Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sverte se o tom, co vam vadi ...  (Přečteno 2284 krát)

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
Sverte se o tom, co vam vadi ...
« kdy: 25 Září 2006, 13:37:06 »
Zdravim Linux komunitu!
  Neni to jeste tak davno, co jsem zde malinko rozviril prach threadem o tom "Proc Linuxy, Proc Ubuntu" a nyni je jiz ze me temer cistokrevny Linuxar :-D: Windowsy nabootuju jednou za tyden a frekvence se stale snizuje a  v Linuxu nachazim stale vetsi zalibeni. Ale stale jsou zde veci, ktere me znervoznuji a ktere mi vadi.
  Chtel bych timto threadem docilit konstruktivni a zajimave diskuze na to, co vam vadi na Linuxu.
  Ja bych zacal asi takto:

1. Dlouholetou uzivatelskou praxi ve Win (95,98,XP) jsem se naucil jedno: Udrzovat si v systemu maximalni poradek. Jakmile se to vymkne z rukou, neodvratne nasleduje format a instalace. Diky tomu mi vydrzel system stabilni minimalne pres rok.
          V linuxu mi tedy vadi balickovaci filozofie, tak jak zatim funguje: Nainstaluji si program a s nim 10 zavislosti. Program se mi nelibi, odinstaluji jej, ale zavislosti zustanou => Paklize zacinam s Linuxem a zkousim co je pro mne idealni znamena to vcelku slusne zanaseni systemu. Nastesti, to v Linuxu temer vubec neovlivnuje chod systemu, ale vicemene jen vyuzitou kapacitu, ale porad je to "neporadek". Z aplikaci starajici se o osirele balicky mam trosku strach.
      2. Rozstepenost Gnome, Kde, aj.
          Docela me trapi ta skutecnost, ze nektere kvalitni aplikace jsou pro jine prostredi, nez to, ktere pouzivam. Instalace baliku pro jine prostredi sice neni problem, ale krom toho ze je to zhruba 90MB mista, musi se kuli tomu zavadet do pameti data, ktera vyuziji treba jen u jednoho programu.
      3. I pres genialni balickovaci system apt je evidentni urcita "manualova" slozitost.
          Linuxu uz docela rozumim, ale presto za mym systemem, s kterym jsem spokojeny a ktery doufam nebudu muset par let preinstalovavat, stoji hodiny procitani for a ruznych how-to. Co kdyz tato rozsahla, perfektni a vstricna podpora jednoho dne zmizi? Co bude dal?

Nakonec mam jeden zajimavy dotaz:
      Co se stane, az vijde Windows Vista? Bude to vzestup ci pad linuxu? Myslite ze to nejak ovlivni vyvojare, aby se orientovali spise na Linux, nebo si je MS koupi? Co myslite?

Preji vam vsem pekny den a tesim se na zajimavou diskuzi:-D

DaedRuaN

• Aktivní člen
  • *
  • Co je osobni text ? :P
« Odpověď #1 kdy: 25 Září 2006, 13:57:54 »
No podla mna Ziadny Windows a nikdy neskoli Linux ;)
A v deviatom cisle casopisu Linux+ je clanok s nazvom "Windows Vista pomoze uzivatelum GNU/Linuxu"
K tomu clanku tam bol tento link -> http://www.kroah.com/log/2006/06/17/#2006_06_17-winhec
Jednoducho Linux je uz davno tam zo svojimi funkciami a sluzbami atd. kde ani Vista este nebude :D
Rozumies co ja chapem ? ;D

