Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nevysvětlitelné zamrznutí systému  (Přečteno 7357 krát)

madrabbit

• Návštěvník
Nevysvětlitelné zamrznutí systému
« kdy: 29 Dubna 2009, 21:42:27 »
Zdravím,

mám notebook HP nc6320, systém mi neočekávaně zamrzne - nejde ani CAPSLOCK  (statová dioda se nepřepne). Prohledal jsem komplet logy a nic jsem nenašel.

Nemáte někdo nápad? Logy a configy přihodím podle potřeby.

Díky moc

xandre

• Návštěvník
Re: Nevysvětlitelné zamrznutí systému
« Odpověď #1 kdy: 29 Dubna 2009, 22:27:02 »
To je teda náhoda, zrovna jsem se odhodlal, že konečně napíšu dotaz sem na fórum. Co k tomu říct? Mám naprosto stejný problém jako madrabbit, ale notebook acer TravelMate 5520 a navíc se totéž stává kamarádovi s Asusem. V logu k tomu zatuhnutí nevidím vůbec nic. Stává se mi to nepravidelně, přibližně jednou za 14 dní.

Nechci ale zatím řešit nějaké detaily, nejdřív bych se chtěl zeptat, jak mám postupovat, abych se o chybě dozvěděl víc. Je třeba možné aktivovat něco jako debug mód, který bude vypisovat více informací do logu nebo tak podobně? Jak mám zjistit, jestli je to chyba hardware, ovladačů nebo něčeho jiného? Memtest jsem nechal běžet přes noc a v pořádku, ale nevím, jestli je to dostatečná doba vzhledem k periodě zatuhávání  :) Když jsem ještě používal Windows, nepamatuji si, že by se mi to byť jedinkrát stalo.

Díky za tipy
Acer TravelMate 5520 (AMD Turion 64 X2, Radeon X1200, 4GB RAM), Ubuntu 8.10 64-bit

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 30 Dubna 2009, 11:12:34 »
Jedna z možností jsou "nesvobodné ovladače" hardware, např. grafické karty - Systém - Správa - Ovladače hardwaru.
Mě to takhle zlobilo u NVIDIA, takže jsem ovladač odinstaloval (žádná 3D grafika, žádnej problém). Po čase se objevily nové verze, v.177 fungovala bez problémů. Po přechodu na 9.04 zase problém (v.180), tak jsem tentokrát zkusil starší verzi a zase OK. Momentálně jedu na verzi 173.

Ale může to bý i cokolv jiného :-)
« Poslední změna: 12 Května 2010, 14:37:37 od Anna Taliánová »

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu 11.10 / Gnome-shell
« Odpověď #3 kdy: 30 Dubna 2009, 18:47:03 »
Taky mě Ubuntu 9.04 několikrát za sebou vytuhlo. Taky nevím čím to je, akorát dva pády byly v době, kdy jsem přehrával MP3 v Rhytmboxu z NTFS partišny, druhý pád při přehrávání videa z externího HDD (taky NTFS). Třetí pád byl při prohlížení webu. 8.10 mi tohle nikdy neudělala. Jinak grafické ovladače zatím nemám nainstalované (myslím z nabídky Ovladače hardwaru). Tyto mrznutí se sešly v jednom dni a od té doby zatím klid. No záhada.
Ubuntu 11.10 32bit NTB HP Pavilion dv6319 (CoreDuo @1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, GeForce Go 7400)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 30 Dubna 2009, 22:23:53 »
Pár informací k zamrznutí X serveru (obecně - anglicky): https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooting/Freeze

Další je možné najít na Googlu, většinou po zadání vaší grafické karty a slova "freeze", příp. "Jaunty" :)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2009, 21:36:11 »
Děkuju arrange, to je přesně to, co jsem potřeboval, mít se od čeho odrazit.

Teď už vím, že problém bude nejspíš s grafickou kartou. Ponořím se do experimentování s xorg.conf a uvidíme. Bude to na dlouho, ale aspoň mám nějakou naději, než je nečinně přihlížet :-)

Jen se chci ujistit, že jsem správně pochopil anglický text. Píše se tam, jak poznat, že NEJDE o zamrznutí ("freeze"). Cituji:
"The caps lock key blanks - this indicates a kernel failure, not X"
Slovo "blanks" (nikoli blinks) chápu tak, že v případě, že je dioda Caps Lock zhasnutá znamená to, jde o selhání jádra. Jinými slovy, když nebude Caps Lock jevit jakoukoli aktivitu, nejde o problém X. Jednoduchou matematickou obměnou z toho odvozuju, že když jde o problém X, musí dioda blikat. To mi ale přijde jako zásadní poznávací znak, který tam není explicitně uveden.

U posledních dvou zatuhnutí jsem si všiml, že dioda Caps Lock skutečně blikala. Chápete z toho stejně jako já, že tedy jde o problém X a nikoli kernel failure? A nebo to celé chápu špatně?

