Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Prozatím končím s Linuxem  (Přečteno 13857 krát)

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
Prozatím končím s Linuxem
« kdy: 20 Září 2006, 08:50:10 »
Předem musím říci, že nechci vypustit jednu z dalších flame. Přibližně před 3 měsíci jsem se rozhodl na jednom z počítačů ve své síti, kde jsem doposud měl 2x Pc s Win2000, 2x Pc s Win XP a 2x Apple Macintosh s Mac Os 10.3.9 Panther, nainstalovat místo Win2000 Ubuntu Linux. Už předtím jsem hodně koketoval s přechodem na Linux a po vyzkoušení mnoha distribucí jsem nakonec zvolil Ubuntu. Opravdu mi stále přijde ze všech distibucí nejlepší. Motivace byla jasná, místo win chci mít na počítači stabilní, bezpečný a uživatelsky příjemný systém, na kterém, budu moci bez problému pracovat, tak jak jsem třeba zvyklý ze svých Macitoshů. Základní instalace proběhla v pohodě, instalování programů pomocí Přidat/Odebrat...na to jsem si bez problému zvykl, překousl jsem i mnoho hodin, trávených na internetu, kdy jsem si říkal, to přece musím rozchodit, přežil bych i to, že na stejném PC je Ubuntu přece jen pomalejší než Win2000...Opravdu 3 měsíce denně jsem na Ubuntu pracoval...Stabilia a bezpečnost je výborná, nemám naprosto žádné výhrady. Bohužel dodnes se mi nepodařilo překousnout některé nepříjemnosti: Sdílení...Schválně nebudu argumentovat Win, které mimochodem příliš nemusím. Nicméně mám velké zkušenosti s Os MAC, který se řadí stejně jako Linuxové distribuce mezi Unixy a je tedy možnost srovnávat. Nastavení sdílení v Ubuntu pro ostatní uživatele v síti je něco naprosto otřesného, to co je na Mac Os otázkou pár kliknutí, je v Ubuntu opravdu velké dobrodružství a po několika dnech se mi podařilo po hledání info na netu alespoň zprovoznit možnost čtení...zápis ne. Sítě a tisk...po mnoha pokusech se mi nepodařilo na Ubuntu rozchodit jedinou ze 3 síťových tiskáren, oficiálně podporovaných Ubuntu, bohužel všechny ostatní počítače (Pc i Mac) tisknou naprosto bez problémů a to instalace na obou platformách byla otázkou pár minut. Aplikace...Kdybych měl počítač doma na surfování, psaní pošty a dopisů, prohlížení obrázků a vypalování Cd - v pohodě, nebyl by problém. V okamžiku, kdy potřebuji i pracovat, po mnoha týdnech člověk dojde k tomu, že to není to pravé ořechové. Máme s bratrem malé grafické studio, děláme i www stránky a zároveň si sami i zpracováváme jednoduché účetnictví. Vyzkoušel jsem mnoho náhrad za grafické aplikace, ale nakonec stejně člověk dojde k tomu, že Illustrator, Photoshop a Dreamveawer prostě nenahradíte, je to jako přesednout si z normálního auta do trabanta, a pod Wine se mi bohužel nepodařily zprovoznit. Na linuxu zároveň bohužel neexistuje jediné použitelné jednoduché účetnictví a bohužel je nelze rozchodit ani pod Wine...Závěr je jediný...bezpečnost a stabilita je určitě důležitá, ale takovým systémem nelze plně a rovnocenně nahradit jiný, zatím ho prostě nelze používat. Ač nerad, znovu jsem tedy zformátoval disk a nainstalovat Win2000. Neberte nikdo prosím toto jako útok proti Linuxu, tak to opravdu není myšlené, spíš jako podnět k zamyšlení, aby Linux neskončil tím, že bude pohrdavě koukat na jiné systémy a budeme se plácat po ramenech, jak jsme úžasní. Je to na dobré cestě, ale zatím je co dotahovat. Možná, že by vývojářům pomohlo poučit se třeba právě u Mac OS.
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2006, 10:02:36 »
Byt vcelku se vsim, co je uvedeno v clanku souhlasim (nektere veci bych formuloval jinak), ma racionalni zaklad, proste je to pravda a nad uvedenymi argumenty neni sporu. Ale umisteni je spatne, melo to byt v sekci "Obecna diskuse". Myslim, ze v teto sekci maji byt spise navody a reseni, ne "filosoficke" eseje.
PP.

