Předem musím říci, že nechci vypustit jednu z dalších flame. Přibližně před 3 měsíci jsem se rozhodl na jednom z počítačů ve své síti, kde jsem doposud měl 2x Pc s Win2000, 2x Pc s Win XP a 2x Apple Macintosh s Mac Os 10.3.9 Panther, nainstalovat místo Win2000 Ubuntu Linux. Už předtím jsem hodně koketoval s přechodem na Linux a po vyzkoušení mnoha distribucí jsem nakonec zvolil Ubuntu. Opravdu mi stále přijde ze všech distibucí nejlepší. Motivace byla jasná, místo win chci mít na počítači stabilní, bezpečný a uživatelsky příjemný systém, na kterém, budu moci bez problému pracovat, tak jak jsem třeba zvyklý ze svých Macitoshů. Základní instalace proběhla v pohodě, instalování programů pomocí Přidat/Odebrat...na to jsem si bez problému zvykl, překousl jsem i mnoho hodin, trávených na internetu, kdy jsem si říkal, to přece musím rozchodit, přežil bych i to, že na stejném PC je Ubuntu přece jen pomalejší než Win2000...Opravdu 3 měsíce denně jsem na Ubuntu pracoval...Stabilia a bezpečnost je výborná, nemám naprosto žádné výhrady. Bohužel dodnes se mi nepodařilo překousnout některé nepříjemnosti: Sdílení...Schválně nebudu argumentovat Win, které mimochodem příliš nemusím. Nicméně mám velké zkušenosti s Os MAC, který se řadí stejně jako Linuxové distribuce mezi Unixy a je tedy možnost srovnávat. Nastavení sdílení v Ubuntu pro ostatní uživatele v síti je něco naprosto otřesného, to co je na Mac Os otázkou pár kliknutí, je v Ubuntu opravdu velké dobrodružství a po několika dnech se mi podařilo po hledání info na netu alespoň zprovoznit možnost čtení...zápis ne. Sítě a tisk...po mnoha pokusech se mi nepodařilo na Ubuntu rozchodit jedinou ze 3 síťových tiskáren, oficiálně podporovaných Ubuntu, bohužel všechny ostatní počítače (Pc i Mac) tisknou naprosto bez problémů a to instalace na obou platformách byla otázkou pár minut. Aplikace...Kdybych měl počítač doma na surfování, psaní pošty a dopisů, prohlížení obrázků a vypalování Cd - v pohodě, nebyl by problém. V okamžiku, kdy potřebuji i pracovat, po mnoha týdnech člověk dojde k tomu, že to není to pravé ořechové. Máme s bratrem malé grafické studio, děláme i www stránky a zároveň si sami i zpracováváme jednoduché účetnictví. Vyzkoušel jsem mnoho náhrad za grafické aplikace, ale nakonec stejně člověk dojde k tomu, že Illustrator, Photoshop a Dreamveawer prostě nenahradíte, je to jako přesednout si z normálního auta do trabanta, a pod Wine se mi bohužel nepodařily zprovoznit. Na linuxu zároveň bohužel neexistuje jediné použitelné jednoduché účetnictví a bohužel je nelze rozchodit ani pod Wine...Závěr je jediný...bezpečnost a stabilita je určitě důležitá, ale takovým systémem nelze plně a rovnocenně nahradit jiný, zatím ho prostě nelze používat. Ač nerad, znovu jsem tedy zformátoval disk a nainstalovat Win2000. Neberte nikdo prosím toto jako útok proti Linuxu, tak to opravdu není myšlené, spíš jako podnět k zamyšlení, aby Linux neskončil tím, že bude pohrdavě koukat na jiné systémy a budeme se plácat po ramenech, jak jsme úžasní. Je to na dobré cestě, ale zatím je co dotahovat. Možná, že by vývojářům pomohlo poučit se třeba právě u Mac OS.