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #2 kdy: 25 Září 2006, 14:14:24 »
1. deborphan, gtkorphan. pri instalaci programu pres aptitude umi pak aptitude odebrat pri odstranovani i zavislosti. nektere distribuce maji vlastni nastroje ktere hlidaji nepotrebne balicky. ale ano, ubuntu chybi naky pekny nastroj, nejlepe automaticky. videl jsem to i v nejakem wishlistu
2. existuji snahy o sjednoceni linuxu, je dost rozstepeny. situace by se casem mela zlepsovat. okamzite to ale nebude
3. kdyz se nad tim zamyslis, fora a howto potrebujes jen na to, co nefunguje out-of-the-box. s vetsi podporou hw vyvojaru, svobodnych formatu atd snad nebudou casem zadne howto treba. gnome jde cestou celkove silne intuitivnosti, obcas az moc. takze howto vetsinou by mely byt nutne az na advanced veci, ktere obycejni uzivatele nepotrebuji. mimochodem podpora nezmizi, jak by mela zmizet? kdyz zmizi uzivatelska zakladna a tudiz i podpora, tak zmizi celej linux. linux je postavenej na lidech, kdyz je nemas, nemas nic.
4. vista pad linuxu nezpusobi. na desktopech neni kam padat, i kdyz to nezni moc pekne :D a na serverech vista nicemu nepomuze, tam je potreba stabilni system, a ne leskle omalovanky. ja celkem doufam ze lidi zacnou z tech odlesku bolet oci, a zacnou hledat funkcni operacni system, a ne trpytivy. osobne nevidim duvod proc instalovat vistu, sezere to strasne moc disku a pameti (tzn musite na hrani prikoupit dalsi), a vyhoda zadna. pro hrace to zacne byt vyhodny az s nastupem directx 10 only her. a pro obycejne uzivatele? myslim ze to uz windows nejsou vyhodne davno.
necekam ale, ze by se moc rychle menil pomer win/lin, ms ma prilis mnoho penez a muze si dovolit prilis mnoho propadaku, nez mu to nejak uskodi. uplaceni mu jde taky dobre. ale co by mohlo linuxu pomoct, je boj proti nelegalnimu softwaru. otazkou je, jestli lidi jsou radsi lini a ten win koupi, nebo radsi neplati a podivaj se po jinych OS. mnohdy ani nevi ze neco takovyho existuje. proto obcas kamaradum navrhuju, jestli nechcou pomoct nainstalovat linux a zlegalizovat si tak system.

jinak zajimavej link: http://www.osugisakae.com/writings/lin2winxp/linux2winxp_1.html
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Září 2006, 14:28:46 »
Ja osobne tak nejak ve skrytu duse doufam, ze Vista bude ten nejvetsi propadak a spousty lidi MS opusti. Na druhou stranu se bojim te obraovkse sily, kterou maji MS v penezich.
  Nekde sem slysel, ze se budou muset vsechny soucasne programy preogramovat, paklize by meli bezet pod vsitou. Je na tom aspon zbla pravdy? Nebo bude opet uradovat zalozka kompatibilita? :D

Vojtin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 25 Září 2006, 17:07:02 »
balíčkovací systém je náhodou úplně nej. Příklad:
nainstaluju si aplikaci, např. vypalovací program (kterej má sám o sobě cca 1MB) a k ní se mi stáhne x jiných balíčků převážně knihovny. Pokud budu chtít jinej vypalovací program stáhnu si jen a pouze tento malej balíček  a už nemusi tahat jiný knihovny. Instaluju pomocí aptitude a ta zajišťuje kompletní instalaci i odinstalaci všech závislých balíčků na tý který aplikaci. Tudíž nemusím mít v systému x bordelu.
Proto také linux potřebuje pro instalaci míň místa než windows. Vemte si co obsahuje winxp po instalaci a co obsahuje ubuntu po instalaci a hlavně co, který ten systém obsahuje za aplikace. Winxp je samo o sobě vcelku nepoužítelný.
ad 2. mě to tak hrozný nepřijde, je tu aspoň možnost výběru.
 vista bude průser. :)

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
« Odpověď #5 kdy: 25 Září 2006, 17:46:38 »
Citace: Vojtin
vista bude průser. :)
kez by :-)

me vadi to ze super firmy jako ATI maji skvelou podporu hw v lnx .. ale za to muze firma ne linux :-)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Září 2006, 18:43:04 »
I moje troska do mlyna.

