Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kde se nalézá grub po instalaci??? [vyřešeno]  (Přečteno 3460 krát)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Kde se nalézá grub po instalaci??? [vyřešeno]
« kdy: 07 Dubna 2009, 14:34:17 »
Zdarec! I má osobní zkušenost mě přivedla na otázku "Na kterém disku je po instalaci grub?" Pokud je v PC pouze jeden disk, je vše OK - grub je semozřejmě na něm (kde taky jinde, že?). Ale co se stane, když je v PC dva a více fyzických disků? Stalo se mi, že instalátor hodil grub na disk, který nebyl v BIOSU označen jako ten, co se z něj má bootovat. Po přepnutí bootování na druhý disk vše OK.

Jaké je pravidlo, podle kterého instalátor grub umístí? Jsem si jist, že to není
a) na disk, který ze kterého chce BIOS bootovat
b) disk, na který se instaluje Ubuntu

Zatím můžu říct, že pokud je kombinace SATA a PATA disk, grub bude na SATA disku.
« Poslední změna: 08 Dubna 2009, 17:34:35 od kiklhorn »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Kde se nalézá grub po instalaci???
« Odpověď #1 kdy: 07 Dubna 2009, 16:22:30 »
Pri instalacii, ked rozdelis disk tak tam mas moznost si vybrat/skontrolovat kam sa ma grub nainstalovat.
Alebo skor pri kroku rekapitulace
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_8_-_rekapitulace_nastaven.2BAO0_instalace
A tlacidlo pokrocile... . Ak sa nemylim.
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 16:26:00 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2009, 16:26:35 »
Při instalaci si vybíráš který disk je označet jako boot
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2009, 16:32:59 »
Pri instalacii, ked rozdelis disk tak tam mas moznost si vybrat/skontrolovat kam sa ma grub nainstalovat.
Alebo skor pri kroku rekapitulace
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_8_-_rekapitulace_nastaven.2BAO0_instalace
A tlacidlo pokrocile... . Ak sa nemylim.
Díky za info - tohle mě opravdu nenapadlo. Myslím tedy to, že výběr disku, kam se "nacpe" grub je až při rekapitulaci a ještě schovaný pod tlačítko pokročilé. Osobně bych to čekal někde v místech, kde se volí rodělení disků, příp. který oddíl bude jako root či home (po tomto kroku na člověka žádná volba umístění grubu nevybafne). Při příští instalaci si na to dám pozor (doufám, že to bude až na podzim, až vyjde Keramická Koala). Každopádně si myslím, že je to trochu nešikovné.
Toto jsem trochu nepochopil.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2009, 16:43:35 »
Toto jsem trochu nepochopil.
[/quote]
Při instalaci máš možnost vytvořit oddíl /boot minimálně já jej využívám, protože každou chvíli testuji nějaké distro na zkušebním oddílu ...
A pokud se nepletu tak při instalaci v textovim režimu je boot oddíl označen hvězdičkou
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2009, 16:57:26 »
Při instalaci máš možnost vytvořit oddíl /boot minimálně já jej využívám, protože každou chvíli testuji nějaké distro na zkušebním oddílu ...
A pokud se nepletu tak při instalaci v textovim režimu je boot oddíl označen hvězdičkou
Stále mi to není úplně jasný. Takže jinými slovy říkáš, že pokud vytvořím samostatný /boot oddíl (resp. vytvořím pro něj samostatnou logickou partition, tedy vlastně totéž, co samostatný /home), bude grub nainstalován na ten samý fyzický disk, jako tento /boot oddíl. V tom případě se ptám, kde bude grub, když samostatný /boot nevytvořím a nechám ho jako adresář v oddílu / (jak jsem psal výše, pravidlo, že grub bude na tom samém fyzickém disku jako / neplatí).

Mám cukání spustit znovu instalaci Ubuntu a zkontrolovat, jestli opravdu pod tím tlačítkem "Pokročilé".

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2009, 17:20:57 »
Virtualbox.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2009, 18:40:02 »
Tak jsem na to asi přišel - prostě je defaultně (pokud se na obrazovce s rekapitualcí instalačních nastavení neklikne na Pokročilé a nenavolí se to jinak) na disku /sda. Problém bych viděl ve dvou věcech - nastavení je poněkud schované, myslím, že by to měl být explicitně jeden instalační krok, byť třebas s volbou /sda označenou jako "doporučeno" (zkusím to napsat někam na launchpad). Zadruhé, nezkušený uživatel může být trochu vyjukán z toho, že mu systém nechce naběhnout, pokud náhodou nemá v BIOSu nastaveno bootování z disku /sda (zrovna v jednom vláknu tu řeším zajímavý problém, kdy grub je na disku /sda, ale ten není v biosu vidět, a tak z něj nejde bootovat).

