Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NAstavení práv uživateli  (Přečteno 1297 krát)

LuciusMare

• Závislák
NAstavení práv uživateli
« kdy: 02 Června 2009, 17:52:15 »
Chci aby jeden uživatel mohl jen do svých složek a nikam jinam.Je to něco jako guest účet,ale používám ho i pro přenos přes ssh :) Jak se to dá nastavit?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

3.14.TR

Re: NAstavení práv uživateli
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2009, 11:24:52 »
mam napad:
v nautilu (předpokládám že máš ubuntu) vyjed až na / (bud přihlášen jako root) a dej všem složkám vlastnosti- oprávnění - a tam si zadej aby na ně mohl třeba jen uživatel A, a atd atd...
pravda že na Ubuntu 8.10 mi to nefungovala tak jak jsem si představoval a pod 9.04 jsem ještě nezkoušel...
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 06 Července 2009, 19:26:52 »
to me taky napadlo,ale je to takovy krkolomny,takhle nebude ani moct do slozek nastaveni systemu takze je nebude moct nacist...
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 06 Července 2009, 19:37:24 »
mam napad:
v nautilu (předpokládám že máš ubuntu) vyjed až na / (bud přihlášen jako root) a dej všem složkám vlastnosti- oprávnění - a tam si

To je dost špatný nápad -- některé systémové soubory a složky jsou velmi citlivé na změnu svých oprávnění -- rozeserete si systém ani nemrknete...
« Poslední změna: 06 Července 2009, 19:43:58 od Vojtěch Trefný »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 06 Července 2009, 19:56:57 »
Nestacilo by tomu uctu zakazat spravovat system aby si nemohol nastavit prava k diskom?
System-sprava-pouzivatelia a skupiny. Pouzivatel-vlastnosti-pouzivatelske prava zakazat spravovat system.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.