Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Asus M51TA a ovladač grafiky  (Přečteno 3538 krát)

JaSk

• Návštěvník
Asus M51TA a ovladač grafiky
« kdy: 03 Května 2009, 18:55:07 »
Zdarec lidi. Nainstaloval sem Ubuntu 9.04 na Asus M51Ta (ano, ten s ničím nekompatibilní amd notebook)
Všechno proběhlo vpořádku, ale jakmile jsem nainstaloval "nesvobodný" ovladač od Ati, po restartu nenaběhne obraz. (totožný příznak se koná u win XP)
Potřeboval bych poradit, jak se dostanu do ubuntu a nebo je nastavím do základního nastavení...prostě jak to spustím, když neběží obraz. Žádná z položek menu při bootování (to z ESC) nepomohla :(
A další věc: Existuje nějaký ovladač na tenhle notebook? Chápu, že kašlou na XP, ale Ubuntu 9 je nový OS... (3200, 3650 Hybrid crossfire, Turion Ultra ZM-82 a 780X čipset - Puma)
Prosím o rychlou radu alespoň jak Ubuntu rozjet  ???

irka

• Návštěvník
Re: Asus M51TA a ovladač grafiky
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2009, 02:59:29 »
Mám stejný problem .... bez nesvobodných ovladačů to funguje, ale jakmile nainstaluju drivery 9.4 tak se mi po rebootu rozhodí grafika. Napadlo mě že by šlo zapnout defaultně zapnout grafiku ati 3200 a používat nesvobodný ovladač, ale nevím jak. Tohle je můj xorg.config (bez originálních driverů z amd):

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
EndSection
« Poslední změna: 04 Května 2009, 03:01:23 od irka »
Asus M51TA, CPU ZM-82, 4G RAM,HDD 320G, ATI 3650/3200 (Hybrid CrossFire). Systém dual boot Vista/Ubuntu

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 04 Května 2009, 03:25:13 »
tady někomu po instalaci fglrx driveru pomohlo spuštění
Kód: [Vybrat]
sudo aticonfig --initial
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 04 Května 2009, 13:06:25 »
ad ovladač: Už jsem něco podobného tady s někým řešil (tuším někdy v lednu) - podpora Hybrid CrossFire (3200 integrated+ 3650 discrete) v ovladačích je (tuším, že od verze 9-1 nebo 9-2)- Tomu dotyčnému to nakonec na Ubuntu 8.10 fungovalo. Nevím ale, jak na 9.04.

ad zapnutí pouze integrované grafiky: U některých nb to umožňuje BIOS.

ad svobodný ovladač: Do tvého xorg.conf přidej do sekce Device řádek driver "ati" (pozor, pokud zadáš aticonfig --initial, budeš tam mít driver "fglrx", tak to pouze přepiš na "ati")

ad spuštění, když neběží obraz: zvolit v grubu recovery mode, pokud ani to nezabere, konfiguráky se dají editovat z LiveCD

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

irka

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Května 2009, 22:24:31 »
ad ovladač: Už jsem něco podobného tady s někým řešil (tuším někdy v lednu) - podpora Hybrid CrossFire (3200 integrated+ 3650 discrete) v ovladačích je (tuším, že od verze 9-1 nebo 9-2)- Tomu dotyčnému to nakonec na Ubuntu 8.10 fungovalo. Nevím ale, jak na 9.04.

ad zapnutí pouze integrované grafiky: U některých nb to umožňuje BIOS.

ad svobodný ovladač: Do tvého xorg.conf přidej do sekce Device řádek driver "ati" (pozor, pokud zadáš aticonfig --initial, budeš tam mít driver "fglrx", tak to pouze přepiš na "ati")

ad spuštění, když neběží obraz: zvolit v grubu recovery mode, pokud ani to nezabere, konfiguráky se dají editovat z LiveCD

Zkusil jsem to přepsat, ale zase nic jediná změna byla, že po zapnutí do normálního stavu obrazovka problikává :-)
Jo a v biosu nic takového právě nemám(na vypnutí jedné z grafik) ve widlich to jde.

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"
   Identifier     "aticonfig Layout"
   Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
   Load  "glx"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
   Option       "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
   Option       "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
   Option       "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "Configured Video Device"
   Driver      "ati"
   BusID       "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
   Driver      "ati"
   BusID       "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Default Screen"
   Device     "Configured Video Device"
   Monitor    "Configured Monitor"
   DefaultDepth     24
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
   Device     "aticonfig-Device[0]-0"
   Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
   DefaultDepth     24
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection
« Poslední změna: 04 Května 2009, 22:26:16 od irka »
Asus M51TA, CPU ZM-82, 4G RAM,HDD 320G, ATI 3650/3200 (Hybrid CrossFire). Systém dual boot Vista/Ubuntu

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2009, 10:35:59 »
Takže svobodný ovladač nepomůže. Teď zkus změnit to driver "ati" na driver "fglrx". (jak jsem psal, nesvobodný my tvoje Hybrid crossfire podporovat měl). A kdyby ani to ne, můžeš zaexperimentovat a použít driver "radeonhd" a jako posladní možnost "vesa".
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

irka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2009, 23:56:47 »
Takže svobodný ovladač nepomůže. Teď zkus změnit to driver "ati" na driver "fglrx". (jak jsem psal, nesvobodný my tvoje Hybrid crossfire podporovat měl). A kdyby ani to ne, můžeš zaexperimentovat a použít driver "radeonhd" a jako posladní možnost "vesa".

