Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kopírka  (Přečteno 14357 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Kopírka
« kdy: 22 Dubna 2009, 15:40:18 »
Hledám způsob, jak nahradit kopírku ze zastaralého OS v Ubuntu.
Mám skener a chci jedním klikem zkopírovat obsah skeneru na tiskárnu. Program, script, spouštěč, cokoli...

černobíle
rychle
bez keců
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

JohnyN

• Host
Re: Kopírka
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2009, 16:44:12 »
xsane

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2009, 16:51:48 »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2009, 16:54:38 »
Ved XSane dokaze kopirovat aj bez klikania, nastavis interval medzi skenovaniami napr. 15 s a vsetko ide automatiky. Ak chces jednym klikom, tak zase sa da pouzit XSane (rezim kopirovanie).
http://www.xsane.org/doc/sane-xsane-copy-doc.html

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2011, 12:47:12 »
Zrovna řeším stejnou věc na 11.04.
Má matka není nejmladší a něco na jeden klik by se hodilo.  ;)
Ono jsem se jí snažil vysvětlit že pustí program na jednoduché skenování a dá Skenovat počká než se načte obrázek a následně vleze nahoru do menu klikne na Dokument a vybere Tisk a vyskočí okno a znovu vpravo dole klikne na Tisk a na konec může program na jednoduché skenování zavřít...
Toto není pro mou matku zrovna jednoduché  :-\
Představoval bych si ikonku na ploše, poklikám na ní a vyskočilo by okénko s teploměrem kde by běžely procenta s průběhem operace a nakonec by se okno samo zavřelo a z tiskárny by vylezla kopie. Jééé to by byla nádhera...  ::) 
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2011, 13:48:53 »
dalo by se vyuzit http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7skener
a na plochu dat spoustec se skriptem, ktery naskenuje a pak vytiskne
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2011, 14:41:36 »
dalo by se vyuzit http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7skener
a na plochu dat spoustec se skriptem, ktery naskenuje a pak vytiskne
Přesně ... já používal dříve něco podobného :
Kopírka ČB - copyCB.sh
Kód: [Vybrat]
DEVICE=mustek_usb2:libusb:005:003
scanimage --device-name ${DEVICE} --format tiff --resolution 150 --source Reflective --mode Lineart -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm > /home/kancelar/tmp/copy.tiff
gwenview /home/kancelar/tmp/copy.tiff
# rm -f /home/kancelar/tmp/copy.tiff
umožňuje náhled před tiskem, kdyby to nebylo košér ;-)

Kopírka Gray - copy_gray.sh
DEVICE=mustek_usb2:libusb:005:003
 scanimage --device-name ${DEVICE} --format tiff --resolution 150 --mode Gray8 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm > /home/kancelar/tmp/copy.tiff
gwenview /home/kancelar/tmp/copy.tiff
# rm -f /home/kancelar/tmp/copy.tiff
Aj dont spíík ííngliš :)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Července 2011, 15:16:52 »
Výborně už se blížíme ideálu. Dle vaší předlohy a manuálu jsem začal upravovat script a výsledek je že na něj poklikám a zvolím spustit v terminálu a v terminálu mi běží procenta scanu a po dokončení se to uloží a okno terminálu samo zavře.  :)
Teď bych ještě chtěl aby se to automaticky vytisklo a hned vymazalo... Jak dál?
DEVICE=plustek:libusb:001:005
scanimage -p -d ${DEVICE} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 > outfile

ps: nedá se náhodou odstranit ta otázka kde volím spustit v terminálu? Prostě aby se to v něm spustilo samo hned po poklikání?
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #8 kdy: 07 Července 2011, 15:22:19 »
man lp

DESCRIPTION
       lp submits files for printing or alters a pending job. Use a filename of "-" to force printing from the standard input.

takze u tebe by melo fungovat:

scanimage -p -d ${DEVICE} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 | lp -o media=a4 -d $jmeno-tiskarny -
« Poslední změna: 07 Července 2011, 15:27:28 od ntz_reloaded »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 07 Července 2011, 17:58:59 »
Tak teď to funguje jak má ;) Vytvořil jsem textový soubor s názvem Kopirka.sh a poklikáním na něj a následném zvolením Spustit v trminálu se stránka naskenuje a poté hned vytiskne.
Napadlo mě udělat klávesovou zkratku tak že jsem namapoval jedno multimediální nevyužité tlačítko na klávesnici a přidal k němu příkaz sh '/home/franta/kopirka.sh'  což udělá to co má ale na pozadí bez otevření terminálu což je škoda. Jak to upravit aby to otevřelo v terminálu?
#!/bin/bash
SCANNER=plustek:libusb:001:005
PRINTER=HP-LaserJet-4-Plus
scanimage -p -d ${SCANNER} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${PRINTER}
« Poslední změna: 07 Července 2011, 18:12:31 od RRadek »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 07 Července 2011, 18:34:43 »
Zkouším všechno možné ale zadat v terminálu příkaz tak aby se v novém teminálu spustil další příkaz tak na to nemohu přijít...
test:
gnome-terminal | echo "helo"
gnome-terminal > echo "helo"

