Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunkční OS po výměně karty  (Přečteno 1817 krát)

lee_373

• Návštěvník
nefunkční OS po výměně karty
« kdy: 04 Května 2009, 15:24:51 »
Dobrý den,
vyměnil jsem grafickou kartu z interní Ati Xpress1250 za externí do PCI-E Ati 4670 a nastavil v biosu aby deska používala externí kartu.
Windows naběhnou v pořádku (jen jsem musel nainstalovat ovladače) avšak u linuxů (Ubuntu 9.04) mi naběhne mé prostředí ale jako bílá obrazovka. Slyším načítání desktopu (melodie) skype (melodie) ale zobrazuje se jen bílá obrazovka a nic. Já myslel že nové ubuntu má všechny ovladače (svoje) pro ati v jednom?
Jedná se o kartu Saphire ATI HD4670 :-[

Předem děkuji za odpověď.
« Poslední změna: 05 Května 2009, 08:22:08 od lee_373 »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: nefunkční OS po výměně karty
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2009, 15:43:09 »
Otázkou je, co jsi používal za ovladače s tou Xpress1250. Pokud to byl svobodný ovladač (pravděp. radeon), tak ten s novými kartami funguje velice špatně (spíše vůbec). Zkus tedy najet do recovery mode a použít ovladač vesa. (Mimochodem, do přihlašovací obrazovky se dostaneš? Tam by mělo jít zvolit záchranné gnome).

Budeš muset použít nesvobodný ovladač (Správce hardware by ho měl nabídnout), nebo můžeš vyzkoušet svobodný driver radeonhd (ve vývoji, takže zatím nic extra, ale základní zobrazování by zvládat měl)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Jiri Z

• Host
« Odpověď #2 kdy: 04 Května 2009, 19:38:23 »

lee_373

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Května 2009, 08:21:28 »
Byl použit svobodný ovladač. Ne do přihlašovacího menu se nedostanu, mám to nastavené jakou automatické přihlášení do desktopu. Zdrojem to taky není, to by nenaskočily ani widle. V recovery módu jsem dával něco jako opravit grafické prostředí, ale to nepomohlo a taky opravit balíky, ale nic.
Proto jsem chtěl radu jestli neexistuje nějaký způsob jak přes terminál z live cd vyresetovat xorg nebo v tom recovery mode se dostat nějak do příkazové řádky unixu a tan přes nějaký příkaz vyresetovat nebo dát do vesa módu. Nechce se mi je zase přeinstalovávat, když jsem si je jeden celý den přizpůsoboval sobě, cpal tam programy a kodeky. Chtěl bych s linuxama pracovat ne je při každé závadě přeinstalovávat. Proto to zkouším tady

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 05 Května 2009, 10:28:49 »
Recovery mode by tě měl hodit do příkazové řádky, ne? (Možná se pletu, už jsem ho strašně dlouho nepoužíval). Nebo zkus, až ti naběhne ta černá obrazovka přepnout do konzole (Alt+Ctrl+F1 (nebo jiné F-ko)). Až budeš v konzoli (textovém režimu), použij metodu 1 z tohoto návodu - nainstaluješ nesvobodný ovladač, se kterým by to mělo chodit.

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

lee_373

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2009, 11:57:07 »
Dneska až přijedu z práce tak to zkusím. Ne recovery mód v nových ubuntu ti vyhodí nějakou tabulku ze kterých si vybíráš možnosti oprav (poškozené balíky atd.)
Zkoušel jsem a nic.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2009, 12:05:14 »
ctrl + alt + F1 // hodi te do konzole na /dev/tty1 a odtamtud to opravis

.. nepamatuju si jak je to v ubuntu, nicmene odstraneni stareho xorg.conf by mohlo pomoct `mv /etc/X11/xorg.conf{,.starej}`, pote zadas restart Xsek aka `/etc/init.d/foo restart` .. za foo doplnis jak se jmenuje sluzba v Ubuntu

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Května 2009, 12:14:00 »
Recovery mode by tě měl hodit do příkazové řádky, ne?
EuGeino, je to tak jak říká lee_373. Myslím, že tohle je od 8.04 - viz. obrázek.
Recovery ti vyhodí tabulku a vybereš co chceš udělat. Je tam, ale možnost spustit příkazový řádek - viz. root a netroot.

lee_373: Vyber si příkazový řádek netroot (root) a můžeš dělat cokoliv.
Pokud nemáš, nainstaluješ z příkazovýho řádku ovladače fglrx
Kód: [Vybrat]
apt-get install xorg-driver-fglrxPro úpravu xorgu doporučuji nainstalovat mc (midnight commander)
Spustíš v příkazovém řádku mc a pak prolézáš adresáře a upravuješ.
/etc/X11/xorg.conf

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 05 Května 2009, 12:20:20 od luisah »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.