Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastevení sítě v Kubuntu  (Přečteno 8521 krát)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
Re: Nastevení sítě v Kubuntu
« Odpověď #25 kdy: 19 Května 2009, 18:44:39 »
Pokusím se ještě upravit /etc/dhcp3/dhclient.conf dle Yontalcara.
NE!!!
nejede ti to proto, protože nemáš nastavený DNS servery

přečti si ještě jednou ten návod co jsem napsal na ten druhý thread a patřičně uprav /etc/network/interfaces
« Poslední změna: 19 Května 2009, 18:50:49 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #26 kdy: 19 Května 2009, 19:24:20 »
Tak jsem upravil /etc/network/interfaces i /etc/resolv.conf a pořád nic. Kde zatraceně dělám chybu? ??? Snad jen upravit /etc/network/interfaces zcela dle Yontalcara? (první dva řádky smazat a přidat na konec auto lo)
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address 10.8.176.2
netmask 255.255.255.252
gateway 10.8.176.1
dns-nameservers 10.0.0.1

# Generated by NetworkManager
lease {
  interface "eth0";
  fixed-address 10.8.176.2;
  option subnet-mask 255.255.255.252;
  option routers 10.8.176.1;
  option domain-name-servers 10.0.0.1;
  renew 2 2020/1/12 00:00:01;
  rebind 2 2020/1/12 00:00:01;
  expire 2 2020/1/12 00:00:01;
}

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #27 kdy: 19 Května 2009, 19:43:31 »
poslední výpis už byl OK, pingy fungují až na IP googlu, jenom nefunguje překlad jmen na IP
Takže teď jen nastavit dns servery (předpokládám že ten 10.0.0.1 je nameserver a dá se na něj také pingnout)
buď tedy ke stávajícímu /etc/network/interfaces
Kód: [Vybrat]
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address 10.8.176.2
netmask 255.255.255.252
network 10.0.0.1
gateway 10.8.176.1
ještě připsat
dns-nameservers 10.0.0.1a restartovat síť
/etc/init.d/networking restart
znovu vyzkoušet, pokud jede resolvconf tak se bude dát pingnout už i na jméno

jestli ne, tak je možnost přidat nameserver přímo do /etc/resolv.conf
nameserver 10.0.0.1(ten soubor ale občas modifikují i jiné programy kolem sítě...)

//edit: a ten řádek network 10.0.0.1 opravdu můžete raději vynechat.
« Poslední změna: 19 Května 2009, 19:47:21 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 19 Května 2009, 20:31:12 »
Bingo!!! Běží mi web na Ubuntu a teď píšu z Kubuntu. Vše se rozběhlo přidáním nameserver 10.0.0.1 přímo do /etc/resolv.conf
Víc připíšu až uspím kluka.  ;) (Snad to nastavení teď vydrží déle, než do zítřka?)

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #29 kdy: 20 Května 2009, 10:22:21 »
Polopatický návod pro absolutní začátečníky v K/Ubuntu (kteří jsou zoufalí z nefunkčního síťového připojení a protože jakmile vám jde internet, tak už je všechno ostaní daleko jednodušší  :)):

Úvod: Pokud budete mít nainstalované jen Ubuntu, nebo Kubuntu, s největší pravděpodobností nebudete tento návod potřebovat, protože, aspoň mně, se podařilo zcela bez problémů rozchodit síťové připojení v GUI (http://cs.wikipedia.org/wiki/GUI) pod Ubuntu ihned po instalaci. Teprve má touha mít oba základní Linuxové GUI (GNOME a KDE) na jednom počítači asi způsobila nějaké kolize systému. Ubuntu to standardně nepodporuje a asi ví, co dělá. Ale kdo ví. Možná že je to i nějaký nedostatek Kubuntu (viz např. i http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,35711.0.html, protože je vidět, že s NetworkManagerem, respektive s tím, že neudrží nastavení, které zadáte, jsem měl problém nejen já.
Nedoufejte, že že si Ubuntu a Kubuntu „předají“ nastavení sítě. V obou prostředích (mluvím o GUI) to musíte provést separátně, no a v Kubuntu je ASI nějaký „bug“.
Tento návod není určen pro ty, kteří si od roku 1995 (uživatelé Maců ještě déle) zvykli na to, že se skoro vše dá nastavit v GUI.  ;) Bude třeba spustit Terminál, ale nebojte se, Ubuntu je světové v tom, že na rozdíl třeba od Mandrivy2007 (s kterou jedinou mohu za Linuxy porovnávat) při práci s ním nemusíte opouštět GUI. Aspoň to že je. ;-)

Takže k věci:
1) Spusťte Terminál Aplikace -> Utility -> Terminál
2) Vypněte, pro jistotu,  NetworkManager příkazem
sudo update-rc.d NetworkManager remove3) Upravte /etc/network/interfaces příkazem
sudo joe /etc/network/interfaces nebo
sudo vic /etc/network/interfaces(Já osobně joe nespustil a tak jsem musel dělat s vic. O vic (příkazy, jak se ovládá apod.) viz např. (http://kfe.fjfi.cvut.cz/~liska/unix/node52.html, http://cs.wikipedia.org/wiki/Vi, http://www-hep2.fzu.cz/computing/informace/subsection3_6_1.html#SECTION0006100000000000000)
K editaci pro začátečníky uvedu ještě: zatímco v GUI K/Ubuntu celkem běžně funguje Ctrl+C/V, pro kopírování do a z Terminálu je třeba použít „linuxovské“ Ctrl+Shift+C/V.