Šupex

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2006, 10:32:16 »
no prave ubuntu neni zalozene na klikatkach ale na confech. v tom bude ten rozdil

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2006, 13:25:10 »
Čistě pragmaticky vzato, v obecné rovině má tkubicek pravdu. Pocházím též z líhně Apple Macintosh, takže vím o čem píše. Ovšem na rozdíl od tkubicka u mne Dreamveawer chodí pod Wine slušně a co se týče Illustrátoru a Photoshopu tak zde tvrdím, že jde o otázku změny stylu a návyků, páč alternativní software pro linux existuje. Dokonce i zlom jde realizovat. Chce to pouze trochu odvahy udělat změnu.
No co se týče síťování tak zde mám také dobrou zkušenost, mám prosíťováno navzájem WinXP, MacOSX a Ubuntu. Pracovalo to hned po té co jsem si vše dopředu nastudoval z netu.
Z toho obecného pohledu ovšem jádro pudla tkví v tom, že linux má mnoho distribucí, každá je trošku jiná a z toho pramení neuvěřitelná roztříštěnost celého linuxového světa. A to vidím jako důsledek stále ne příliš vzrůstající popularity systému linux v obecné veřejnosti vůči produktům M$ a Apple. Jsou to produkty komerční a jejich vývojáři mají jasné vize a jednu cestu kudy jít.
Myslím si, že kdyby se množství dister omezilo a vývojáři se spojili a podíleli by se na vývoji menšího množství dister s vizí, že v budoucnu se nakonec ukážou tak maximálně dvě nejpopulárnější, linux by získal mnohem více příznivců a uplatnění i ve výrobních sférách. Podle mne to musí nastat, jinak v budoucnu existence linuxu nebude mít pro širokou uživatelskou veřejnot smysl.
Doufám a věřím, že právě zakladatelé distra Ubuntu si to uvědomili a celou filosofii tomu podřidili. Podle všeho co již máme k dispozici to ukazuje, že ano. A to je dobrá zpráva pro všechny uživatele tohoto systému a jeho programového vybavení.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Folki

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2006, 13:45:24 »
Tiez s niektorymi vecami suhlasim. Ja som Linux (Ubuntu) vyskusal skor zo zvedavosti. Musim povedat ze sa mi tento system zapacil, paci sa mi jeho filozofia, rovnako ako filozofia OOS. Napriek tomu ze som pri Ubuntu zostal, do Win neprebootujem pokial nemusim ale musim povedat ze postupom casu sa na to pozeram torchu triezvejsie. Co mi vadi na Ubuntu naviac je asi to ze mam problem s niektorym HW (viem ze to nie je problem Ubuntu ale skor Linuxu ako takeho, chapem aj to ze s tymto sa treba obratit skor na vyrobcov), druhe minus je rychlost. Nerad porovnavam Win a Linux ale co sa tyka rychlosti tak u mna ma proste WIn navrch. Na druhej strane je ale mnoho veci ktore  mi na Linuxe vyslovene vyhovuju a na Win chybaju....takze sa prisposobujem a vybram si to co mi vyhovuje viac - Linux :))

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 20 Září 2006, 15:20:50 »
Citace: Folki
Nerad porovnavam Win a Linux ale co sa tyka rychlosti tak u mna ma proste WIn navrch.
Nechci zakládat flame ,ale kde probůh??? U většiny programů nemohu porovnávat, ale těch pár, které mám (měl jsem) na win xp i na ubuntu mám zkušenost přesně opačnou. Pár příkladů: Blender (3D grafika)-renderování trvá ve win cca. 5x pomaleji a při práci se mi obraz sekal takovým stylem, že nešlo dělat. Gimp: ve win načítá i ukládá pomaleji. ICQ: oficiální klient se připojuje téměř půl minuty, gaim asi dvě vteřiny a mohl bych pokračovat...