Díky, xandre
Acer TravelMate 5520 (AMD Turion 64 X2, Radeon X1200, 4GB RAM), Ubuntu 8.10 64-bit

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2009, 21:50:56 »
Jednoduchou matematickou obměnou z toho odvozuju, že když jde o problém X, musí dioda blikat.
Matematická indukce asi není Tvoje silná stránka  :) Hoď si opáčko  ;)

O blikání nic nevím, nemám na klávesnici diody... Já jsem to zjistil tak, že jsem se podíval do logů (syslog, kern.log apod.) na ten čas, kdy mi to zamrzlo (a sakra - teď si uvědomuju, že bych si měl dát taky to opáčko z indukce... - protože se jedná o "non-symptom"). Protože používám pro reboot ze zámrzu klávesu SysRq, vidím v těch logách i záznam o jejím použití. Před tím ale systém mlčí, žádné abnormální chování. Klávesnice nereaguje (kromě SysRq). X nejde restartovat. Všechny záznamy (hardware monitor, conky,...) stojí. Náhodně, a bez návratu. Funguje pouze reboot. Z toho usuzuji, že jde o "freeze".

Dost jsem teď "mrznul", protože jsem zkoušel nový modul uxa  ;)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2009, 22:30:23 »
No to jsem z toho jelen, myslel jsem, že když moje znalosti linuxu nejsou nijak oslňující, aspoň na matiku se můžu spolehnout  ;D

Dočetl jsem se, že když blikají LED, jde o kernel panic, tudíž bych usuzoval, že na anglické wiki mají překlep a místo "blank" chtěli říct "blink", potom by to do sebe zase začalo zapadat. Jinak už vážně nevím, co s tím  ???

Kdysi dávno s Windows Vista mi k zatuhávání nedocházelo vůbec. Potom jsem přešel na ubuntu 8.04 a přibližně ve stejné době upgradoval RAM a k Win už nevrátil. Od té doby se mi čas od času stalo, že počítač zatuhl, nepoznám ale, jestli to je upgradem HW nebo SW. Podezříval jsem novou ram, ale memtest nic zvláštního nezjistil. V Jaunty se mi to zatím stalo podstatně častěji, takže bych spíš tipoval SW. Třeba je ale všechno jen náhoda. Po tvrdém resetu (nefunguje ani SysRq) v logu ani čárka. Začal jsem tedy podezřívat wifinu
05:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN (rev 01)
protože se mi zdálo, že počítač zatuhne vždycky, když přistupuju na net (ale zase to dělám 90% svého času, takže to taky spolehlivý ukazatel není  :) ). Vzhledem k tomu, že jediný nesvobodný ovladač mám právě pro wifi kartu, zůstanu u této varianty a budu asi nejdřív experimentovat s ní...

madrabbit

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Května 2009, 15:09:59 »
Tak diky za všechny reakce, nicméně abych to doplnil - žádné nesvobodné ovladače nemám. Jestli mrznou Xka nevím, prostě notas jeden klidne 3 dny ok, pak 6x za den freeze. Po probuzení z disku pak do 5ti minut 100% freeze taky. Nejhorší je, že logy k času zmrznutí nic neukazují, žádný error.

gikto

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Května 2009, 19:19:36 »
ja by som chcel vediet ci sa nieco uz vie nove o tym mrznutiach mne sa to stava niekedy tyzden nic a dnes sa mi stalo ze dvakrat mi system zmrzol mam ubuntu 9.04
grafiku mam nvidia ge force 5500
a maticnu mam gigabyte  865PE FSB800 dual ddr400 agp sata .
System mi uplne stuhne zadna klavesa nereaguje (aspon som na to neprisol zeby daka reagovala)
mys sa nehne pomoze iba tvrdy restart
este ze sa to stane raz za cas a ubuntu sa rychlo startuje tak sa to da vydrzat este ale aj tak by som chcel to nejako vyriesit lebo ak  stahujem mozem zacat odznova ...
vdaka za kazdu pomoc
xubuntu 14.04

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 17 Května 2009, 10:52:54 »
Já jsem začal spouštět ubuntu s parametrem noapic (doplněním noapic do /boot/grub/menu.lst ke spouštěnému jádru). Na tuhle možnost jsem narazil několikrát při hledání odpovědi, tak jsem to zkusil, i když stejně není moc jasné, co to dělá. Zakáže to Advanced Programmable Interrupt Controller, ale vim snad, co to znamená?  ;D
Ale za zkoušku přece nic nedám. Používám to takhle už skoro 3 týdny a zatím (ťuk ťuk) nezatuhlo ani jednou. Jak už jsem psal dřív, zamrzalo mi to nepravidelně a může se to teprve objevit. Rozhodně není zamrzání jako zamrzání a každý z nás má třeba příčinu úplně někde jinde, ale můžete to taky zkusit a podělit se o zkušenosti. A nebo někdo zkušenější může naznačit, k čemu to noapic přesně je a jaká jsou rizika jeho použití

