Na počítači s Ubuntu 9 je v textové konzoli defaultně nastavená čeština UTF-8. Já ale potřebuji psát texty v ISO-8859-2. Používám Vim. Zkoušel jsem věci jako upravit .vimrc (fenc a fileencoding), ale vim mi nedovolí uložení: E513 write error, conversion failed (make 'fenc' empty to override).
Zkoušel jsem i nastavit dpkg-reconfigure console-setup na ISO-8859-2, což mi jen totálně rozhodí a znemožní práci v konzoli a velmi nesnadno se vrací zpátky.
Nepomohla ani změna v /etc/default/console-setup CHARMAP="ISO-8859-2".
Neboli: Je mi jedno, co kde bude nastaveno, potřebuji jen psát a ukládat v textové konzoli ve vimu v ISO Latin2 a pokud možno správně zobrazovat mc a podobné věci. Nepotřebuji rady typu "tak to piš v terminálu v X".
Dík za radu, fakt mi došly všechny nápady. Na druhém počítači na Debianu mi to jde v ISO, tady na notebook mi ale Debian nedokázal obsloužit některé HW součásti, tak jsem musel nasadit Ubuntu, který mi jinak taky vyhovuje.
Ještě mi jinde poradili spustit vim -c "e ++enc=iso-8859-2" soubor, což je nádherné, ovšem jen do té dopy, než napíšu a chci uložit ň. Pak se vim vzpouzí na stejné chybě.
Co dělám špatně? Proč si nemohu vybrat ISO? Proč mi někdo pořád nutí UTF-8? Dík za dobrou radu.
Pohoda, hezký den
Josef