Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu server a RAID5 (Intel ICH7 DH)  (Přečteno 2383 krát)

soundczeck

• Návštěvník
Ubuntu server a RAID5 (Intel ICH7 DH)
« kdy: 16 Září 2006, 12:32:22 »
Ahoj poprvé instaluju server s linuxama a nevím jak nastavit disky v instalátoru. V Biosu mám nastavený RAID5 pro 3disky (3x 250GB) a když pustim instalaci tak sou tam tři disky a nevim jak je nastavit aby zůstali v RAIDu 5tce. Prosím POMOC
UBUNTU 7.04 64bit + WinXP 32bit, ASUS M2N-E, AMD Athlon 64 3200+ Orleans, Transcend 1024MB DualChannel kit, ATI Radeon X1600PRO 256MB, 2x WD250GB SATA2

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #1 kdy: 16 Září 2006, 12:46:17 »
Chápu to správně, že se jedná normální SATA (nebo IDE) HDD na desktopovém intel čipsetu? Pokud ano, předpokládám, že RAID5 je řešen softwarově a tudíž vyžaduje podporu ovladačů a nejsem si jist, jestli v jádru které je v Ubuntu tato podpora je (pokud v linuxu vůbec je).
Kubuntu forever :-)

soundczeck

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Září 2006, 13:39:50 »
Citace: corwin78
Chápu to správně, že se jedná normální SATA (nebo IDE) HDD na desktopovém intel čipsetu? Pokud ano, předpokládám, že RAID5 je řešen softwarově a tudíž vyžaduje podporu ovladačů a nejsem si jist, jestli v jádru které je v Ubuntu tato podpora je (pokud v linuxu vůbec je).
Je to deska ASUS P5LD2-VM DH a je tam SATA RAID, ale fakt netušim zda je to HW nebo SW RAID.
UBUNTU 7.04 64bit + WinXP 32bit, ASUS M2N-E, AMD Athlon 64 3200+ Orleans, Transcend 1024MB DualChannel kit, ATI Radeon X1600PRO 256MB, 2x WD250GB SATA2

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2006, 14:04:21 »
je to ziavne riesene softwarovo ..pretoze ked nieco nastavis v hardwarivom, tak ti system ukaze len to, co je jeho cielom ... napr jeden velky disk (pri raid 0) ,,...

treba presonorit fora.. .. a nieco najdes :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

soundczeck

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Září 2006, 19:36:13 »
Tak se poukouším uź pár hodin nastavit SW RAID a nechápu z toho, nemohl by mi někdo říct co dělat když mi to pořád hlásí něco jakože RAID je pouzivan (Ignore nebo Cancel)  a na SW RAIDU nedokazu vytvorit vic jak jeden partition, zkusil sem to obejit pres Logicky Svazky a tak ale tam je to skoro to same, ikdyz to rozdelim tak nejak tak pak zas krachnu na instalaci zavaděcě LILO.

Jinak na disku sem dal (/,swap,/boot,/srv) partitiony.

Má podle vás smysl řešit SW RAID nebo mám pořídit HW RAID řadič navíc.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 16 Září 2006, 20:49:09 »
Problem jsem resil nekolikrat pomerne uspesne. Problem je ten, ze RAID radic, ktery je na desce je tzv. fakeraid, cely vtip je v tom, ze hw RAID ma svuj procesor, ktery ridi co kam jde, zatimco ten na desce vyuziva sluzeb procesoru. Resenim je bud mdadm, ktere mi moc nevyhovuje, protoze se mi nepodarilo primet jej ke klonovani celych disku, ale jen jednotlivich partition. Vyuzivam proto sluzeb utilitky dmraid. Trochu problem je, ze na Dapperovi byla odstranena moznost instalovat system skrz debootstrap (nevim v jake je to fazi ted, ale pred mesicem tomu tak bylo), takze to resim tak, ze to nainstaluju z Ubuntu 5.10 a nasledne upgraduju system. Cele HowTo je na https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.