Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Základní fonty  (Přečteno 3402 krát)

CzechXicht

• Návštěvník
    • Osobní stránky
Základní fonty
« kdy: 28 Května 2009, 01:38:44 »
Dobrý den všem tady.
Jenom bych se chtěl zeptat, jestli náhodou někdo neznáte základní fonty v ubuntu. Potřeboval bych jejich názvy, abych si někde mohl zjistit jejich podobu. Píšu weby a chtěl bych do rodiny vepsat i nějaké základní fonty pro linux. V ubuntu ve firefoxu se mi u webů co nemají zadáno v rodině i fonty pro linux, zobrazuje jeden docela nepříjemný font, u kterého se mi nezobrazuje celé "y". Kdybych znal "základní" fonty pro linux které jsou v základní instalaci, tak bych mohl lépe vytvářet weby i s fontama rozšířené pro linux, protože windowsácké fonty linux ze základního zápisu v rodině neumí číst.
Za případnou radu či odpověď moc děkuji.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Základní fonty
« Odpověď #1 kdy: 28 Května 2009, 04:12:09 »
terminál
Kód: [Vybrat]
fc-list
« Poslední změna: 28 Května 2009, 04:14:22 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

CzechXicht

• Návštěvník
    • Osobní stránky
« Odpověď #2 kdy: 28 Května 2009, 14:39:13 »
terminál
Kód: [Vybrat]
fc-list
I tak děkuji za radu a odkaz na vysvětlení terminálu (lol), ale já bych potřeboval jen výpis fontů ze základní instalace. Já už mám nainstalovaných pár programů a s tím tam jistě vlezli další fonty z těch instalací. Mám tam už ohromné množství fontů a to jistě není samotná součást základního balíčku. Potřeboval bych seznam hlavních fontů které jsou v "základní" instalaci linuxu. Vysvětlím více: Když přijdou na web lidi který maji pouze základní instalaci linuxu bez dodatečného instalování dalších programů, tak potřebuju, aby se jim zobrazovalo písmo, které zadám v posloupnosti do rodiny fontů v zápisu css. Pokud zadám písmo které není pouze v základním balíčku linuxu, ale až v rozšířeném provedení, tak se tomu dotyčnému nemůže zobrazit. To co potřebuji je to, jestli někdo odsud z linuxáků nemá někdo pouze základní instalačku...což je asi naivní a nebo kdo má hodně velkej přehled o linuxu, aby mi pokud bude moci hodil sem seznam fontů pouze v základní sestavě. Nevím jak lépe popsat tento problém.Prostě potřebuji jen výpis prvotních fontů, které jsou pouze v základním balíčku linuxu a nebo odkaz, kde by toto mohlo být uvedeno.
Například by mohli poradit tvůrci tohoto webu..jistě zadávali do css rodinu podle nějakých znalostí.
Za případnou pomoc moc děkuji.
« Poslední změna: 28 Května 2009, 14:49:09 od CzechXicht »

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Května 2009, 14:40:57 »
Nešlo by to z livka?
Xubuntu 12.04

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #4 kdy: 28 Května 2009, 22:15:54 »
Co takhle to zkusit sám? :)
VirtualBox + iso soubor Ubuntu = PrintScreen fontů po instalaci. A navíc si vyzkoušíš virtuální počítač. ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #5 kdy: 28 Května 2009, 22:42:01 »
ja bych se s konkretnimi fonty moc nestval, bude se to lisit i mezi jednotlivymi distry, imho na normalni pouziti uplne staci to, co je na http://www.dgx.cz/tools/fonts/ (pro linux se sice pouzije vetsinou az to nejobecnejsi, ale lepsi nez dlatem do oka)

ad. rada od tvurcu tohoto webu:
klidne se jich zeptej, v paticce mas na ne odkaz  ;)
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

CzechXicht

• Návštěvník
    • Osobní stránky
« Odpověď #6 kdy: 29 Května 2009, 01:10:48 »
Pro MacHala: Díky za odkaz. Tam je i jak se v čem zobrazuje. Moc díky  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.