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2009, 22:23:27 »
V buglistu je problém nahlášen zde, se statusem Priorita nerozhodnuta. Tak mě napadá, že jsem tam měla napsat i o tom noapic, aby to byl konstruktivní příspěvek... Tedy kromě snahy "ztučnit" problém.
« Poslední změna: 20 Května 2009, 10:33:56 od Rinu »
ThinkPad R61 (2GB RAM, Intel Duo Core 2GHz, Intel GMA X3100) - Ubuntu 10.04 - Gnome 2.30.0

Rinu

• Návštěvník
« Poslední změna: 20 Května 2009, 10:32:04 od Rinu »
ThinkPad R61 (2GB RAM, Intel Duo Core 2GHz, Intel GMA X3100) - Ubuntu 10.04 - Gnome 2.30.0

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 20 Května 2009, 10:24:23 »
Jak jsem už říkal, že není problém jako problém, tak zrovna u tebe, Rinu, si myslím, že jde o úplně něco jiného. Já mám ATI, nikoli Intel, takže tím to nejspíš nebude  :) Použil jsem noapic, nikoli noacpi. A zmíněný buglist popisuje situaci, kdy lze relativně přesně předpovědět problém, což také není můj případ, dokonce i následky jsou jiné (mně se stává, že obraz zůstane zamrzlý, přestane fungovat zvuk, myš, hodiny, caps lock, prostě všechno) ... teda naštěstí se mi to už nestává ;)
« Poslední změna: 20 Května 2009, 10:26:34 od xandre »

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 20 Května 2009, 10:30:44 »
lol, noapic, no jo.

Uznávám, že první odkaz nebyl moc relevantní, druhý se nicméně potýká se zamrznutím systému a následně se seznámením se situací. A tohle téma je obecné, nikoliv zaměřené jen na ATI (HP NC6320 je obvykle vybaven Intelovou kartou) :).

eXt_r33m

• Aktivní člen
  • *
  • skill :: aggressive-newbie
    • qinta.php5.sk
« Odpověď #15 kdy: 20 Května 2009, 18:19:10 »
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + (Ubuntu 9.04 64bit) + Archlinux s KDE 4.3 64bit
if ($She_loves_me) then wake_up() //checking if  i am dreaming :)

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 20 Května 2009, 21:35:07 »
eXt_r33m: :D Dík za návrh, ale ne, stačilo se vrátit k 8.10.

eXt_r33m

• Aktivní člen
  • *
  • skill :: aggressive-newbie
    • qinta.php5.sk
« Odpověď #17 kdy: 20 Května 2009, 21:44:54 »
 :'( :'( :'(
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + (Ubuntu 9.04 64bit) + Archlinux s KDE 4.3 64bit
if ($She_loves_me) then wake_up() //checking if  i am dreaming :)

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 26 Května 2009, 15:44:49 »
Tak a je to tu  :'( Téměř po měsíci klidu znovu zamrznulo i s použitím noapic. Zastaví se čas, myš, všechno. Caps-lock nereaguje, ALT + SysRq + s, u, b taktéž nereaguje. V logu není hodinu zpět od zamrznutí žádný záznam. To se s tím vážně nedá nic dělat než jen tipovat?  ???

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #19 kdy: 26 Května 2009, 15:49:05 »
Ale dá,
nech to být a jdi na pivo. Nebo na plovárnu nebo ... :-)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #20 kdy: 26 Května 2009, 15:52:13 »
Tady jste byl?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #21 kdy: 27 Května 2009, 21:32:10 »
Podle příznaků bych tipoval spíše hardwarový problém. Zkus schválně zkontrolovat teplotu grafiky v biosu těsně po restartu z freezu. ;)  Zkus trochu přemýšlet - jak je notebook starý? Čistil jsi ho někdy od prachu? Nespadl ti? Nestala se ti nehoda - třeba trocha vody v klávesnici?  Nebude myslím také na škodu pro jistotu udělat antivirový test(jsem vysoce paranoidní) :)
Přeju hodně štěstí ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Pavel Půlpán

« Odpověď #22 kdy: 27 Května 2009, 21:32:55 »
Za všechno můžou mimozemšťani! 8)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #23 kdy: 27 Května 2009, 21:47:29 »
Moje řeč :D  ..taky by měli lépe hlídat hvězdnou bránu - člověk kolikrát neví, jestli jeho PC není náhodou replikátor...
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

S.A.

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 14 Září 2009, 23:55:46 »
Zdarec chlapi...
Nekolikrat mne potrapilo mrznuti systemu pri prehravani videii (Hlavne otevreni). Log byl cistej, grafika ATI max na 50C.... Hledal jsme hledal a pak mne napadlo co kdyby se nahodou systemu zachtelo uspavat disky, pri jejich dlouhe necinosti.... Preci jen na 4G nebo 8G ramky se toho vleze mraky a SWAP nepouzivam uz nejakej ten patek.... Takze pomoci hdparm jsem vypnul uspavani u vsech disku a ejhle, ono to pomohlo !!!   
« Poslední změna: 12 Května 2010, 14:42:44 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.