Folki

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Září 2006, 15:46:52 »
Keby to bolo rovnake aj u mna....Napriklad samotne graficke prostredie (Gnome) je jednoducho pomalsie o dost. Beriem ze nie je sucastou jadra takze nemoze byt rychlejsie. Ale pokracujeme napriklad takym OO. Tento kancelarsky balik som uz aj odinstaloval. Nehorazne dlho sa to spusta, praca v nom je prilis pomala. Pritom mam OO rad, na Win som ich pouzival prave tento soft. Zase je tu argument ze vo Win si to natahuje kniznice hned po starte. Dalsi priklad je Eclipse a JAVA. Tento software je u mna kvoli rychlosti (pomalosti) nepouzitelny. Proste moj dojem je ten ze Ubuntu je pomalsie. Problem vidim v nedostatku RAM, nakolko na notebooku mam iba 256MB. Na desktope mam 512MB a tam je to s tou rychlostou ovela lepsie. Lenze na notebooku mam aj Win, cize rovnaky HW a je jednoducho rychlejsi.

Vojtin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Září 2006, 16:25:09 »
Musíte si uvědomit, že winxp byli uvedeny na trh v dobách kdy 256MB RAM bylo hodně. Dnes je jiná doba a ubuntu a jiná distra jsou prostě moderní OS, kde je 256MB minimum. Dnes je běžné 512-1GB RAM. (mam 512MB a stačí)

waldo.pepper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Září 2006, 16:26:16 »
To GlidingFly:  píšete, že linuxový svět je množstvím dister roztříštěný a sjednocení vývoje na dvě tři distra povede vpřed. Chápu to tak, že redukce počtu distribucí přispěje k větší oblíbenosti ve veřejnosti. Jen ať probůh k tomu nedojde! Ať si každý, kdo chce užívat výhod a možností OSS, vybere tu svou distribuci. A když mu nebude vyhovovat ta třetí, ať přejde k té páté, desáté. Když budou tři linuxové klony, tak možnost jejich volby bude rovna počtu produktů z Redmontu. A pak už bude jen stačit, aby někdo změnil filosofii OSS, trochu se povrtal v GPL, vše patřičně cenově ocenil a jsme tam, kde jsou uživatelé woken. Robusní, detailně propracované linuxové distribuce nasazované mimo desktopové prostředí existují, to sám dobře víte. Spíše než směrování komunity do jednoho směru by rozšíření počtu linuxových uživatelů prospěla větší propagace (fuj to je děsné slovo, ale výstižnější jsem nevymyslel) z naší strany. Filosofie, možnosti výběru, podpora a i cena hovoří ve prospěch OSS. A to, že mi nejede účetnictví nebo klonovací razítko nevidím jako důvod k útěku. Ale je to věc svobodné volby (usmívám se při pomyšlení na svobodu v proprietálním prostředí).
Najvjac peňazí sa utratí pri placení