všechno blbě  :-\ terminál to otevře ale další příkazy pokračují v tom starém a né v novém  :-[

jmp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 07 Července 2011, 18:38:11 »
nejde u toho spoustece zmenit typ z "aplikace" na "aplikace v terminalu" ?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Července 2011, 18:42:04 »
žádný souštěč jako takový nemám. Jen textový soubor kopirka.sh s nastavenou možností spouštění jako program.
Jde o to přiřazení ke klávese jako klávesová zkratka.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 08 Července 2011, 10:42:54 »
TOP:
Opravdu nikdo neví jak zadat příkaz na otevření terminálu a následně v něm spustit příkaz?  :'(

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 08 Července 2011, 11:35:53 »
Asi bude zalezet na tom prikazu. Funguje treba
xterm top
EDIT: Tezko se kontroluje funkcnost, pokud prikaz neprovadi delsi akci. Po provedeni se totiz terminal okamzite zavira.
« Poslední změna: 08 Července 2011, 11:39:06 od Krysař »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 08 Července 2011, 12:09:32 »
To je vpořádku že se po provedení akce zavírá tak to i chci.
Zrovna co se týká xtermu tak s kombinací top to funguje ale ne s scanimage  :'(
#!/bin/bash
xterm scanimage -p -d ${SCANNER} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${PRINTER}

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 08 Července 2011, 12:53:42 »
Tak nakonec to šlo udělat takto i když to s klasickým gnome-terminal nefunguje.
Spoštěč jsem nechal stejný viz
#!/bin/bash
scanimage -p -d ${SCANNER} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${PRINTER}

A do klávesových zkratek jsem napsal jako přikaz toto a už to jde že se otevře terminál xterm a v něm běží procenta scannu.  ;D
xterm -e sh '/home/franta/kopirka.sh'

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 08 Července 2011, 16:16:28 »
Tak jsem pokročil ještě dále a to následovnou úpravou
textový soubor kopirka.sh
#!/bin/bash
echo "Kopírování..." & scanimage -p -d ${SCANNER} --resolution 150 -l 0 -t 0 -x 210.82mm -y 294.64mm --mode Gray --depth 8 | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${PRINTER}

klávesová zkratka na nepoužívanou klávesu na multimediální klávesnici příkaz
xterm -geometry 16x2+650+20 -fn 12x24 -e sh '/home/franta/kopirka.sh'
Výsledek viz obrázek

Funguje to perfektně ale chtěl jsem se zeptat pokud Progress dokončí 100% tak se ještě čeká než se zaparkuje skenovací hlava zpět (cca 20s) a až poté se začne tisknout. Nejde tam nějak zakomponovat že jakmile progress dsáhne 100% tak ihned začne tisknout?

[attachment deleted by admin]

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #18 kdy: 08 Července 2011, 16:54:04 »
Rodí se tu celkem fajn nápad, takže až bude nějaké finální řešení tak to hodím do návodů...
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 08 Července 2011, 17:07:57 »
To mě jenom potěší pokud to poslouží i ostatním. Přeci jenom hledal jsem všude možně na netu a nikde ani zmínka, tak jsem si začal s vaší pomocí pomáhat sám. A aplikace na deset kliků je na nic. Až doladím mouchy tak sem napíšu jednoduše a podrobně jak to nastavit, nejlépe obrázkově aby to pochopil i naprostý začátečník.  :D

Je tu tedy někdo kdo by věděl jak udělat aby tiskárna začla tisknout hned po dosažení Progress: 100%? Testovat tento návod můžete i na multifunkční tiskárně akorát tam nedávejte papír aď nemáte hromady potištěného papíru.  ;D

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 09 Července 2011, 12:42:16 »
VŽDY UPRAVUJI TENTO NÁVOD, TAK NENÍ TŘEBA HLEDAT NÍŽ V DISKUZI.
Tak dávám sem první kompletní návod který můžete předat a upravovat dále do návodů. ps: fotky si prosím zkopírujte někam na svůj server pač neručím za ně že tam budou za pár měsíců. ;)

Kopírka  :o)
Možná se někomu někdy stalo že mu doma zůstala multifunkční tiskárna se scannerem ale bez barvy nebo scanner samotný a máte jinou tiskárnu která nemá scanner, a rádi byste kopírovali jednoduše a rychle jedním klikem nebo stiskem jedné klávesy?

