Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Xubuntu 6.06.1 na disk po Mandrivě 2006 [vyřešeno]  (Přečteno 4504 krát)

Martin Krpeš

• Návštěvník
Dobrý den,
jsem začátečník ve fázi testování distribucí Linuxu a nakonec jsem se rozhodl přejít z Mandrivy 2006 na Xubuntu 6.06.1. Na počítači mám dva disky, jeden na XP, druhý na Linux. Disk na Linux jsem před instalací Xubuntu zformátoval z XP a instaloval na čistý disk. Po restartu po instalaci jsem zjistil, že mi tam zůstalo LILO z Mandrivy a do Xubuntu jsem se nedostal (do XP ano).
Prosím o radu jak lze v této situaci přepsat lilo.conf tak, aby nabízelo boot do Xubuntu.
Instalační CD Xubuntu 6.06.1 mi v live režimu nezobrazuje disky a data na nich, proto jsem lilo.conf ani nenašel.
Děkuji za radu.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Instalace Xubuntu 6.06.1 na disk po Mandrivě 2006 [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 14 Září 2006, 17:26:45 »
Citace: mk
...Disk na Linux jsem před instalací Xubuntu zformátoval z XP...
Proc? Windows neumeji vytvaret linuxove filesystemy. Pri instalaci Xubuntu zvolte moznost "Pouzit cely disk" nebo moznost rucniho rozdeleni disku. Instalator se o vse postara (vcetne instalace grubu).

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2006, 20:22:18 »
Dík za reakci,
při instalaci jsem zvolil možnost "použít celý disk" a do rozdělení disku jsem nijak nezasahoval. Zkusím instalovat ještě jednou, uvidím.
Ještě jednou dík.

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2006, 22:09:09 »
Tak jsem instaloval podruhé se stejným výsledkem. Po restartu se zobrazí nabídka lilo a nabízí boot do Mandrivy což samozřejmě nefunguje a do XP, které nabootovat jdou.
Tuším, že bych měl buď nějak lilo.conf přepsat, nebo donutit grub aby na disku přepsal lilo, ale nevím jak (přitom při instalaci problikla informace, že grub je zapsán).

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2006, 22:16:52 »
Urcite bootujete z toho disku kam jste instaloval Ubuntu? To skoro vypada ze LILO je nainstalovane na disku s Windows, a z tohoto disku ze take bootujete.

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2006, 22:21:26 »
Ověřím to v biosu.

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2006, 22:26:28 »
Bohužel, v biosu je nastaven jako bootovací disk ten s Xubuntu.

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2006, 22:33:43 »
OK. Udelejte pokus. Odpojte datovy kabel od disku s Xubuntu a restartujte pocitac. Pokud opet najede LILO, je jasne ze se bootuje z disku s Windows. Pak naopak odpojte disk s Windows a pripojte disk s Xubuntu. Co se stane po restartu?

nuclex

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2006, 12:33:53 »
Citace
Windows neumeji vytvaret linuxove filesystemy.
To je pravda.. ale Ubuntu samotne taky ne..
Paragon Partition Manager to ale umi pod xpeckem bez problemu.. a jeste mnohem vic.. Treba zapise bootloader dle prani.. :-)
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 15 Září 2006, 12:55:52 »
Program o kterem pisete stoji 300 dolaru.

Jak jste prisel na to, ze Ubuntu neumi vytvaret filesystemy? Ve standardni instalaci jsou vsechny potrebne nastroje a dalsi jsou k dispozici v repozitarich.

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Září 2006, 12:00:08 »
Citace: lukas.svoboda
OK. Udelejte pokus. Odpojte datovy kabel od disku s Xubuntu a restartujte pocitac. Pokud opet najede LILO, je jasne ze se bootuje z disku s Windows. Pak naopak odpojte disk s Windows a pripojte disk s Xubuntu. Co se stane po restartu?
Po odpojení disku s Windows najede LILO, to znamená že bootuji opravdu z disku s Xubuntu. Co mě udivilo je, že po odpojení disku s Xubuntu a bootu z disku s windows, se tam objeví GRUB a skončí to Errorem 21. Přeci při instalaci by se měl zavaděč nainstalovat na disk označený v biosu jako bootovací (je ale také možné, že GRUB tam je z doby kdy jsem zkoušel SUSE a nemá s instalací xubuntu nic společného). Mám na těch discích docela chaos co... :(.

Martin Krpeš

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 21 Září 2006, 21:27:18 »
Tak jsem problém vyřešil, možná ne úplně elegantně :), ale snad to někomu pomůže :
1/přepsání LILA grubem jsem docílil instalací Xubuntu při odpojení disku s XP.
2/potom jsem (protože se mi nepodařilo připsat do Grubu znovu připojený disk s XP) instaloval znovu už s připojeným diskem XP.
3/grub mi nabídl boot do Xubuntu i XP, ale myslel jsem, že mě "vomejou", když při pokusu o boot do Xubuntu následoval Error 17 : Cannot mount selected partition a při pokusu bootu XP zase Error 13 : Invalid or unsupported executable format.
4/propadl jsem beznaději
5/nakonec jsem jako poslední pokus přehodil disky na řadiči MB, tak aby bootovací disk byl první v pořadí a znovu přeinstaloval
6/a ono to funguje!!!
To znamená, že grub neskousl to, (LILU to nevadilo,tak koho by to hned napadlo...) že bootovací disk byl na řadiči jako druhý v pořadí (sdb).

LS

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 21 Září 2006, 21:38:13 »
Hura. Gratuluji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.