To už je po úpravě... nejdřív je tam fglrx (nejelo to)... pak jsem to změnil na ati ... a taky nic

JaSk

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Května 2009, 14:26:32 »
Problém tohohle ražení s timhle notebookem začíná být na netovejch diskuzích notoricky známej. Jedná se o stejnej problém Ubuntu a win XP, v obojím nto dělá stejnej bordel. Jedině ve vistě to funguje.
Pokud se nemýlim, tak by se to mohlo začít nějak řešit hlavně ze strany ATI. XP sou už trošku mrtvola, ale pro Linux by se mělo naskytnout řešení.
Nebo je možné to udělat nějakou oklikou? povedlo se někomu?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #8 kdy: 12 Května 2009, 10:26:43 »
Neřekl bych, že je zde chyba přímo na straně ATI - problém se stejnou konfigurací karet v notebooku jiné značky vyřešil ovladač od ATI ve verzi 9-2. Spíše mám podezření, že Asus v tomhle kousku to Hybrid Crossfire prostě nějak zprasil.

Mimochodem, stejně si myslím, že Hybrid Crossfire v notebooku (a možná vůbec všude) prostě jenom zbytečnost, které však marketingově táhne prodeje. Jaký jiný smysl má mít v notebooku nevýkonnou diskrétní a ještě nevýkonnější integrovanou grafiku, které se podle nějakého klíče mají mezi sebou přepínat. Pochopil bych to možná u desktopu, kdy na zobrazení plochy by se používala nízkoenergetická integrovaná HD3200 místo nenažraného dvojjádrového Radeonu X2 4870, ale v noťasu?

JaSk

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 12 Května 2009, 23:33:55 »
No musim říct, že když sem přepnul jen na 3200, tak notebook vpodstatě netopil a neřval. Když čse hrál nějaký jednoduchý hry, který zvládala 3200, mohl sem mít komp s klidem na klíně a nemít pečený vejce!
Pokud bylo potřeba, přepnul sem na 3650, která už topila. Výkon docela měla, nebyla tak špatná. Nejsem až takovej hráč moderních grafických benchmarků, který si hratelnost zakládaj jenom na grafice. Na druhou stranu 9600MGT by se tam šikla víc... ;D

Tenhle notebook je asi jakási "předzvěst" opravdu výkoneých řešení crossfire 3200 s například 4670 nebo 3850 (či 4870?), který sou uplně někde jinde než 3650 (a taky než 9600MGT)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #10 kdy: 13 Května 2009, 10:14:25 »
No, pokud by byla v biosu možnost vypnout jednu z karet, mohlo by to problém vyřešit (tuším, že u jiného notebooku to problém řešilo). Jinak výkonná Hybrid Crossfire (HD3200 + libovolná výkonná karta) fungují na desktopu. Osobně ale pochybuju, že se někdy prosadí na notebooky (přeci jenom spotřeba výkonných karet je pro baterie notebooku enormní a notebooky nejsou primárně pro hry)

JaSk

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Května 2009, 20:52:26 »
Tak nový poznatek...na Toshibě A4, která má grafiku X1300 se stává uplně to samé. Takže asi půjde o špatnou podporu od ATI  ???

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 19 Května 2009, 09:40:43 »
Tak nový poznatek...na Toshibě A4, která má grafiku X1300 se stává uplně to samé. Takže asi půjde o špatnou podporu od ATI  ???
No, pokud máš na mysli kombinaci Ubuntu 9.04 + ovladač fglrx 9-4 a grafika X1300, tak není divu, že to nejede - tuto grafiku (stejně jako všechny předcházející sériím HD) ovladač 9-4 nepodporuje a dřívější (např. 9-3) nelze na Ubuntu 9.04 použít.

JaSk

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Května 2009, 20:46:55 »
No, pokud máš na mysli kombinaci Ubuntu 9.04 + ovladač fglrx 9-4 a grafika X1300, tak není divu, že to nejede - tuto grafiku (stejně jako všechny předcházející sériím HD) ovladač 9-4 nepodporuje a dřívější (např. 9-3) nelze na Ubuntu 9.04 použít.
Pardon, je to X300  :o

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 22 Května 2009, 09:33:09 »
Pardon, je to X300  :o
To je jedno, pro X300 platí to samé, co pro X1300 :P

irka

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 29 Května 2009, 01:52:07 »
Taky si myslím že tuhle verzi driveru firma ATI zprasila.... Ohledně toho hybrid crossfire .... no nemyslím si že v notesu je to špatná volba, jellikož to baterii celkem fest šetří... No a k zavření tohohle tématu... ZATÍM NÁM NEZBYDE NIC JINÉHO NEŽ VYDRŘET BEZ ORIGINÁLNÍCH DRIVERU OD ATI... >:(

WRXSTI

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 16 Října 2009, 16:46:59 »
Mám ten samý notebook a podařilo se mi rozběhnout skoro vše. Na grafiku zkus mesa driver. Ještě potřebuji zjistit jak mezi sebou ty dvě grafiky přepnout,protože PC ví o obou,ale 3200 je výchozí.

maza

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 11 Listopadu 2009, 22:55:00 »
Mám ten stejný ntb M51TA a smozřejmě se mi taky nepodařilo rozjet žádný z výše zmiňovaných driverů. Jelikož používám noťas jen k práci, stačila by mi ke spokojenosti jen ATI3200, přes kterou systém (9.10) i zobrazuje.
Problém mám s tím, že zároveň je zaplá i ATI3650, která v místě vpravo od touchpadu škvaří ruku a větráček jede 90% času naplno a zdroj k noťasu je přímo vařící. Nic takového se s Win7 nedělo, vždy jela jen jedna grafika.
Tedy otázka: jak vypnout ATI3650? Napadlo mě v /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi, ale absolutně nevím jak.
Poradíte?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.