Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po povyseni na 9.04 nefunguje grafika  (Přečteno 2601 krát)

nanux

• Návštěvník
Po povyseni na 9.04 nefunguje grafika
« kdy: 12 Května 2009, 11:36:03 »
Dobry den,

mel jsem nainstalovane ubuntu 8.10 pres wubi na NTFS oddilu. Pres update manager jsem provedl upgrade distribuce na 9.04, bohuzel mi nyni nefunguje grafika. Vsechno se postupne nacita, az kdyz se zacne nacitat Xserver tak to nahodi zeleny pruh a par dalsich osklivosti na obrazovku a cely pocitac se sekne. Pred upgradem vsechno fungovalo bez problemu (3d grafika). Pokud startuji do recovery modu, pak system nabehne nabidkou opravy, coz je v poradku.

HW info:
lenovo t400
grafika ATI radeon mobility HD3460 (neco takoveho:)

Dekuji moc za rady, jedna se o pomerne customizovany system, takze bych to radeji vyresil nez instaloval znovu.
Lenovo ThinkPad T400 - K/Ubuntu 9.04

luisah

• Závislák
Re: Po povyseni na 9.04 nefunguje grafika
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2009, 11:46:01 »
Zkus v recovery mode vybrat poslední položku xfix, když nepůjde -
Zkus přes recovery mode odinstalovat ovladače fglrx (položka v recovery mode - netroot) a poté je zkusit instalnout zpět.
Kód: [Vybrat]
apt-get remove xorg-driver-fglrx
apt-get install xorg-driver-fglrx

Jinak pokud chceš mít systém nainstalovaný tak, aby si neměl při případných problémech strach o data, raději než ve wubi nainstaluj systém na vybranou partition a vytvoř i samostatný oddíl /home pro data. Přeci jenom wubi je spíše než na dlouhodobé používání na zkoušku.

nanux

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Května 2009, 11:56:40 »
xfix nefunguje. zkousel jsem i prenastavit fglrx na mesa resp. vesa a taky nic. nejsem si jisty jestli mi nabehne sit, ale zkusim reinstal ovladace. diky

jinak z trosku jineho soudku. kdyz se pripadne rozhodnu pro reinstal na partition, muze byt postup tento?
nabootuji recovery mod, prekopiruju dulezita data na ntfs oddil
ve windows odinstaluji wubi
partition magicem upravim rozdeleni disku (jaka velikost je primerena?)
nabootuji instalacni cd
nainstaluji system s rozdelenym root a home a swap(btw, jake velikosti by byly adekvatni? linux pouzivam jen na praci a vyvoj) a neni problem, kdyz tyto oddily budou na konci 250GB disku?
je nejaka moznost zachovat bootovaci privilegium pro windows (pouzivam ho jako zachranny system, jako napr. ted:)? Pripadne jak radite nainstalovat grub.

Diky moc
Lenovo ThinkPad T400 - K/Ubuntu 9.04

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 12 Května 2009, 12:14:07 »
jinak z trosku jineho soudku. kdyz se pripadne rozhodnu pro reinstal na partition, muze byt postup tento?
nabootuji recovery mod, prekopiruju dulezita data na ntfs oddil
ve windows odinstaluji wubi
partition magicem upravim rozdeleni disku (jaka velikost je primerena?)
nabootuji instalacni cd
nainstaluji system s rozdelenym root a home a swap(btw, jake velikosti by byly adekvatni? linux pouzivam jen na praci a vyvoj) a neni problem, kdyz tyto oddily budou na konci 250GB disku?
je nejaka moznost zachovat bootovaci privilegium pro windows (pouzivam ho jako zachranny system, jako napr. ted:)? Pripadne jak radite nainstalovat grub.

