Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Thunderbird + spamassassin + postfix  (Přečteno 1307 krát)

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
Thunderbird + spamassassin + postfix
« kdy: 02 Června 2009, 15:11:36 »
Můžete mi prosím někdo pomoci s nastavením kombinace z předmětu? Bohužel mám více mailových účtů které jsou hodně vystavené a chodí mi stovky spamů denně a Thunderbird si ne se vším poradí. Postupoval jsem tedy podle tohoto návodu jak zprovoznit SA a postfix: http://www.debuntu.org/postfix-and-pamassassin-how-to-filter-spam

Výchozí situace je tedy ta, že mám nainstalovaný Thunderbird. Poštu odesílám přes poskytovatele a stahuju přes POP3. Tak a teď:

Spamassassin:
1) nainstaloval jsem spamassassin
2) nastavil jsem aby daemon spamd běžel pod jiným uživatelem
3) nastavil jsem konfiguraci /etc/default/spamassassin dle návodu
4) nastavil jsem /etc/spamassassin/local.cf dle návodu a pustil spamassassin

Postfix (postup z další strany toho návodu):
1) naistaloval jsem postfix. Při instalaci na mě vyskočilo okno s dotazem jaký typ stanice (zvolil jsem internetový počítač nebo tak nějak).
2) upravi jsem /etc/postfix/master.cf dle návodu
3) reloudnul jsem nastavení postfixu

Teď mi tedy běží jak spamassassin i postfix, ale nějak nevidím, že by to mělo nějaký vliv na poštu v Thunderbirdu. Jestli jsem to správně pochopil tak spamy by teď měly mít v předmětu značení **** SPAM (score) *****, ale bohužel nic. Je ještě něco potřeba udělat/nastavit? Nebo jsem zvolil úplně blbou cestu? Jak poznám, že komunikace Thunderbirdu přes spamassassin vůbec probíhá?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Thunderbird + spamassassin + postfix
« Odpověď #1 kdy: 02 Června 2009, 15:23:49 »
Neprobíhá - spamassassin je jedna z možností filtrace pošty na SMTP serveru - jinak řečeno, pokud pošta neprojde přes postfix, spamassassin do toho nešahá (což sice také není úplně pravda, neb se dá mail spamassassinu předat ručně, ale ...), asi nejrychlejší možnost řešení mne napadá stahovat poštu z oněch pop3 serverů pomocí fetchmailu, který to následně předává ke postfixu+spamassassinu, lokálně uloží a pop3 z localhostu stáhnete do TB.

Nebo se na tuto cestu z důvodu nutnosti instalace mailového systému fetchmail + SMTP + spamassassin + POP3 (IMAP) vykašlat a zkusit to řešit jinak :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Června 2009, 15:46:03 »
Dík. Ten mailovej systém bude na mě moc komplikovanej ;) Jak to tedy v Thunderbirdu jinak řešit?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2009, 15:56:45 »
Popravdě mi přišel ten TB antispam docela sofistikované řešení pro lokální nouzi - předpokládám, že klikáš na takové to tlačítko "označit jako spam" ?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2009, 16:37:58 »
Právě, že klikám jak zběsilej. Nechám to ještě nějakej den se učit a kdyžtak se ještě připomenu. Zatím dík.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.