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 20 Září 2006, 16:37:01 »
Je skvělé jak hodnotíte rychlost Linuxu a Gnome na základě Open Office. Já myslím že Gnome je minimálně stejně rychlé jako Windows 2000 už teď (přestože není v jádře, kde rozhodně nemá co dělat) a jestli ne tak máte něco špatně. Linux má mnohem lepší multitasking a správu paměti a na stejném stroji můžu pod Linuxem spustit víc věcí současně než by kdy Windows udýchaly. Windows umí předstírat rychlost různými špinavými postupy, třeba když spustíte Solitaire tak věnuje všechny zdroje na vykreslování kartiček a všechno ostatní stojí. Na rychlost bootu si taktéž nestěžuji. Od začátku mi bootuje Ubuntu rychleji než Windows 2000 (pravda, už asi rok po instalaci) a vypnutím nadbytečných služeb jsem ten rozdíl ještě zvětšil. Teď tu ve škole machruju s XGL a Compizem a kolegyně vedle akorát čumí zatímco její počítač hrabe na disku protože klikla na Start menu (a to má 512 MB RAM zatímco já půl). To že se Ubuntu nedají naklikat některé věcy které jdou ve Windows je jedno, protože schopný člověk podle návodu udělá naprosto cokoli co ve Windows nebo ještě mnohem víc. Linux je na práci, je škoda že si to neuvědomují výrobci nejlepších aplikací. Ještěže je nepotřebuji (stejně jako skoro všichni okolo mě co by mohli přejít na Linux ale jsou snobové).
Promise her anything, but give her GNU.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 20 Září 2006, 17:03:50 »
Citace: GlidingFLY
co se týče Illustrátoru a Photoshopu tak zde tvrdím, že jde o otázku změny stylu a návyků, páč alternativní software pro linux existuje.
Ja si dovolim oponovat, alternativni sw je jedna vec, schopnost vyrovnat se s proprietarnimi formaty druha. Taky jsem si driv rikal, ze se naucim ovladat GIMP misto Photoshopu a vse bude OK. Jen do te doby, nez jsem otevrel nejake pracovni podklady, ktere GIMP proste vykreslil spatne (= jinak nez Photoshop). Pokud by se teoreticky stala situace, ze bych to nezjistil, a pomrveny graficky navrh prevedl v realitu, mohlo by to mit dost vazne nasledky (pro me :)

Bohuzel realita je takova, ze Photoshop, stejne jako treba Word jsou "standardy". (Nastesti v pripave Wordu, tedy OpenOffice2 je uz situace temer idealni)
Takze situace rozhodne neni tak ruzova, ze staci mit alternativni aplikaci a vse je v poradku

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Září 2006, 05:42:51 »
Ohledně Illustratoru a Photoshopu musím říci, že kdo někdy pracoval s těmito programy v DTP, tak opravdu musí uznat, že Inkscape a Gimp není alternativa. Zatím to jsou stále jen takové vyspělejší hračky. Není zde podpora přímých (Pantone) barev, ICC profilů, nakonec již i zde na Ubuntu jsem řešil problém kalibrace monitoru pomocí kalibrační sondy a používání ICC profilů a výsledek byl takový, že Ubuntu nic takového nepodporuje. No a pokud chcete kvalitně připravit fotky pro tisk, tak bez toho to prostě neuděláte...v Inkscapu naprosto chybí podpora soutisku barev, v Gimpu podpora CMYKu, no a ovládání mi přijde opravdu dost těžkopádné, jen když si uvědomím, kolik operací musím udělat, abych v Inkscapu změnil typ písma, nebo změnil barvu, tak místo jednoho kliknutí v Illustratoru udělám v Inkscapu tři... Možná jsou to na první pohled malichernosti, ale pokud mám celý den připravovat grafiku pro tisk, tak je opravdu dost důležité jak rychle a jak dobře ji připravím. Dalším problémem je kompatibilita se standartními grafikými aplikacemi. Inkscape sice uvádí možnost importu z illlustratoru, ale ať jsem ukládal illustrator do jakékoliv verze, nikdy jsem to pak následně v Inskcapu neotevřel. Takže dle mého, není to jen otázka změny stylu a návyku, ale také toho, co od použitého softwaru očekávám. Pokud si doma budu chtít občas něco udělat a pohrát si, tak to asi nevadí, ale pokud v tom mám pracovat, tak je to horší.
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7

lev-7

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 21 Září 2006, 21:10:14 »
Taky si s K/Ubuntu hraju asi tři měsíce. Problémy se sítí, tiskárnou, ať síťovou nebo USB, sdílením atd... se mi podařilo po pročtení a hledání, celkem jednoduše odstranit (kromě Firewire), ale s aplikacema celkem souhlasím. Většina základních aplikací pro práci a zábavu v Ubuntu existuje, ale nejvíce mi osobně chybí slušné účetnictví.

