Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přístup odepřen [vyřešeno]  (Přečteno 4353 krát)

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
Přístup odepřen [vyřešeno]
« kdy: 25 Dubna 2009, 18:51:51 »
Nazdar,
Podle návodu, který jsem nalezl někde zde na webu (přesnou adresu nevím, ale vím obsah:)
AnyDATA ADU-E100H
Pro potřebná opravnění doporučuji používat příkaz sudo -i. Sudo -i je příkaz pro uživatele root a již není nutné ho stále psát dokola. Pokud nechcete používat tento příkaz používejte před každým administrativním úkolem příkaz sudo Pro připojení se použije podpora PPP a ovladač usbserial zkompilovaný jako modul - oboje je součástí Ubuntu, takze stačí upravit nebo vytvořit následující soubory (samozřejmě s vlastním číslem a heslem).

Po ukončení spojení je potřeba modem vypnout a znova zapnout (nejlépe odpojit od baterky a USB kabelu, případně od zdroje), aby mohlo být spojeni znovu navázano (jinak se při opakovaném připojení vypíše v terminálu změt nesmyslných znaků). V Ubuntu 7.04 již není potřeba vypnout modem a znova jej zapnout. Návod pro vytvoření souborů ve svém domovském adresáři: Doporučuji vytvořit vše nejdřív ve svém domovském adresáři a pak vytvořený soubor jako uživatel root přesunout tam kam potřebujete. Přesun vytvořeného souboru cdma v domovském adresáři přesunete tímto příkazem sudo mv /home/název vašeho domovského adresáře/cdma mezerník /etc/ppp/peers/cdma Takto se přesouvají vytvořené soubory například z domovského adresáře do jakéhokoliv adresáře. Vše mám již odzkoušené a funguje mi to.

Soubor /etc/ppp/peers/cdma

/dev/ttyUSB0
921600
noipdefault
defaultroute
lcp-echo-interval 60
lcp-echo-failure 5
usepeerdns
nopcomp
noauth
noaccomp
nodetach
user "601******@etcz"
connect "/usr/sbin/chat -s -S -V -t 5 -f /etc/ppp/cdma.chat"
Soubor /etc/ppp/chap-secrets (pro editaci tohoto souboru použijte gedit /etc/ppp/chap-secrets )

# Secrets for authentication using CHAP
# client    server    secret            IP addresses
"601******@etcz" * "heslo"
Soubor /etc/ppp/cdma.chat

'' ''
'' 'ATZ'
'OK' 'ATI'
'OK' 'ATDT#777'
'CONNECT' 'ATO'
Připojení se navážete pomocí následujících příkazů:

modprobe usbserial vendor=0x16d5 product=0x6501 ##tuto řádku jsem v 6.10 nemusel použít
pon cdma

Bohužel, když jdu přes průzkumníka, do /etc/ppp/ a tam chci do peers, tak píše že soubor odepřen (používám ten login, co jsem dal při instalaci přes windows). Co mám dělat?
« Poslední změna: 27 Dubna 2009, 04:41:04 od kiklhorn »
Více o mě na www.lvalenta.cz
Píšu si blog: www.blog.lvalenta.cz
Vlastním www.n-host.cz | www.foxp.cz Připravuji CMS centrálu, Web o vydělávání..  ICQ: 411486254 | jabber: lvalenta@jabber.cz

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Přístup odepřen
« Odpověď #1 kdy: 25 Dubna 2009, 19:03:32 »
V návodu nic o průzkumníkovi není :)
Asi bude potřeba jet přes sudo -i dle návodu anebo přes gksudo nautilus, pokud máš radši "klikací" metodu. Když po zadání jednoho z těchto příkazů zadáš své heslo, tak ho nevezme?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2009, 19:05:40 »
bohuzel nevim co to to sudo je ;D
Vlastním www.n-host.cz | www.foxp.cz Připravuji CMS centrálu, Web o vydělávání..  ICQ: 411486254 | jabber: lvalenta@jabber.cz

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Dubna 2009, 19:08:58 »
sudo - root
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
To umožní se přepnout z běžného uživatele, toho pod kterým se přihlašujete na roota (superuživatele, správce)
Pak můžete upravovat i to co není ve vašem domovském adresáři. Proto nemůžete upravovat nic ve vašem případě chyby mimo domovský adresář.
« Poslední změna: 25 Dubna 2009, 19:19:33 od luisah »

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 25 Dubna 2009, 19:14:28 »
Pokud jde o tu chybu a jde o tuto sekci:
Citace
Přesun vytvořeného souboru cdma v domovském adresáři přesunete tímto příkazem sudo mv /home/název vašeho domovského adresáře/cdma mezerník /etc/ppp/peers/cdma Takto se přesouvají vytvořené soubory například z domovského adresáře do jakéhokoliv adresáře.

