Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Monitorování hardware, přehřívání, vypnutí [vyřešeno]  (Přečteno 4987 krát)

Svubi

• Návštěvník
Ahoj, poté co jste mi minule tak pěkně pomohli s problém, jsem nucen vás "obtěžovat" opět.

Základní údaje:
1) jsem začátečník (cca 2-3 měsíce co mám Ubuntu 8.04 32bit nyní 9.04 64bit)
2) mám notebook (Acer Aspire 5220)

Otázka č. 1:

Nainstaloval jsem si podle návodu monitorování hardware a nainstaloval jsem jej na panel. Nyní prosím o objasnění jednotlivých informací:
A) CPU - pochopeno jako procesor
B) temp1 - ?
C) Core0 - ?
D) Core1 - ?
E) GPU - pochopeno jako grafická karta

Otázka č. 2:

Při větším dlouhodobém zatížení procesoru (hudba & internet & kopírování souborů z externího disku apod.) dojde k vypnutí NB. Když jsem si nechal odborně (abych neztratil záruku) navyšovat RAM a HDD tak mi servisní technik sdělil, že pro "jistotu" aktualizoval BIOS a asi od té doby dochází k problémům s přehříváním a vypínáním. Kolega v práci mi sdělil, že v BIOSu lze nastavit "vyšší bezpečností teplota", ale nějak jsem to tam nenalezl a ani po užití různých doporučených zkratek s klávesou F1 mi to nepomohlo. Tak se tedy ptám zda-li tato bezpečnostní hranice lze nastavit v samotném Ubuntu či jak mám otevřít plné nastavení v BIOSu?

Mnohokrát děkuji, pevně věřím, že mi poradíte stejně dobře jako minule a i nadále budu patřit mezi ty, kteří šíří pozitivní názory na Ubuntu mezi prostý lid :D
Prosím aby došlo k minimalizaci urážek a posměšků na můj účet - to mi nepomůže.

Pěkný večer..
Tomáš S.
« Poslední změna: 10 Června 2009, 19:48:35 od Vojtěch Trefný »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Monitorování hardware, přehřívání, vypnutí [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2009, 21:52:59 »
Otázka č. 1:[/b]
Nainstaloval jsem si podle návodu monitorování hardware a nainstaloval jsem jej na panel. Nyní prosím o objasnění jednotlivých informací:
B) temp1 - ?
C) Core0 - ?
D) Core1 - ?

temp1 je prostě nějaký teplotní "měřák" někde na desce -- kde to se dá zjistit maximálně z tech. dokumentace k počítači
Core0 a Core1 jsou teploty jednotlivých jader proceosru
GPU je opravdu graf. karta

Svubi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2009, 22:00:13 »
Otázka č. 1:[/b]
B) temp1 - ?
C) Core0 - ?
D) Core1 - ?

temp1 je prostě nějaký teplotní "měřák" někde na desce -- kde to se dá zjistit maximálně z tech. dokumentace k počítači
Core0 a Core1 jsou teploty jednotlivých jader proceosru
GPU je opravdu graf. karta

V tom případě sice nechápu rozdíl mezi Core1 (Core0 mám -49, protože mám jen jedno jádro) a CPU.
Mají asi význám jen CPU, GPU a temp1 ne?
A co otázka č.2, znáte na ní odpověď?

Svubi

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2009, 19:40:51 »
Takže problém vyřešen. Po zagooglování jsem nalezl, že Acery mají u některých modelů problém s přehříváním a údájně to lze omezit aktuální verzí Biosu a software e-Power manager (pro Windows). Já na to šel jednodušeji - sundal jsem kryt a stlačeným vzduchem ve spreji jsem vyfoukal oblast ventilátoru (po 14 měsících, tam bylo skutečně mnoho prachu). Nyní je po problému - trvalá zátěž není již problém..

Děkuji za pomoc..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.