Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kam instalovat stažené aplikace z internetu?  (Přečteno 3163 krát)

antelao

• Aktivní člen
  • *
Kam instalovat stažené aplikace z internetu?
« kdy: 26 Září 2006, 21:44:33 »
Stáhnul jsem si nějakou aplikaci z internetu (jabler) a teď trochu dumám nad tím kam to naistalovat. Podle průvodce by se to asi hodilo do adresáře "/opt", ale tam zatim nic není. Naopak v adresáři "/usr/share" je spoustu věcí a to mě vede k tomu nainstalovat to toho "/usr/share".

Jen jsem se chtěl zeptat, jestli je umístění do "/usr/share" v pořádku. Když budu chtít aby všechny instalované aplikace mohli používat všichni uživatelé, mám je instalovat do "/usr/share"? Jestli ano, je potom k něčemu vůbec ten adresář "/opt" ?

Díky jiří

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2006, 22:01:01 »
Prefix=/usr
Složka pro všechny uživatele je /usr
Složka pro spustitelné soubory a programy je /usr/bin
Složka se sdílenými daty pro všechny programy je /usr/share

Prefix=/usr/local
je obdoba výše uvedeného pro lokálního uživatele

Prefix=/opt
je možné využít například pro instalaci stejného programu jiné verze z důvodu třeba zkoušky nebo jiného tak aby nedošlo k odstranění starší verze. Může se to někdy hodit.

Pokud jde o standartní situaci instalace unikátního programu se známými vlastnostmi použil bych prefix=/usr
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2006, 22:02:27 »
Jak se ta aplikacie přesně jmenuje? Je to .deb nebo tar.gz? Pokud je to .deb tak se to instaluje pomocí dpkg, pokud je to tar.gz tak se to musí nejprve zkompilovat ./configure, make make install (nebo checkinstall)
Možná by stálo za to si něco přečíst o instalaci aplikací v linuxu.

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Září 2006, 22:22:26 »
ja vsechny programy co instaluji rucne instaluji do /opt
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

antelao

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Září 2006, 23:14:17 »
to Vojtin:
přesně se to jmenuje "Jubler" - je to na titulky. Jená se o binární soubor - sh skript (ten jsem rozbalil z archívu tar).

zadal jsem "sh jubler.sh" a spustila se instalace programu - a ptá se kam se má nainstalovat.

když to shrnu - měl bych to naistalovat do "/usr/local/bin" jestli jsem to teda správně pochopil - viz wiki:

"usr/local/bin - Do tohoto adresáře bývá zvykem instalovat software, který není součástí distribuce. V jiných distribucích se takto může používat adresář /opt."

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2006, 06:53:53 »
Kdyz uz ste se pustili do teto problematiky.
Kdyz mam rozsireni pro Swiftfox(optimalizovany Firefox), jak docilit sdileni techto rozsireni vsemi uzivateli? Nutno instalaci presunout do /usr/share?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 27 Září 2006, 08:21:29 »
Citace: milhouse
Kdyz uz ste se pustili do teto problematiky.
Kdyz mam rozsireni pro Swiftfox(optimalizovany Firefox), jak docilit sdileni techto rozsireni vsemi uzivateli? Nutno instalaci presunout do /usr/share?
Melo by fungovat -> http://jasnapaka.bloguje.cz/349596-jak-nainstalovat-rozsireni-pro-vsechny-uzivatele.php , ale nezkousel jsem to.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #7 kdy: 27 Září 2006, 09:11:52 »
Citace: antelao
to Vojtin:
přesně se to jmenuje "Jubler" - je to na titulky. Jená se o binární soubor - sh skript (ten jsem rozbalil z archívu tar).

zadal jsem "sh jubler.sh" a spustila se instalace programu - a ptá se kam se má nainstalovat.

když to shrnu - měl bych to naistalovat do "/usr/local/bin" jestli jsem to teda správně pochopil - viz wiki:

"usr/local/bin - Do tohoto adresáře bývá zvykem instalovat software, který není součástí distribuce. V jiných distribucích se takto může používat adresář /opt."
Pokud se nepletu, jedná se o program napsaný v java. Já osobně bych ho s klidným srdce nainstaloval do /opt ale /usr/local bude IMHO správnější. Nicméně to záleží na tobě a ani jedním nic nezkazíš :-)
Kubuntu forever :-)

antelao

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 27 Září 2006, 09:42:25 »
díky všem za rady, už je mi to jasnější :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.