Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na staré PC  (Přečteno 4313 krát)

Brúdr

• Návštěvník
Ubuntu na staré PC
« kdy: 12 Dubna 2009, 14:14:49 »
Dobrý den, potřeboval bych pro dceru, do doby, než seženu výkonnější model, počítač, na kterém by mohla mít OpenOffice, přístup na internet a ICQ a přehrávání hudby. Napadlo mně tedy zprovoznit starý PC který má parametry: Intel Pentium 400MHz, 128MB RAM, 3GB HDD, integrovanou grafiku s rozlišením VGA 800x600, ZK. Rád bych vyzkoušel Ubuntu (Xubuntu). Můžete mi poradit, která distribuce poběží na takovém stroji, pokud vůbec nějaká? Díky.

Pavel Půlpán

Re: Ubuntu na staré PC
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2009, 14:25:43 »
No, na takovém železe bych spíš viděl nějakou minimalistickou distribuci.
http://www.damnsmalllinux.org/
http://www.puppylinux.org/

Možná by stálo za to zkusit i Zenwalk, ale je to pro něj opravdové minimum.
http://www.zenwalk.org/

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2009, 15:00:55 »
Kolega hase si tady dost často pochvaluje TinyME. Řekl bych, že to je takový kompromis mezi pidi distribucema DSL a puppy linux a ostatními odlehčenými jako je Xubuntu, zenwalk, sam linux atd.
http://tinymelinux.com/doku.php/download
http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/?linux_distribution_sm=TinyMe%202008.0
http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=TinyMe%202008.1

Citace
TinyME 2008.1            Absolute Minimum               Recommended Minimum
CPU:                      Pentium I processor                   400 Mhz or better
RAM:                                64 MB                                   128 MB
HD:                                  1GB                                        4GB
Screen resolution:           640×480                                 800×600

Každopádně na takovém PC OpenOffice budou moc. Spíše použít Abiword a Gnumeric, pokud stačí něco jako word a excel.
« Poslední změna: 12 Dubna 2009, 15:19:46 od luisah »

Lord Diamont dogg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2009, 16:51:14 »
je na TinyMe možnosť nainštalovať nejakého instant messaging komunikátora (alebo dokonca Pidgin) a Skype?
Ubuntu 11.04 64bit
HP 6735s, AMD Turion x2 64bit, 3GB RAM, ATI RADEON HD 3200

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2009, 17:02:26 »
Vychází to z PClinuxOS - takže určitě - přes repozitáře (Synaptic)

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 14 Dubna 2009, 13:43:35 od Anna Taliánová »

Brúdr

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2009, 17:29:42 »
Zkusil jsem mezitím nainstalovat Xubuntu 8.04 Alternate. Instalace proběhla v pořádku, po spuštění se zobrazí nabídka 204 aktualizací. Po zadání aktualizovat se nic neděje. Šipka se změní na kolečko, jako že to pracuje, a dál nic. Zkoušel jsem i vybrat pouze jednu aktualizaci a dát nainstalovat a chová se stejně. Asi to bude moc na takovou vykopávku, co? Zkusím si stáhnout něco z toho, co jste mi doporučili.
« Poslední změna: 14 Dubna 2009, 13:44:02 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2009, 17:59:04 »
Zkusil jsem mezitím nainstalovat Xubuntu 8.04 Alternate. Instalace proběhla v pořádku, po spuštění se zobrazí nabídka 204 aktualizací. Po zadání aktualizovat se nic neděje. Šipka se změní na kolečko, jako že to pracuje, a dál nic. Zkoušel jsem i vybrat pouze jednu aktualizaci a dát nainstalovat a chová se stejně. Asi to bude moc na takovou vykopávku, co? Zkusím si stáhnout něco z toho, co jste mi doporučili.
Tohle se mě kdysi stávalo na PC se 128MB ram, přidal jsem další 256 a vše šlo ok - i ta aktualizace.
Ono, kdyby jsi to nechal dlooouho bejt, tak by se to asi rozjelo.
« Poslední změna: 14 Dubna 2009, 13:44:22 od Anna Taliánová »

Lord Diamont dogg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2009, 18:25:14 »
už niekto TinyMe inštaloval? Je to dosť divné... prihlásim sa cez liveCD do systému (bez toho to asi nejde, nikde tam nevidím voľbu priamej inštalácie) a na ploche je ikona inštalovať. Po pár prekliknutiach mi káže reštartovať a potom sa nič nedeje, akurát obrazovka s príkazom vytiahnuť CD (čo mi príde dosť divné). Keď ho dám von a stlačím podľa príkazu Enter nič sa nedeje, stojí to... Celá tá inštalácia je dosť čudná.
Ubuntu 11.04 64bit