Ta vám říká, co máte udělat. Konkrétně se jedná o příklad s využitím terminálu.
Tedy spustíte terminál -> Aplikace - příslušenství - Terminál a zadáte příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo mv /home/caesar1/cdma /etc/ppp/peers/cdmahttp://wiki.ubuntu.cz/Termin%C3%A1l

tím ten váš soubor cdma, který máte vytvořený ve vašem domovském adresáři přesunete do /etc/ppp/peers/. sudo tam je kvůli tomu, aby bylo možné soubor přesunout mimo váš domovský adresář. Po zadání příkazu to po vás bude chtít vaše heslo. To zadáte, nebude se zobrazovat a tím se soubor přesune tam kam má. Pak si to můžete zkontrolovat proklikání do daného adresáře.

nebo jak napsal arrange použít klikací způsob:
spustíte v terminálu gksudo nautilus, zadáte heslo a přesunete klikáním :)
« Poslední změna: 25 Dubna 2009, 19:20:20 od luisah »

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2009, 20:13:26 »
OK, dal jsem tam ty soubory přes ten příkaz, jak jsi řekl. Udělal jsem:
modprobe usbserial vendor=0x16d5 product=0x6501Bohužel když jsem chtěl zadat: pon cdma, Tak mi to vypsalo: only members of the dip group can use this command

Co teď mám dělat?

arrange

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2009, 20:29:21 »
Nejdřív
sudo usermod -G dip caesar1 (přidá Tě to do skupiny dip) Pak znovu pon...

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2009, 21:18:28 »
Taakže, teď už to nepíše chybu se skupinou.. dal jsem a vypsalo:
caesar1@ubuntu:~$ sudo pon cdma
[sudo] password for caesar1:
ATZ
OK
ATI
Manufacturer: AnyDATA CORPORATION
Model: 154
Revision: 4DIERT03  1  [Sep 13 2005 12:00:00]
ESN: 0x6C212B64
+GCAP: +CIS707-A, CIS-856, +MS, +ES, +DS, +FCLASS

OK
ATDT#777
CONNECTSerial connection established.
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB0
Warning - secret file /etc/ppp/chap-secrets has world and/or group access
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
Cannot determine ethernet address for proxy ARP
local  IP address 10.166.62.103
remote IP address 10.164.3.42
primary   DNS address 160.218.10.200
secondary DNS address 160.218.43.200

Zkusil jsem potom nahoře přes to Network připojit a psalo toto: Device ttyUSB0 is locked by pid 6547 a nepřipojí se.

Co mám dělat? :)

arrange

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2009, 22:03:08 »
Pro začátek zkus jen restartovat. Pokud to nepomůže, dej tu výpis z
sudo lsof /dev/ttyUSB0
ps ax | grep <to číslo co to píše za slovem pid, předtím Ti to psalo 6547, po restartu to bude asi jiné> #čili něco jako ps ax | grep 6547

caesar1

• Návštěvník
    • LValenta.cz
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2009, 11:56:36 »
restart pomohl, Tak děkuji všem moc za pomoc :)
Jen jedna otázka: Nevíte, kde sehnat aspopň ty nejzákladnější fonty z Windowsu? Jde mi hlavně o verdana, arial a tahoma, jelikož ty mám na svých stránkách a potom se to zobrazuje blbě.
Díky :)

Edit: Chci nainstalovat ovladač na grafickou kartu nvidii (Je to tady v Hardware Drivers) a když dám activate, píše to: "SystemError: Failed to lock /var/cache/apt/archives/lock".. Co mám dělat?
« Poslední změna: 26 Dubna 2009, 12:01:41 od caesar1 »

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2009, 12:03:20 »
Tady je instalace základních Microsoftích fontů: http://wiki.ubuntu.cz/Microsoft%C3%AD%20fonty?highlight=(fonty)|(MS)
« Poslední změna: 26 Dubna 2009, 12:06:39 od drhlik »

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 26 Dubna 2009, 15:13:59 »
Edit: Chci nainstalovat ovladač na grafickou kartu nvidii (Je to tady v Hardware Drivers) a když dám activate, píše to: "SystemError: Failed to lock /var/cache/apt/archives/lock".. Co mám dělat?
Zřejmě máš někde spuštěnou nějakou aktualizaci, instalaci, nebo jen spuštěný Synaptic, Přidat/Odstranit = nemůže být spuštěno více instancí, které přistupují k jakékoliv správě balíčků. Vždy jen jedna věc. Správce hardwaru je jen nástroj, který ti nabídne instalaci ovladačů (balíčků), které najdeš i v repozitářích (Synapticu).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.