Mea culpa, jako vždy...spletl jsem si fonty. Tímto se omlouvám za zanášení diskuse, ale znáte to, večer, rozostřené vidění a šťouravost!
"Stala se mi dnes velmi nemilá věc. Štoural jsem se ve fontech, které jsem jednak měl zbytečně předimenzované (různé arabské a telugu fonty ještě z dávné prvotní instalace Ubuntu) a za druhé jsem prostě chtěl udělat pořádek. Nenapadlo mě

(chicht) odebírat fonty přes Synaptic, udělal jsem to přes Gnome Commander v /usr/share/fonts. Během odebírání složek se mi najednou přehodilo zobrazení fontů v nadpisech oken, pak všude v prostředí - a to aniž byh odebíral fonty, které mám pro prostředí nastavené, ani nic jiného. Po tomhle, trochu brutálním, zásahu, přestal systém obecně vidět fonty, které jsem měl nastaveny právě pro pracovní prostředí (ve složce .fonts normálně jsou). Nepomohla ani obnova fontí cache
sudo fc-cache -f -v Ani s různými malými obměnami v parametrech, které lze na webu najít. Kde by mohla být ještě chyba? Z čeho čtou aplikace fonty, když ne z obnovené cache? (Při její obnově byly ony fonty normálně ve výpisu vidět.)

Sice pochybuju, že by kdo poradil, ale tak pokus je pokus. Díky"