Brúdr

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Dubna 2009, 19:14:20 »
S rozšířením paměti je to problém. Navíc jsem chtěl něco rychle, co mám doma. Nový počítač dostane k narozeninám a pak to bude bez problému. Vyzkoušet nějakou distribuci Linuxu a možná na něj, časem, přejít u všech PC mi přišlo jako zajímavá myšlenka. Už dlouho jsem se k tomu odhodlával a teď mám příležitost. Stáhnul jsem si puppylinux 4.2 a puppylinux 4.2retro a TinyMe 2008.1 Droplet a nemohu se rozhodnout který. Než je začnu postupně zkoušet, rád bych znal váš názor. Třeba některý upřednostíte více než ostatní. Potřeboval bych, aby na tom běžel nějaký "Word", "Excel", internet, ICQ (nebo něco co může s ICQ komunikovat), popř. přehrávat CD s hudbou.

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 12 Dubna 2009, 19:25:35 »
Teď zkouším nainstalovat virtuálně TinyME jestli tam je nějaký problém, jak psal Lord Diamont dogg. Osobně bych puppylinux asi nedával, maximálně nechával prozatímě jenom jako live - je to opravdu minimalistická distribuce, sice hezká, ale čeština chybí - to u TinyMe asi taky, ale tam se většina bude dát počeštit z důvodu, že pochází z PClinuxOS. Ten word, excel - tam je právě ten Abiword = Word, Gnumeric = Excel - nejsou, ale kompatibilní. ICQ není problém. Na to je hned několik programů, přehrávání hudby takéž.

EDIT: Instalace jde absolutně OK - za necelých 5 minut naisntalováno. Jo doporučuji TinyME - pouze je nutné nastavit repozitáře a pak si doinstalovat co bude třeba viz např. Abiword.
EDIT2: Ještě možná než výše uvedené bych doporučil Cruhchbang - je to v podstatě ubuntu, jen s grafickým prostředím openbox - standard edice obsahuje již základní věci hned po instalaci. To by možná mohlo jet.  http://crunchbanglinux.org/ http://crunchbanglinux.org/wiki/applications
« Poslední změna: 14 Dubna 2009, 13:46:10 od Anna Taliánová »

Lord Diamont dogg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Dubna 2009, 20:35:26 »
už som to rozchodil, našiel som kde som robil chybu. Ale ďakujem za ochotu... ten systém ide celkom svižne, nechám si ho... akurát ma štve, že keď som doinštaloval pidgin a skype sa nainštalovalo nejaké nové grafické prostredie a to funguje trochu divne (namiesto wallpaperu len čierny obraz...)
Ubuntu 11.04 64bit

Brúdr

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 13 Dubna 2009, 17:49:54 »
Tak TinyME se nepodařilo nainstalovat. Při všech možných volbách, co jsem vyzkoušel, se instalace zasekla vždy přesně poté co se načetlo a zprovoznilo USB - což bylo tak 30s po začátku instalace. Nakonec jsem nainstaloval starý Mandrake Linux 9.1 (instalační CDčka; 3ks; jsem měl doma) - naprosto v pohodě, běhá to poměrně velmi svižně. Pouze aplikace jsou velmi staré, takže budu zkoušet instalovat novější verze, jsem zvědav jak to dopadne.

Johny004

• Host
« Odpověď #12 kdy: 14 Dubna 2009, 22:30:48 »
Dobrý den, potřeboval bych pro dceru, do doby, než seženu výkonnější model, počítač, na kterém by mohla mít OpenOffice, přístup na internet a ICQ a přehrávání hudby. Napadlo mně tedy zprovoznit starý PC který má parametry: Intel Pentium 400MHz, 128MB RAM, 3GB HDD, integrovanou grafiku s rozlišením VGA 800x600, ZK. Rád bych vyzkoušel Ubuntu (Xubuntu). Můžete mi poradit, která distribuce poběží na takovém stroji, pokud vůbec nějaká? Díky.

Možná zkusit Fluxbuntu

Lord Diamont dogg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 15 Dubna 2009, 09:28:34 »
ty si TinyMe inštaloval z USB? mne sa to (nakoniec) v pohode podarilo nainštalovať z CD a ide to celkom svižne...
Ubuntu 11.04 64bit

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 15 Dubna 2009, 14:43:41 »
Myslim ze qUejky tu kedysi pisal ze na takom konfigu rozbehol v pohode debian + E17.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.