Bod 1.
Balickovaci system dpkg je podle mne to nejlepsi, co kdy ta banda ktera se schovava za Torvaldsem vytvorila. Dvema prikazy (apt-get update, apt-get upgrade) udelate kompletni aktualizaci systemu na novou verzi vcetne libc6 (jadro systemu) a ani nemusite masinu restartovat. To je vec, o ktere se muze nekterym jinym OS jen zdat.
Zdanliva nelogicnost odinstalovani ma take svou funkci, system neni jasnovidec a tak je tato akce nekolikastupnova, zabezpecena tak, abyste si neodstrelil zaklad systemu.

Bod 2. Ano, souhlasim s tim, ze toto je nezvykle, ale nenazyval bych to problemem. Pro toho kdo zkousi a zacina je idealni vyzkouset oba hlavni hrace a pak se pro jednoho rozhodnout a vytrvat i pri "nevlidnem pocasi". Osobne pouzivam KDE, ze zvyku, i kdyz je (pry) narocnejsi na systemove zdroje. Ale nikdy bych si nedovolil pokrikovat nekde na diskusi, ze XXX je nejlepsi a YYY at tahne do pekel, Pro to totiz 99 % diskutujicich nema zadny dukaz, jen svoji domnenku, ci zaslepenost.

Bod 3.  Ano, dpkg je slozite, uz pro ten vysoky pocet nadstaveb, ktere se nad dpkg pouzivaji. je jich moc a rychla informace o tom co ktera aplikace umi moc dostupna neni. Nezbyva, nez se tim nejak prokousat, trebas se to nekdy zlepsi. Tip: napiste v v konzoli: $ apt-get moo  

K zaveru  autora: Myslim, ze se nestane zadna srazka s kometou. Vykrikum typu "Vista budou propadak" se tise usmivam. W.H.Gates a jeho boys maji mozna trochu obavy, ale ne z Linuxu jako takoveho, ale z celeho systemu Open Source. Proto v leccems povoluji. Kontrolni otazka: kolik z vas studuje nejakou pocitacovou skolu a chce se zabyvat pocitaci ? Asi dost. A pravdepodobne se tim taky budete chtit zivit = vydelavat penize na sve potreby. Pak ale nenadavejte PC firmam, ze chteji penize za programy a nedavaji vsechno zadrmo. Kaleli byste si takrikajic do vlastniho hnizda.

Nekolik slov zaverem.
Torvalds a jeho tvrde jadro hochu, co hackaji kernel to zatim ma pevne v rukou. To je LINUX.
To ostatni okolo, co pacha zbyla suita lehce priopilych systemaku, kterym se neco obcas vymkne, to jsou distribuce. Holt kazda je naka, ale vcelku dik vsem za tu praci. Je prima (obcas na palici) s tim delat.

PP.

PS. Kdysi v nejake konfere jsem cetl nazor, ze kazdy autor, ktery posle do konfery otazku zda je lepsi to ci ono by ihned mel dostat po palici, protoze ty flamy potom se uz nedaji cist. Cimz se nechci nijak v zadnem pripade dotknout tohoto autora, ale s tou sentenci souhlasim.

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Září 2006, 21:31:19 »
4Pavelp:
    Dekuji ti za zajimavy prispevek. V leccems se shodnem, ale v cem nejvic, to je nazor na open source contra zivobyti. Je proste naprosto jasne, ze vydelavat se musi a tvorba softwaru je proste job jako kazdy jiny, krome toho ze je velmi dobre placeny.

Kazdopadne, tento thread nebyl vubec minen jako jiskra, ktera rozhori obrovsky flame, ktery bude muset zastavit az moderator. A jak je videt, ze nic takoveho se nestalo a kazdy kdo prispel svym nazorem, prispel rozumne a s nadhledem. A to jsem rad :-D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.