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 21 Září 2006, 21:31:12 »
Citace: lev-7
Taky si s K/Ubuntu hraju asi tři měsíce. Problémy se sítí, tiskárnou, ať síťovou nebo USB, sdílením atd... se mi podařilo po pročtení a hledání, celkem jednoduše odstranit (kromě Firewire), ale s aplikacema celkem souhlasím. Většina základních aplikací pro práci a zábavu v Ubuntu existuje, ale nejvíce mi osobně chybí slušné účetnictví.
Účetnictví? Mě také .... teď testuji toto http://www.honeycalc.com/phpwcms/index.php
Nevypadá to špatně .... vyzkoušejte :-)
Aj dont spíík ííngliš :)

lev-7

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 22 Září 2006, 07:20:33 »
Jo, toto jsem asi před měsícem zkušel, ale v nabídce download chybí ubuntu, tak jsem stahnul verzi pro jiné distribuce a ta hlásila nějaký problém při instalaci. Když jsem napsal email na honeycalc, tak mi slečna odpověděla, že jejich SW je určen pro ubuntu a ne Kubuntu, který já používám. Tím moje seznamování s Honeycalc zkončilo. Případnou radu na zprovoznění uvítám. Děkuji.

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 22 Září 2006, 09:25:24 »
Jo, toto jsem asi před měsícem zkušel, ale v nabídce download chybí ubuntu, tak jsem stahnul verzi pro jiné distribuce a ta hlásila nějaký problém při instalaci. Když jsem napsal email na honeycalc, tak mi slečna odpověděla, že jejich SW je určen pro ubuntu a ne Kubuntu, který já používám. Tím moje seznamování s Honeycalc zkončilo. Případnou radu na zprovoznění uvítám. Děkuji.
Slecna asi nevedela jaky je mezi K/Ubuntu rozdil. Pokud chces poradit, chtelo by to, aby jsi rekl, jaky problem pri instalaci to hlasilo.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #16 kdy: 22 Září 2006, 11:20:11 »
Keby to bolo rovnake aj u mna....Napriklad samotne graficke prostredie (Gnome) je jednoducho pomalsie o dost.
Můžete si ho vzhledem ke svému HW upravit a přizpůsobit - omezit grafické efekty, počet pracovních ploch, pozadí, zvolit nenároný motiv (vzhledu) apod. Můžete si vypnout služby, které nepoužíváte. Můžete vyzkoušet jiná prostředí (KDE, XFCE, Fluxbox...). To u Winodws nemůžete.

Beriem ze nie je sucastou jadra takze nemoze byt rychlejsie. Ale pokracujeme napriklad takym OO. Tento kancelarsky balik som uz aj odinstaloval. Nehorazne dlho sa to spusta, praca v nom je prilis pomala. Pritom mam OO rad, na Win som ich pouzival prave tento soft. Zase je tu argument ze vo Win si to natahuje kniznice hned po starte.
To lze myslím nastavit.  Opět můžete zkusit jiné kancelářské sady - KOffice, GNOME Office, zda vám nebudou vyhovovat lépe.

Lenze na notebooku mam aj Win, cize rovnaky HW a je jednoducho rychlejsi.
Poslední hlavní vydání Windows (XP) vyšlo v roce 2001. A to je 5 let. Srovnejte si aktuální vývojovou verzi Ubuntu s aktuální RC verzí Windows Vista (třeba v maximálně zjednodušené/nenáročné verzi), to je racionálnější srovnání nových systémů. Opět platí, že v příapdě Ubuntu si můžete vybrat z mnoha prostředí a jejich nastavení, Windows Vám takové možnosti nejsou schopny nabídnout.

Petr Tomeš

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 22 Září 2006, 11:27:51 »
Slečna zřejmě nevěděla, že Kubuntu je prakticky totožný operační systém jako Ubuntu, pouze s jiným grafickým pracovním prostředím a souvisejícími programy. Zeptejte se jí, jak postupovat v příapdě instalace na Ubuntu a prosím přepošlete mi vaši současnou a případně budoucí komunikaci na ptomes@ubuntu.cz, tato záležitost mě vzhledem k množství podobných dotazů zajímá a chtěl bych se pokusit ji vyřešit. Předem Vám děkuji za cohotu zabývat se mou žádostí.