Obsah /etc/network/interfaces by měl vypadat nějak jako (řádek s maskou network raději nezadávejte):
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address xxx.xxx.xxx.xxx
gateway yyy.yyy.yyy.yyy
netmask zzz.zzz.zzz.zzz
dns-nameservers kkk.kkk.kkk.kkk mmm.mmm.mmm.mmm
4) Upravte /etc/resolv.conf příkazem
sudo joe /etc/resolv.conf nebo
sudo vic /etc/resolv.confObsah /etc/resolv.conf by měl vypadat nějak jako:
nameserver kkk.kkk.kkk.kkk5) Restartujte networking příkazem:
sudo /etc/init.d/networking restart6) Pomodlete se a spusťte internetový prohlížeč

Po tomto postupu jsem rozchodil síť jak pod GNOME, tak pod KDE. Ano, ikonky připojení NetworkManagerů se tváří, že „eth0: Unmanaged“ a NetworkManageru se teď bojím dotknout.  ;) Síť mi funguje, i když mám neodbytný pocit, že vše je řešeno stylem pana doktora z Vesničky mé střediskové. Ale jak je napsáno zde: http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Ostatní

P.S. Pokud jsem napsal nějakou kravinu, mile rád ji opravím.
« Poslední změna: 20 Května 2009, 16:13:07 od KIV »

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #30 kdy: 20 Května 2009, 10:27:13 »
P.S. Tímto děkuji všem, kteří se mnou včera řešili mé problémy, zatímco se mohli věnovat daleko zábavnější činnosti.

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #31 kdy: 20 Května 2009, 15:27:18 »
(řádek s maskou network raději nezadávejte):network != netmask
netmask tam samozřejmě dávat, a může být ve tvaru
255.255.255.0
nebo jako počet bitů masky
24

ad 4)
v resolv.conf nemá konstrukce lease {...} co dělat, ta je z debianního /etc/dhcp3/dhclient.conf

BTW: pokud vám funguje na síti dhcp server tak stačí v /etc/network/interfaces rozhraní uvádět jako
iface eth0 inet dhcp a ostatní parametry k rozhraní vynechat, jejich konfiguraci udělá dhclient na základě toho co dostane od dhcp serveru.

Pokud chcete údaje obdržené z dhcp serveru nějak ovlivnit, tak dobrým místem je právě /etc/dhcp3/dhclient.conf
Např. když si chci přidat své preferované dns servery tak si přidám řádek
prepend domain-name-servers 2001:7b8:3:4f:202:b3ff:fe46:bec,2001:b18:0:1000:2e0:81ff:fe61:ae0d,2001:1418:10:2::2;
Virtual
| Distribuce

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #32 kdy: 20 Května 2009, 15:37:14 »
... protože je vidět, že s NetworkManagerem, respektive s tím, že neudrží nastavení, které zadáte, jsem měl problém nejen já.
a zkoušel jsi to zadávat ve formátu "30"?

3) Upravte /etc/network/interfaces příkazem
sudo joe /etc/network/interfaces nebo
sudo vic /etc/network/interfaces
nejjednodušší bude asi
sudo nano -w /etc/network/interfacesnano by mělo být standardní součástí instalace {,k,x}ubuntu a je docela jednoduché na používání

K editaci pro začátečníky uvedu ještě: zatímco v GUI K/Ubuntu celkem běžně funguje Ctrl+C/V, pro kopírování do a z Terminálu je třeba použít „linuxovské“ Ctrl+Shift+C/V.
ve většině linuxový programů funguje pro "kopírovat" prosté označení a pro "vložit" kliknutí prostředním myšítkem

Obsah /etc/network/interfaces by měl vypadat nějak jako (řádek s maskou network raději nezadávejte):
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address xxx.xxx.xxx.xxx
gateway yyy.yyy.yyy.yyy
netmask zzz.zzz.zzz.zzz
dns-nameservers kkk.kkk.kkk.kkk mmm.mmm.mmm.mmm
k řádku dns-nameservers: pro jeho správnou funkci musíš mít nainstalovaný balík resolvconf - ve standardní instalaci {,k,x}ubuntu není, musí se doinstalovat z repositáře universe

Obsah /etc/resolv.conf by měl vypadat nějak jako (možná že by stačil jen první řádek) :
nameserver kkk.kkk.kkk.kkk
lease {
   interface "eth0";
   fixed-address xxx.xxx.xxx.xxx;
   option subnet-mask zzz.zzz.zzz.zzz;
   option routers yyy.yyy.yyy.yyy;
   option domain-name-servers kkk.kkk.kkk.kkk;
   renew 2 2020/1/12 00:00:01;
   rebind 2 2020/1/12 00:00:01;
   expire 2 2020/1/12 00:00:01;
}
ano, stačil by/má jen ten první řádek: ten zbytek
  a) patří do jiného souboru
  b) při předcházejících nastaveních by se vůbec neuplatnil
« Poslední změna: 20 Května 2009, 15:40:19 od Yontalcar »
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #33 kdy: 20 Května 2009, 16:34:58 »
Díky kiklhornovi a Yontalcarovi za opravy a upřesnění. Neměl jsem ambice dělat vyčerpávající návod postihující vše co může nastat, ale jen jakýsi pokus o první pomoc pro ABSOLUT lamy.