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2009, 19:57:05 »
Citace: http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10
When you ask the BIOS to boot from a different hard disk (for instance your primary slave), that harddisk is seen as hd0.
Grub by měl číslovat podle BIOSu, tzn. pokud bootuješ z sdb, GRUB (podle dokumentace) by ho měl vidět jako (hd0).
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2009, 20:07:57 »
Citace: http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10
When you ask the BIOS to boot from a different hard disk (for instance your primary slave), that harddisk is seen as hd0.
Grub by měl číslovat podle BIOSu, tzn. pokud bootuješ z sdb, GRUB (podle dokumentace) by ho měl vidět jako (hd0).
Tady nejde o to, jak to čísluje grub, ale o to, na který disk instalátor Ubuntu práve grub (obecně zavaděč) umístí. A to vypadá, že je disk, který se jmenuje /sda (a to není nutně ten, ze kterého se bootuje)

arrange

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2009, 20:15:51 »
No, jak jsem to pochopil já, tak ten zavaděč (defaultně) umístí do (hd0) (to není to stejné jako (hd0,0)). To ale (viz ten citát) nemusí být nutně sda, to záleží na nastavení BIOSu. Ale možná to rozsekne někdo, kdo tomu opravdu rozumí : )

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2009, 20:51:04 »
No, jak jsem to pochopil já, tak ten zavaděč (defaultně) umístí do (hd0) (to není to stejné jako (hd0,0)). To ale (viz ten citát) nemusí být nutně sda, to záleží na nastavení BIOSu. Ale možná to rozsekne někdo, kdo tomu opravdu rozumí : )
Možná si jenom nerozumíme - mám to vyzkoušeno empiricky - grub se nenainstaluje na hdd, který je v BIOSu nastavený jako ten, co se z něj má bootovat.

arrange

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2009, 23:54:37 »
Grub se při instalaci snaží zjistit, jak je v BIOSu nastavené pořadí (priorita) hard disků, a výsledky ukládá do /boot/grub/device.map (je to text file - můžeš se tam mrknout). Může se ale zmýlit (nepřečte správně nastavení), pak je to potřeba nastavit ručně. Poté ve výchozím nastavení nainstaluje stage 1 do MBR hd0.

Ve většině případů by to tedy nemělo dělat problémy.

arrange

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 08 Dubna 2009, 14:39:21 »
Možná si jenom nerozumíme - mám to vyzkoušeno empiricky - grub se nenainstaluje na hdd, který je v BIOSu nastavený jako ten, co se z něj má bootovat.
Máš asi pravdu: vyzkoušel jsem si u sebe v BIOSu změnit pořadí disků (→ první sdb, ne sda) a pak projít JJ installem, a v položce Advanced mně to jako výchozí místo pro nainstalování GRUB zavaděče nabídlo sda. Dedukcí se zdá, že to prostě nebere podle toho, jak se má bootovat, ale vezme první disk, který je k dispozici (je připojen k SATA 1)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 08 Dubna 2009, 14:49:55 »
Máš asi pravdu: vyzkoušel jsem si u sebe v BIOSu změnit pořadí disků (→ první sdb, ne sda) a pak projít JJ installem, a v položce Advanced mně to jako výchozí místo pro nainstalování GRUB zavaděče nabídlo sda. Dedukcí se zdá, že to prostě nebere podle toho, jak se má bootovat, ale vezme první disk, který je k dispozici (je připojen k SATA 1)
Dík za vyzkoušení! Takže nejsem blbej já a můj komp :) Tohle vlákno jsem zakládal také proto, že jsem tu v jiním vláknu řešil ještě zajímavější problém: Grub se nainstaloval na disk, který nebyl z BIOSu vidět (jak je to možné nevím, fdisk hlásil 4 fyzické disky, v BIOSU byly vidět jenom tři a /sda jako na potvoru ne).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Kde se nalézá grub po instalaci??? [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 08 Dubna 2009, 18:56:52 »
Mám jedno PC kde je HDD na řadiči desky a druhý HDD na PCI řadiči. Grub se instaloval tam kam šel i Linux. Ale ve verzi 9.04 se Grub nasáčkoval na disk co je píchlý v řadiči desky, ač Linux je na druhém HDD.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.