Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: root a par dalsich dotazu  (Přečteno 1279 krát)

XanderCage

• Návštěvník
root a par dalsich dotazu
« kdy: 01 Června 2009, 22:19:25 »
Jsem linux nováček, tak na to berte prosím ohled (detailně a primitivně vysvětlit)
Prechazim z widli na linux ale jeste par dotazu mam:

1) Když se chci přihlásit jako root, napíše mi to že root není povolen. Řešení?
2) Jak nastavit rootovská práva ke svému účtu na trvalo (abych se nemusel přihlašovat za roota)?
3) Mám zákl.desku Gigabyte EP35-DS4 ale nikde na netu jsem nenašel ovladače, pomůže někdo?
4) Vím že jde bez problému instalnout DirectX avšak dělám si otázky ohledně jeho funkčnosti. Neměl by být nějaký doplněk? Nebo to stačí?

Vše se váźe ke Kubuntu 9.04 a Wine je samozdřejmostí

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: root a par dalsich dotazu
« Odpověď #1 kdy: 01 Června 2009, 22:21:24 »
1) a 2) http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo (pracovat trvale pod rootovským účtem silně nedoporučuji)
3) Ovladače nehledejte -- nepotřebujete je, jsou již obsaženy v systému.

XanderCage

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Června 2009, 22:35:15 »
ok, dam na tebe. Zejtra to skusim rozjet a doufam ze povali
Je tu nekdo kdo by mi zodpovedel muj dotaz ohledne DirectX v Linuxu/kubuntu?

XanderCage

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2009, 16:43:43 »
po použití příakzu sudo (sudo apt-get install /media/cdrom0/VBoxLinuxAdditions) mi to napíše:
E: nemohu najít balík. Co s tím?

premet

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2009, 16:50:11 »
po použití příakzu sudo (sudo apt-get install /media/cdrom0/VBoxLinuxAdditions) mi to napíše:
Protože se to tak neinstaluje !!

Za 1) Lokální balíčky se neinstalují přes apt-get install, ale dpkg -i install nazev_baliku
     2) U instalace přídavků hosta stačí spustit jen s právy superuživatele, takže
Kód: [Vybrat]
cd /media/cdrom0 a pak
Kód: [Vybrat]
sudo ./VboxLinuxAdditionmělo by to tak jít.
« Poslední změna: 02 Června 2009, 16:53:10 od Premet »

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Června 2009, 17:17:23 »
DirectX je pro Win, není pro Lin. Takže ho ani nenainstaluješ. Je možné jej nainstalovat do wine, v kterém je možné "některé" aplikace určené pro Win spouštět. Je to ale zbytečné pokud najdeš linuxové alternativy.
http://wiki.ubuntu.cz/Wine

Popř. mrkni na Průvodce Linuxem (viz. odkaz dole) - obecně o GNU/Linuxu pro absolutně neznalé. A pak můžeš si procházet http://wiki.ubuntu.cz/
« Poslední změna: 02 Června 2009, 17:19:04 od luisah »

backman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Června 2009, 17:20:27 »
luisah: nemas tak uplne pravdu s DirectX
DirectX je trosku dllhsia epizoda ak budes mat stastie tak ti to pojde v pohode nainstalovat...... ak nie tak budes musiet skopcit par kniznic a podobne. Ked ti to nepojde tak napis inak sa to tu tusim riesilo uzu parkrat.....

btw davam ti do pozornosti: http://appdb.winehq.org/ je tam zoznam aplikacii a ako funtuguju trika na lepsie FPS a podobne
Nič neni lahšie ako matematika

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Června 2009, 17:21:58 »
luisah: nemas tak uplne pravdu s DirectX
JJ, není to přesné, ale pro začátečníka, který se ptá na podobný dotaz, odpověď myslím dostačující.

Ono existuje i winedors popř. winetrics, který direcx9c (tuším) do wine narvou, popř. jak říkáš stačí upravit, přidat dll, viz. návod na abclinuxu. A vůbec, wine jde hodně dopředu  ;D
« Poslední změna: 02 Června 2009, 17:25:18 od luisah »

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 02 Června 2009, 17:47:28 »
ok takže.Příkaz sudo dá práva roota příkazu co je za ním.Takže příště něpoužívej "použil jsem sudo" ale rovnou ten příkaz co to dělá.A apt-get je instalování z repozitářů, a ty jsou něco jako velký archiv prověřených programů takže se nemusíš bát že by ti to poškodilo počítač. apt-get nainstaluje program z těch repozitářů,např.
sudo apt-get gimp
nainstaluje program gimp.Jak vidíš,je to mnohem jednodušší než u widlí kdy jsi musel otrocky odklikávat next next next next next next,ano,next :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.