co takhle zkusit si zjistit, jak je to s grafárnou a 9.04?
Problémy, které mohou nastat: z vývojových důvodů prý u této verze může být snížen výkon karet Intel, navíc používá nový xorg, se kterým není žádný oficiální ovladač ati pro starší karty kompatibilní 
Každopádně teda nabootovat cokoli a poslat výpis příkazu (sudo) lspci - případně zkusit sám hledat 
Pokud nabootujete Ubuntu, můžete se taky podívat na dostupnost ovladačů do Systém → Správa → Ovladače HW 
jistěže vím, že s grafickými kartami intel je to špatné (a u hp jsem zkoušel asi všecko), proto se tu také ptám, nicméně, situace vypadá stejně ať bootuju s intelem, nebos nVidií (GeForce 9300M GS). Předpokládám, že odpoví někdo, kdo ví, jaké grafické karty to má a tuší cosi o problému že to ani nenabootuje z live cd, kvůli těm grafikám, případně s tím má zkušenost.
Zadám li vaio zde do hledání moc toho nenajdu, ani jinde (vaio+ubuntu). Přesto vím, že vývojáři ubuntu vaio z řešili, třeba jeho funkční klapky, někde jsem to na netu viděl, viděl jsem i howto na instalaci starších ubuntu na vaiu Z, ale teď to jako napotvoru nemohu najít.
Lspci mi nic nenaznačilo. Přesto dík

Btw. uz pisu z ubuntu 9.04, nalezlo to tam (narozdil od live cd)... samo