... protože je vidět, že s NetworkManagerem, respektive s tím, že neudrží nastavení, které zadáte, jsem měl problém nejen já.
Nezkoušel. Pokud něco napíšu (byť by to byla třeba blbina, ale formálně správně), dám OK a okamžitě kliknu opět na EDITOVAT a  255.255.255.252 se mi změní na 0, tak nemám další chuť na experimentování.

ve většině linuxový programů funguje pro "kopírovat" prosté označení a pro "vložit" kliknutí prostředním myšítkem
Funguje to i u mnou zmiňovaného Terminálu? A navíc: kolik lidí má myšáka se třemi tlačítky? Většina má tlačítka dvě, plus kolečko.

k řádku dns-nameservers: pro jeho správnou funkci musíš mít nainstalovaný balík resolvconf - ve standardní instalaci {,k,x}ubuntu není, musí se doinstalovat z repositáře universe
To je zajímavá poznámka. Jen mi přijde trochu schizofrenní, že když mi nešla síť, tak jsem měl instalovat balík resolvconf z repositáře universe:-\ Mně to funguje i bez toho (tedy asi). Znamená to, že bych se na to měl ještě juknout?

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #34 kdy: 20 Května 2009, 16:38:16 »
kolik lidí má myšáka se třemi tlačítky? Většina má tlačítka dvě, plus kolečko.
U všech devíti myší které mám teď po ruce je to kolečko klikací...

V dávných dobách byly myši bez koleček, měly dvě tlačítka, nebo tři tlačítka a hardwarový přepínač režimu jestli se mají tvářit jako dvoj nebo třítlačítkové ( myslím že bývalo značeno PS/MS, ale to už je doba...). Pak přibyla kolečka, ale funkce prostředního (tedy třetího) tlačítka byla zachována.

//edit: Na dvojtlačítkových se třetí tlačítko simulovalo současným stiskem obou tlačítek.
« Poslední změna: 20 Května 2009, 16:45:41 od kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #35 kdy: 20 Května 2009, 16:40:30 »
Ad stredne tlacitko: ked stlacis kolecko na mysi, co myslis, ze sa stane?
To iste, ako ked stlacis stredne tlacitko na trojtlacitkovej mysi.

Tak uz Ti to iste napisal aj kiklhorn :)
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 20 Května 2009, 16:49:05 »
Ok, OK. Jsem *CENSORED*.   :) Prostě ve Widlích mi místo toho skočí jen takový divný posuvník. Tak jsem tomu nikdy nevěnoval pozornost. Tluču hlavou o stůl pánové.  :-[
A funguje to i v Terminálu.
« Poslední změna: 20 Května 2009, 16:51:14 od KIV »

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #37 kdy: 20 Května 2009, 16:59:50 »
Nezkoušel. Pokud něco napíšu (byť by to byla třeba blbina, ale formálně správně), dám OK a okamžitě kliknu opět na EDITOVAT a  255.255.255.252 se mi změní na 0, tak nemám další chuť na experimentování.
teď jsem to zkoušel - chtělo to tu 30

To je zajímavá poznámka. Jen mi přijde trochu schizofrenní, že když mi nešla síť, tak jsem měl instalovat balík resolvconf z repositáře universe:-\ Mně to funguje i bez toho (tedy asi). Znamená to, že bych se na to měl ještě juknout?
ten řádek má za úkol napsat do /etc/resolv.conf řádky s DNS serverama - vzhledem k tomu, žes ho tam dopsal ručně, tak to jede taky, ale pokud nějaký program resolv.conf změní, tak už to žádný automatický systém vracet nebude.
« Poslední změna: 20 Května 2009, 19:07:11 od Yontalcar »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #38 kdy: 20 Května 2009, 17:18:53 »
todleto je strasna diskuze. heh.

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #39 kdy: 20 Května 2009, 17:43:45 »
deď jsem to zkoušel - chtělo to tu 30

Pokud je to tak, tak je škoda, že Tě to nenapadlo před týdnem. Protože jen a jen z toho vznikl celý tenhle můj problém. :( ALE!!!: Ale když jsem si to teď  zkoušel, tak mi po uložení zmizelo nejen nastavení Netmask prefix, ale teď už i Address a Gateway. Zůstala jen DNS servers. Pokud neudělám 30, zmizí mi jen ten Netmask prefix. (Bože, proč v KDE nefunguje PrintScreen který funguje v GNOME???? - dal bych sem výřez, aby bylo úplně jasné o čem mluvím.) Zkoušel jsem to teď několikrát za sebou, oběma způsoby.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.