Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu pro rodice kompatibilita hardware  (Přečteno 2091 krát)

Uran

• Aktivní člen
  • *
ubuntu pro rodice kompatibilita hardware
« kdy: 28 Dubna 2009, 06:40:04 »
Tak jsem se rozhodl, ze misto windows nainstaluji rodicum "linux". Sam pouzivam Mandrivu 2009.1, ale co si budem nalhavat KDE4 neni jeste uplne to prave.

Volba proto padla na Ubuntu 9.04. Mel bych par dotazu.

HW: Athlon XP 2200, 512 MB RAM, HD 80 GB 7200 rpm, GK ATI RADEON 9600 256 MB RAM

1. Predpokladam, ze vykonstne by mel PC stacit. Vylepsi se vyrazne vykon, kdyz pridam jeste 512 MB RAM?
2. Protoze je PC na chate, kde davaji lisky dobrou noc, jedinou alternativou je instalace z DVD + jen nutne aktualizace z internetu. Narazil jsem na moznost nechat si od lokalnich distributoru vypalit *buntu. Co by me zajimalo jestli by nekdo byl ochoten stahnout/nazcadlit i ostatni zdroje offline.
3. Jedinou moznosti jak se pripojit k internetu je mobilni internet od O2 (1024 kb/s - realne max 500 kb/s). Bude hned po instalaci systemu fungovat modem (Axesstel MV110H (USB))?
4. Potreboval bych taky koupit tiskarnu, idealne multifunkcni inkoustovou se scanerem. Jsem znacne limitovan cenou tak cim levnejsi tim lepe. Poradi nekdo jaka znacka, typ bezi pod ubuntu 9.04 bez nutnosti stahovani proprietalnich ovladacu?
5. urcite si jeste na neco vzpomenu ....

Dekuji za rady a trpelivost
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

1349

• Návštěvník
Re: ubuntu pro rodice kompatibilita hardware
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2009, 12:10:40 »
Ohledně bodu 3) Také jsem chtěl od nich net, ale když jsem se ptal jak je to s kompatibilitou modemu, tak mi sice řekli ze oficiálně jen MS, ale že snad nebude problém, tak jsem volal na jejich podporu, a tam mi řekli, že podpora jen windows, že na Linuxu to nejde....takže buď jienej operátor nebo monopol:-)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2009, 12:21:14 »
axesstel jede na ubuntu bez problemu

zkouseno na 8.04, gnome-ppp

na lince samozrejme neporadi, protoze linux o2 nepodporuje a tim padem to na nem ani nikdo nezkousi... protoze me to zajimalo, tak jsem si v praci jeden ten modem pujcil a vyzkousel.
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Numirah

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 28 Dubna 2009, 13:18:12 »
4.) Podľa mojich skromných skúseností akákolvek HP nieje problém. Osobne mám HP Photosmart C4280 a všetko šlape ako má. Scan, tlač, copy...
Ubuntu12.04, Asus M2N-X PLUS, AMD Athlon 64X2 4200+ (2.2GHz), 2GB RAM Kingston 800MHz, 1TB HDD SATA, n-Vidia GeForce 8500GT 512MB, zvuk onboard

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Května 2009, 09:19:03 »
Tak tiskarna ( hp ) uz funguje.

Inzternet jsem taky nakonec rozchodil. Pres graficke klikatko mi to nejak neslo tak jsem vytvoril/editoval soubory v /etc/ppp/...
Pripojuju se klasicky
Kód: [Vybrat]
$sudo pon cdma a tady mam takovy problem:

1. Nejak bych potreboval ossetrit aby na spusteni nebylo potreba zadavat heslo roota
2. Idealne aby se spoustelo hned pri startu na pozadi

Zkousel jsem pridat skript do /etc/init.d, ale problem spociva v tom, ze skript pri startu sice korektne probehne, ale system se "sekne" (prestane nabihat).
!#bin/bash
sudo pon cdma
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

Petr125

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2009, 10:31:55 »
Skriptu můžeš nastavit práva tak, aby jej uživatel mohl spouštět s root právy:

http://www.linux.org/docs/ldp/howto/PPP-HOWTO/root.html

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2009, 13:37:21 »
Zkousel jsem pridat skript do /etc/init.d, ale problem spociva v tom, ze skript pri startu sice korektne probehne, ale system se "sekne" (prestane nabihat).
!#bin/bash
sudo pon cdma
Do init.d nezadávej "sudo" (vymaž ze skriptu), proto ten zákus. Jinak by to mělo jít připojit i pod uživatelem, takže heslo (potažmo opět "sudo") není nutné. 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.