Diky moc
Uff :D.
S tím překopírováním dat by to snad mělo jít, ale nikdy jsem wubi na práci nepoužil, takže na to musí zodpovědně odpovědět někdo jiný.
Partition magic je možný použít na rozdělení disku, ale není to nutné, na live cd je nainstalovaný gnome partition editor, nebo je možné použít při instalaci ruční rozdělení disku - to záleží na vás. Velikost, aby mělo smysl rozdělovat systém na systém :) a data tak cca 25GB.
viz. rozdělení disku při instalaci ubuntu (ruční rozděleí) http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Před rozdělením by to chtělo "pro jistotu defragmentovat win"
S tou instalací - přesně jak píšete - vše OK. Velikosti - obecně cca / - 10 - 15 GB (dlouhodobé používání), swap 1 - 4 GB (podle velikosti ram), /home - ten zbytek (tedy velikost odpovídající vašemu předpokládanému uložišti dat), popř. je možné i přidat partition s FAT32, aby jste mohl bezproblémů sdílete data mezi win a lin.
Více viz. podpis - průvodce linuxem
S tím grubem, pokud budete mít win a lin na jednom disku, a nebudete již nic měnit automaticky se nastaví grub a přihodí položku win do grubu. Samozřejmě je možné obnovit zavaděč win. Pokud chcete ponechat zavaděč win, určitě existuje možnost jak přidat položku linuxu, ale nikdy jsem se o to nezajímal. O grubu více viz.
http://wiki.ubuntu.cz/Wiki?action=fullsearch&context=180&value=grub&titlesearch=Str%C3%A1nky

Chlebik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2009, 16:59:42 »
Zdravim

Měl sem podobný problém jako Goblin, po upgradu distribuce na verzi 9.04 se mi nenačetla grafika (ATI mobility radeon HD 2400). Po nainstalování ovladače a po restartu se mi nahodil zeleny pruh a dal nic. Po přečtení fóra jsem vyzkoušel v recovery módu odinstalovat ovladac fglrx. Při následovném spuštění systém naběhl, ovšem bez grafiky. Zkusil sem opět systém vyhledat ovladače pro grafiku, opět zrestartoval a ejhle ono to běží  ??? :o

nevi prosím někdo včem byl problém, popřípadě jak jinak ho ještě řešit? nerad bych aby se něco podobného zopakovalo a postup kterým sem postupoval mi přišel spíše jako náhodný :) každopádně bych chtěl poděkovat luisahovi

děkuji

edit:  po stahnutí posledních updatů již problémy s grafikou ustaly a grafika opět na nějaký čas funguje  :D
« Poslední změna: 18 Května 2009, 10:10:28 od Chlebik »

vmlich

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Května 2009, 17:25:10 »
Na podobny problem jsem narazil (a napsal sem) uz pred 2 tydny s HD 4670. Mezitim jsem vyzkousel vsechny postupy, ktere doporucuji na mezinarodnim wiki pro ubuntu s ATI, ale KAZDY pokus koncil zatuhnutim PC. S driverem 'ati', 'fglrx' i 'radeonhd'. Jedu nouzove z Windows partition. :-(

Posledni zaznam v logu je 'loading extension DAMAGED' a dela to, i kdyz toto rozsireni v xorg.conf disabluju. Proti starsim logum uz tam chybi jen posledni extension a melo se to rozjet. Tolik ruznych variant rozsypaneho caje jsem na obrazovce davno nevidel.

Jakz-takz se mi to rozsviti s proprietarnim fglrx nainstalovanym instalackou stazenou primo z webu ATI-startuje se v GUI, musel jsem kvuli tomu rozbehnout nouzovy VESA rezim. Ale pak ma nejak pomyleny rozmer obrazovky a neda se prepinat rozliseni, ani catalystem, tak jsem ho zase vypurgoval. Chtel bych to rozjet s ubuntackym 'ati', protoze slibuji, ze uz by 2D melo fungovat (3D nepotrebuji).

Vazne zacinam uvazovat o nakupu grafiky nVidia... Za ty penize, co jsem moh vydelat misto experimentu bych uz mel i cely pocitac.

vmlich

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Května 2009, 11:27:04 »
Jeste upresneni: postupoval jsem podle
https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Cozpak tady nikdo s Radeon HD 4670 neprechazel na ubuntu 9.04 ?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.