Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dd_rescue v Ubuntu a rozpadlé Windows  (Přečteno 1857 krát)

aeonium

• Návštěvník
dd_rescue v Ubuntu a rozpadlé Windows
« kdy: 22 Května 2009, 10:58:29 »
Zdravím všechny,

ráda bych požádala o radu, jelikož pořádně nevím, co s tím. Mám 80GB disk, na kterém mám Windows XP a zároveň Ubuntu, pak mám 160GB disk, kde mám hudbu, filmy apod. Z mě nejasných důvodů se začaly Windowsy rozpadat do nepoužitelnosti (začalo to užírat programy a různé složky a soubory). Na síti jsem zjistila, že programem dd_rescue se dá ještě lecos zachránit, což bych ráda, jelikož mám zálohy už trochu zastaralé. Oddíl s Windows má asi 20 GB, což by se dalo nakopírovat pomocí dd_rescue na 160GB disk, kde je asi 50GB místa. Mám kvůli tomu na tomhle disku - je v NTFS - vytvářet nový oddíl nebo tam stačí vytvořit soubor, do kterého se celé Windowsy zkopírují? Nesmažou se původní data, co tam jsou? A pokud bych ten oddíl vytvářela, lze ho pak zrušit aniž bych ztratila ostatní data na disku? Také by možná stačilo pomocí dd_rescue zkopírovat jen něco, ale  to asi není možné, nebo ano? Pro upřesnění, s Ubuntu se seznamuju asi rok a moc toho celkově o linuxu ještě nevím...

Díky za jakékoli podněty  :)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
Re: dd_rescue v Ubuntu a rozpadlé Windows
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2009, 14:29:52 »
Na síti jsem zjistila, že programem dd_rescue se dá ještě lecos zachránit, což bych ráda, jelikož mám zálohy už trochu zastaralé.
dd_rescue slouží k vydolování surových dat ze zařízení, které mají poruchy čtení. dd_rescue stejně jako dd se snaží o vytvoření přesné kopie zdrojového zařízení(nebo souboru).

Mám kvůli tomu na tomhle disku - je v NTFS - vytvářet nový oddíl nebo tam stačí vytvořit soubor, do kterého se celé Windowsy zkopírují?
dd idd_rescue může číst a zapisovat jak do/ze souboru, tak na/z fyzické zařízení, resp. diskový oddíl. Soubor je nicméně plně postačující

Také by možná stačilo pomocí dd_rescue zkopírovat jen něco, ale  to asi není možné, nebo ano?
Hmm... co si od toho dd_rescue vůbec slibuješ? Nějak mám pocit, že dd_rescue nebude to, co potřebuješ...
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

aeonium

• Návštěvník
Re: dd_rescue v Ubuntu a rozpadlé Windows
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2009, 15:01:39 »
Také by možná stačilo pomocí dd_rescue zkopírovat jen něco, ale  to asi není možné, nebo ano?
Hmm... co si od toho dd_rescue vůbec slibuješ? Nějak mám pocit, že dd_rescue nebude to, co potřebuješ...
[/quote]

Díky za odpověď. Jak si to představuju... než mi Windowsy úplně spadly, projel mi párkrát scandisk a tak zřejmě v adresářích found.000 a 001 a tak dále budou kousky těch "užraných" souborů a ty by měly pak jít nějakým programem dát dohromady... nevím, nakolik je to reálné, ale teroreticky by to mělo jít  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.