Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Read-only file system po hibernaci  (Přečteno 1977 krát)

4daraZ

• Návštěvník
Read-only file system po hibernaci
« kdy: 26 Dubna 2009, 23:26:27 »
Zdravim. Mám ubuntu 9.04 a protože mi nefungovalo uspání na disk, tak jsem zkusil postup podle návodu na http://wiki.ubuntu.cz/Usp%C3%A1n%C3%AD%20a%20hibernace. Bohužel po tom co jsem pak uvedl systém do hibernace se mi patrně před ukončením zamkl file system. Po spuštění nenastartuji Xka, systém naběhne pouze do konzole (vypíše spoustu chyb o tom, ze nemůže zapisovat do spousty souborů), po přihlášení si můzu remountnout disk aby byl rw (mount -o remount,rw /dev/sda5), pak na něj mohu i zapisovat. Nepodařilo se mi ale najít, kde co nastavit abych vše uvedl alespoň do původniho stavu. At dělám co dělám po restartu je /dev/sda5 vždycky read-only.
Nepomohla ani změna fstab kde jsem nastavil errors=continue (zkousel jsem i panic, ale ani v tomto se nic nezměnilo a system se během startu nezasekl).

Jsem si jist, ze jsem při pokusu o rozběháni hibernace dle výše zmíněného návodu udělal nějakou botu, teď bych to potřeboval uvést do původniho stavu.

Nenapadá někoho kudy se vydat?

EDIT: V souvislosti s tím mě ještě napadá jedna otázka, při startu (splash mam vypnuty) absolutně nemám šanci přečíst to co systém vypisuje (včetne chyb) a nepodařilo se mi najít kam se tohle loguje. Da se tohle nějak ošéfovat? Možná by mi pomohlo kdybych tušil kde se to zlomí a projeví se první chyba. Určitě to bude souviset s tou prokletou hibernací :]

Předem díky za nápady.
« Poslední změna: 27 Dubna 2009, 22:22:59 od 4daraZ »

4daraZ

• Návštěvník
Re: Read-only file system po hibernaci
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2009, 22:18:29 »
Tak na druhou "EDIT" otázku si odpovím sám :) Logem lze po startu listovat pomocí Shift+PgUp a Shift+PgDown.

Ostatní problém zůstává. K problému patrně dojde někde po natažení jádra, kde se ma oddíl přepnout do rw, ale nepřepne. Ve fstab se zdá být vše OK, kontrolval jsem to podle ubuntu, který mám na VirtualBoxu vedle.

Lze Linux nějak ohleduplně přeinstalovat (mám na mysli proces podobný opravě Windows)?

Diky za připadne nápady.

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2009, 22:30:42 »
Stejný problém se stal mě. Já to zas přičítal odinstalování splashy a nainstalování usplash přez Synaptic. Od té doby mi to taky nejde a je zajímavé že se mi to od té doby děje i nepravidelně na live cd. Nyní provádím zálohu /home celý disk přeformátuji, protože 8.10 (instalátor) mi od té doby vůbec nevidí disk a 9.04 (instalátor) vyhodí chybu. Je ovšem zajímavé že na disky z live cd můžu přistupovat a i GParteditem je měnit.
U mne se jedná o RaiserFS jako / a ext3 jako /home
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2009, 22:31:10 »
Napřed bych zkusil kotrolu disku -- fsck
A taky by nebylo odvěci projít ten návod "pozpátku" -- tzn. vše upravit zpátky... (btw. nváod jsem přehodil na "smetiště" protože jak koukám je dost "podezřelý" a od svého vzniku v roce 2006 se prakticky nezměnil...)

Edit: Pochopil jsem to správně, že při "recovery mode" problém s read-only není?

4daraZ

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Dubna 2009, 09:03:25 »
ad 1) Se splashy jsem si hrál taky (nainstaloval jsem ho při tom jak jsem šmloulil s tím uspáváním na disk), je tedy možné že odtud vítr vane... nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by byl problém zrovna zde (žádný z logů, které jsem prošel o tom nesvědčí)

ad 2) fsck byla jedna z prvních věcí, které jsem vygooglil, ale ten nehlásí žádnou chybu. Jak jsem psal výše, tak jsem ve fstab zkoušel i nastavit aby se při chybě systém zasekl (tuším volba errors=panic), ale naběhlo to stejně jako předtím. V recovery mode se pak systém chová úplně stejně jako normálně (při startu vypíše hromadu chyb o tom, že nelze zapisovat na Read-only file system) a já si pak mohu disk remountnot do rw mode.

Včera jsem zkoušel projít spouštěcí skripty v initrd.img, chtěl jsem je porovnat s normálně běžící instalací. Myslíte si, že by mohla být chyba i zde? Případně jak by se dala jednoduše odstranit? (mám na mysli něco jako znovuvytvoření tohohle obrazu).

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #5 kdy: 28 Dubna 2009, 13:41:15 »
Napřed bych zkusil kotrolu disku -- fsck
A taky by nebylo odvěci projít ten návod "pozpátku" -- tzn. vše upravit zpátky... (btw. nváod jsem přehodil na "smetiště" protože jak koukám je dost "podezřelý" a od svého vzniku v roce 2006 se prakticky nezměnil...)

Edit: Pochopil jsem to správně, že při "recovery mode" problém s read-only není?
fsck jsem také zkoušel. Je mi trochu divné že můj disk byl také /dev/sda5. read-only je i při recorvery-mode přesně jak zde již napsal. Je zajímavé že po tomto problému mi disk 8.10 nenačte (instalátor) ale přistupovat i gparteditem na něj mohu a 9.04 instalátor vyhodí nějakou chybu při dělení disků (opět přistupovat na něj mohu). Nyní jsem zazálohoval /home a všechny data na externí disk a právě mažu všechny oddíli v BIOSu tak uvidíme jestli i po té bude nepravidelně blbnout live cd.

Citace
Včera jsem zkoušel projít spouštěcí skripty v initrd.img, chtěl jsem je porovnat s normálně běžící instalací. Myslíte si, že by mohla být chyba i zde? Případně jak by se dala jednoduše odstranit? (mám na mysli něco jako znovuvytvoření tohohle obrazu).
Tento soubor jsem zkoušel přehrát z čisté instalace 9.04 ale k ničemu to nevedlo.

Citace
Se splashy jsem si hrál taky (nainstaloval jsem ho při tom jak jsem šmloulil s tím uspáváním na disk), je tedy možné že odtud vítr vane... nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by byl problém zrovna zde (žádný z logů, které jsem prošel o tom nesvědčí)
U mne je to na 100% způsobeno splashy/usplash. Protože PC jsem zapl, otevřel synaptic, provedl změny a dal restartovat. Nic jsem nekonfiguroval a ani neinstaloval žádné aktualizace.

Edit. Tak jsem v GParted smazal všechny oddíly a ještě disk pomocí HP Disk Sanitizator přemazal (podle nějakého algorytmu co používá ministerstvo obrany USA) ale nástroj pro dělení disků během instalace v Ubuntu 9.04 stále "padá". Divné ale je, že předtím to šlo nainstalovgat normálně.
« Poslední změna: 28 Dubna 2009, 14:45:24 od soudruh »
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.