Ahoj, konkrétní typ ti doporučovat nebudu - nechci ti špatně poradit. Ale můžu tě nasměrovat podle zkušeností. 
1. kup si notebook od výrobce, který sympatizuje s linuxem - HP, IBM, ASUS
2. vykašli se na procesory AMD - jsou znatelně pomalejší a za stejnou cenu budeš mít daleko lepší Intel
3. raději se vyhni integrovaným grafickým kartám, jsou pak problémy s kompatibilitou
4. zkontroluj si předem linuxovou podporu BT, webcam, wifi, atp. 
díky za rady... Jsem rád za další hlas pro Intel. Zase jsem ale slyšel, že AMD vydrží víc roků, ale to člověk nemůže tušit... Momentálně mám NB, ten úděsný, s integrovanou grafárnou... vážně nic moc... podporu moc zjisťovat nebudu, stejně ten notebook koupím

, jen se nechám překvapit.
ale už se těším na ext4 a rychlejší ubuntu, já teď jedu z liveCD a i to nabíhá rychleji než widle... Jinak to vypadá, že asi koupím ten ASUS nahoře, vypadá vážně dobře. Mrzí mě, že se lenova prodávaj rovnou s nainstalovanýma virama, byl bych o nich uvažoval, ale za Visty nehodlám dát ani korunu a půl roku se dohadovat, aby mi za windows vrátili peníze a odinstalujou mi je, se mi vážně nechce.
Jinak za ten půlrok, co Ubuntu používám si celkově moc nestěžuju, jen mi trochu vadí, že Ubuntu žere víc baterky, já vim, je to o tom, jak si to člověk vyladí, alee canonical by také mohl připravit nějaké nástroje jako ve wwindows - režim max výkon min baterka, balanc a max baterka min výkon, není tak špatnej. Vážně jsem rát, že jsem to zkusil.