Petr Tomeš

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 22 Září 2006, 11:30:49 »
Citace: tkubicek
v Inkscapu naprosto chybí podpora soutisku barev, v Gimpu podpora CMYKu
http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 22 Září 2006, 13:48:04 »
Kdybych se v ucetnictvi vyznal (coz bohuzel ne :), tak bych zkusil, jestli neni pouzitelny nektery z techto programu http://www.linuxsoft.cz/sw_list.php?id_kategory=32

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 22 Září 2006, 22:22:18 »
Zkoušel jsem mnoho účetnictví pod Linuxem a bohužel ani jedno z nich použitelné...Nemá návaznost na legislativu a vůbec neexistuje jednoduché účetnictví...

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #21 kdy: 23 Září 2006, 13:57:56 »
Tak jsem ten HoneCalc zkusil nainstalovat a na žádný problém jsem nenarazil. Můžete své potíže lépe popsat?
Kubuntu forever :-)

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 27 Září 2006, 08:43:21 »
Citace: Petr Tomeš
O.k. to je fajn...nicméně pokud chceme říkat, že Inscape je náhrada Illustratoru, tak musíme vycházet z toho, že je to software využívaný pro grafiku a DTP a pokud nemá podporu Pantone barev, soutisků barev a neumí importovat formáty ai, eps (sice je to deklarováno, ale když jsem zkoušel ukládat z Illustratoru jednoduché soubory, i do různých verzí, ale ani jednu z nich Inkscape nebyl schopen otevřít) nelze o něm psát jako o náhradě Illustratoru.

Petr Tomeš

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 27 Září 2006, 09:10:14 »
Citace: Petr Tomeš
O.k. to je fajn...nicméně pokud chceme říkat, že Inscape je náhrada Illustratoru, tak musíme vycházet z toho, že je to software využívaný pro grafiku a DTP a pokud nemá podporu Pantone barev, soutisků barev a neumí importovat formáty ai, eps (sice je to deklarováno, ale když jsem zkoušel ukládat z Illustratoru jednoduché soubory, i do různých verzí, ale ani jednu z nich Inkscape nebyl schopen otevřít) nelze o něm psát jako o náhradě Illustratoru.
Ilustrátor stojí 499 USD (http://www.adobe.com/products/illustrator/), Inskape máte zcela zdarma. Je jasné, že bude nějakou dobu trvat, než vývoj Inskape pokročí na takovou úroveň, aby obsahoval vše (nebo velkou většinu z toho), co jste zde uvedl. Do té doby lze jen zkusit používat Illustrator přes Wine apod.

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 27 Září 2006, 09:40:14 »
Ano grafika na linuxu konkuruje resenim od Adobe (napriklad) jen co se digitalnich uprav tyce. S tim tiskem a vse kolem toho jako sazba je opravdu slabe. Ale napriklad Dreamweaver? Pokud chcete produkovat validni kod (coz je dnesni trend), tak stejne je lepsi delat (x)html + css sami. Napriklad Eclipse s PHPEclipse je vyborna na programovani pro web. Zobrazuje i tagy, doplnuje promenne (stejne jako dreamweaver) + dalsich spoustu veci. Podle me to proc nekteri lide se daji na linux ma dva duvody. 1. unixove systemy jim jsou proste bliz, chteji vedet vic nez jen nahlizet pres oponu. 2. snazi se za neco bojovat protoze jim to pripadne jako spravna vec. Timhle ale myslim boj na poli OS, ne boj Gimp vs. Photoshop. Nekteri to bohuzel berou i s temi aplikacemi. Tyto aplikace by samozrejme sli naportovat, nevedim v tom z hlediska programatorskeho krome casove narocnosti nic jineho. Ale narazilo by to na problemy kolem podpory nejakych profesionalnich ploteru a tiskaren.  Na druhou stranu nikdo nevi jak ma MS tyto firmy dodavajici zakladni kameny uspechu jeho OS podchycene.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.