lidi okolo nejenom ubuntu. Celkově jde podpora hw. poslední dobou docela nahoru ať již ty svobodné či ne, takže si myslím, že to bude lepší, celkově pokud budou Windows 7 to co jsou teď v těch betách, tak můžu z vlastní zkušenosti(Zkoušeli jsme to na VMWare) tak je to pouze jinak graficky Vista s tím, že je opravená většina chyb v jádře. A platit znova za opravenou Vistu se fakt hodně lidem nebude chtít, třeba mne to opravdu již totálně odradilo od Microsofťáckých produktů. A myslím, že to bude hodně lidi a někteří přijdou k Macu(Což je dle me výborný systém, akorát, že je omezený HW docela hodně) a zbytek k linuxu či jiným OS.
Lenovo ThinkPad T61 - Ubuntu 8.10, Core2duo 2.0Ghz+2GB RAM+128 Nvidia Geforce 7600GS - Slackware 11.2

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Dubna 2009, 23:51:46 »
Dufam ze mas pravdu a ze windows 7 bude len dalsi nepodarok Microsoftu.Windows 7 je este len beta a uz su na to ovladace to ma vie dojat.

Dr.Silenator

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 06 Dubna 2009, 23:57:46 »
No opravdu pokud to takhle zůstane což v poslední betě bych řekl, že se toho moc extra nezmění tak to bude šílenej propadák. Protože jsou to fakt opravené Visty s zase novým členěním a grafickým pozlátkem. Mimochodem to členění Nastavení systému je zase ještě víc rozdělené než sem tam našel kde se nastavuje rozlišení obrazovky mi trvalo 15 minut  ;D , protože sem si nejdřív myslel, že to stejný jako u Vist a ono houby svatej soude  ;D ono je to úplně jinde ....

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2009, 08:07:59 »
Podla mna. Co sa tyka podpory hardware na linuxe. Mozno je to pre vyrobcov velmi rychli vyvoj. Jednoducho len co sa im ako tak podari vylepsit ovladac uz je tu novy system a ovladac treba komplet prerobit. Napriklad ako v poslednej dobe ATI a xorg(x-server?)
Win.7 uspech bude mat lebo sa podarilo microsoftu navodit pozitivnu atmosferu. Je jedno aky system to bude ale ludia ho prijmu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2009, 09:18:03 »
já osobně jsem nikdy neviděl MacOS na nějakém řadovém kompu složeném někde na koleni. ;)

...ale jo, dělaly se klony
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2009, 11:45:22 »
preco sa nespravi nieco ako KNOPPIX automatickou detekci hardware.Spravit profialnu podporu hardware kde by sa clovek mohol obratit ked ma znecim problem

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2009, 11:49:27 »
preco sa nespravi nieco ako KNOPPIX automatickou detekci hardware.Spravit profialnu podporu hardware kde by sa clovek mohol obratit ked ma znecim problem
v podstate pre bezneho cloveka je to toto forum a pre ostatnych platena podpora ubuntu. :-)
ci nie?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 09 Dubna 2009, 11:03:39 »
Ja som mal skovr na mysli podporu kde by sa resila podpora hadweru.A k apple je pravda ze robia hotove zelezo ale co take doplnky ako su taciarne skenery web kamary a ine prislusenstva ved aj tam treba ovladace a vie si ich Apple zabezpecit

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #13 kdy: 09 Dubna 2009, 11:28:51 »
ved aj tam treba ovladace a vie si ich Apple zabezpecit

Jenže Apple má v USA něco kolem 10% zastoupení a je tam velmi známý, takže má velmi dobré postavení...

Frejda62

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím.
frejda-desktop
Ubuntu 12.04
 i686 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ GeForce 9500 GT 1024 MB   RAM..2.G

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #15 kdy: 09 Dubna 2009, 13:25:59 »
1) Apple != jen zelezo a Mac OS

2) Apple vydává snad všechno kolem IT - počítače, notebooky, přehrávače, monitory, mobily...všechno... takže člověk může normálně pracovat v IT a být jen oddán Applu. A to téměř v všem. Ale když v PC má člověk pokaždý jiný železo...

Jinak co se přímo týče HW tak jako primární poblém bych viděl jejich výrobce. Pokud vím tak problém je v tom, že výrobce bud nevydává os drivery vůbec a pak je musí vyvíjet nekdo jiný a právě jim dává výrobce - a) málo informací b) zastaralé informace. A taky je potřeba si uvědomit, že výrobce poté co vytvoří železo tak si hned k tomu píše drivery. Ale v případě že drivery má vyvíjet někdo jiný... -> např : vyjde graf. karta, než vůbec proběhne proces kdy má výrobce předat infoamrce vývojářům, tak to krapec trvá a pak než je vývojáři napíšou.... A je jich málo a ne každý výrobce chce poskytovat informace. Takže není se čemu divit když na nějakou exotickou webku nemám drivery ! Je potřeba si hodně rozmýšlet při nákupu železa co kupuju...
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 09 Dubna 2009, 14:59:51 »
no ano ked budem kupovat zelezo tak podla toho kto ponuka aku podporu.Ale co teraz ked uz mam to co mam a nie je nato podopora pre ten OS

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 09 Dubna 2009, 21:38:57 »
Platforma SUSE Linux Enterprise je velmi rychle připravena k provozu klíčových podnikových aplikací a datových center všech velikostí a určení. SUSE Linux Enterprise je podporován a certifikován předními světovými výrobci hardwaru a dodavateli softwaru, nabízí oceňovanou technickou podporu společnosti Novell a podporu celosvětové sítě partnerů a poskytovatelů služeb.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #18 kdy: 09 Dubna 2009, 21:49:38 »
Reklama na SuSE? :)

Certifikace hardware se týká především serverových nasazení a tam má dobrou pozici i Ubuntu.

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #19 kdy: 09 Dubna 2009, 21:53:24 »
nieco podobne ako ma suse pre ubuntu na slovensku???

cerov

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 09 Dubna 2009, 22:55:06 »
Reklama na SuSE? :)

Certifikace hardware se týká především serverových nasazení a tam má dobrou pozici i Ubuntu.

nerobim reklamu iba o necom takom som tu pisal preco nemam aj ubuntu

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #21 kdy: 10 Dubna 2009, 07:26:03 »
Jak říkám certifikaci na servery má i Ubuntu, kdybych trochu pohledal, tak takové pěkné marketingové kecy taky najdu ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.