Nejdříve budeme potřebovat zjistit váš scanner což provedeme příkazem v terminálu.
scanimage -LVýsledek by měl vypadat asi jak vidíte na obrázku kde můj scanner má označení plustek:libusb:001:005

Dále budeme potřebovat zjistit název vaší tiskárny kterou už máte v systému nainstalovanou a funkční. Taktéž příkazem v terminálu.
lpqVýsledek by měl vypadat asi jak vidíte na obrázku kde moje tiskárna má označení HP-LaserJet-4-Plus

Dále si vytvoříme obyčejný textový soubor v domovském adresáři který nazveme příznačně kopirka.sh a do něj vložíme následující text
(povšimněte si druhého a třetího řádku který upravíte dle předchozích výsledků tak aby odpovídaly vašemu scanneru a tiskárně)
#!/bin/bash
scanner="plustek:libusb:001:005"
printer="HP-LaserJet-4-Plus"
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}

Kód si můžete sami upravovat dle vlastní představy, a nebo si můžete vytvořit více skriptů s různým nastavením.
  • Pro barevnou kopii změňte v kódu slovo "Gray" na "Color" , nebo pokud kopírujete výhradně textové dokumenty tak zkuste "Lineart" kde kopie bude jednobitová (u "Lineart" doporučuji nastavit --resolution "300" )
  • Zvýšení nebo snížení kvality rozlišení můžete měnit v --resolution "150" kde číslo můžete měnit třeba na --resolution "300" ale čím větší kvalita tím déle trvá kopírování.
  • Nyní je nastaveno aby se naskenovala stránka A4 a následně se zmenšila do tiskutelné plochy, chcete li tisknout 1:1 s tím že se oříznou okraje dopište na konec skriptu za ${printer}  (s mezerou na začátku .....${printer} -o page-bot.....)
-o page-bottom=0 -o page-left=0 -o page-right=0 -o page-top=0
  • Chtěli by jste aby jste byli dotázány kolik chcete udělat kopií? Upravíte nebo přepíšete skript aby vypadal takto.
#!/bin/bash
scanner="plustek:libusb:001:005"
printer="HP-LaserJet-4-Plus"
echo -n "Kolik kopií? "
read copy
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210mm" -y "297mm" --mode "Gray" | lp -n ${copy} -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}

Po uložení vámi upraveného kódu musíte nastavit aby se daný skript dal pouštět a to provedete následujícím příkazem.
chmod +x kopirka.sh
Nyní stačí aby jste na soubor kopirka.sh poklikali myší a zvolily Spustit v terminálu.

Pokud si chcete vytvořit klávesovou zkratku nebo si namapovat nějaké tlačítko na své klávesnici aby se po stisku provedla veškerá operace naprosto sama tak si otevřete Dash a spusťte Klávesové zkratky, otevře se vám okno kde dole zvolíte Přidat a dopíšete do Názvu Kopírka  :o) a do Příkazu (v cestě /home/qqpc/... nahraďte qqpc za vaše uživatelské jméno)
xterm -geometry "16x2-1+1" -rv -uc -b "20" -title "Kopírka  :o)" -fn "12x24" -e sh '/home/qqpc/kopirka.sh'

Pak už stačí nastavit u nové Vlastní zkratky klávesu nebo kombinaci která to všechno spustí.
Poté po stisknutí kouzelné klávesy bude výsledek vypadat takto  :D
« Poslední změna: 13 Července 2011, 15:10:39 od RRadek »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 09 Července 2011, 22:08:48 »
Pekne! K+

Jen maly pripodotek: pokud neni navod urcen jen pro devcata a aby byl trochu vice cesky, tak hned v prvnim souveti bych radeji napsal: "...a rádi byste kopírovali jednoduše..."

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 09 Července 2011, 22:45:30 »
Krysař > poupraveno.  ;D
Já se česky snad nikdy nenaučím...  ::)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #23 kdy: 10 Července 2011, 12:07:29 »
Poupravil jsem návod tak že jsem odstranil položku --depth "8", s některými scannery to hlásí chybu a bez toho to funguje stejně dobře jelikož depth je defaultně na 8 automaticky.  ;)

Jinak matce to udělalo vyloženě radost :)
« Poslední změna: 10 Července 2011, 12:09:16 od RRadek »

compaq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 11 Července 2011, 14:28:22 »
Funguje to skvěle na první pokus. Díky. K+

Uměl bys napsat univerzání skript, který zjistí skener a tiskárnu a vytvoří sh a zástupce?

Kdyby Ubuntu obsahovalo takový balík v základu, bylo by to skvělé...

...a ještě kdyby se to spouštělo tlačítkem na skeneru...
« Poslední změna: 11 Července 2011, 14:48:55 od compaq »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.