Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odlišení spustitelných souborů  (Přečteno 1479 krát)

frca

• Návštěvník
Odlišení spustitelných souborů
« kdy: 13 Června 2009, 17:23:18 »
Řekněme, že mám dva soubory -- run1.sh a run2.sh.

1) Jak v nautilusu na první pohled poznám, který z nich je spustitelný? Nespustitelný se totiž otevře v geditu, zatímco spustitelný se spustí (mám to tak nastavené v nautilusu), a není šance dopředu poznat, co se stane.

2) Anebo mi poraďte, jak spustit spustitelný soubor, aniž bych musel otvírat terminál; prostě jak to udělat, aby při nautilovém nastavení, aby otvíral v geditu i spustitelné soubory, se u nich v kontextovém menu objevilo něco jako "spustit" a případně i spustit v terminálu (aby byl vidět výstup).  (Toto řešení se mi zamlouvá víc.) A ani při tomto řešení by neškodilo mít v nautilusu přehled, který soubor je spustitelný a který ne.

Prostě mi jde o praktickou použitelnost. (Mám zatím ubuntu 8.10, nevím, jak je to v nejnovějším).
Díky.
« Poslední změna: 13 Června 2009, 17:25:37 od frca »
2*b|~(2*b)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Odlišení spustitelných souborů
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2009, 20:26:17 »
2) Anebo mi poraďte, jak spustit spustitelný soubor, aniž bych musel otvírat terminál; prostě jak to udělat, aby při nautilovém nastavení, aby otvíral v geditu i spustitelné soubory, se u nich v kontextovém menu objevilo něco jako "spustit" a případně i spustit v terminálu (aby byl vidět výstup).  (Toto řešení se mi zamlouvá víc.) A ani při tomto řešení by neškodilo mít v nautilusu přehled, který soubor je spustitelný a který ne.
Přesně tak to funguje, když dáš v Upravit → Nastavení → Chování → Vždy se ptát.

Pak to po kliknutí na ikonu nespustitelné hodí do textového editoru rovnou, u spustitelných se zeptá, co s nimi - viz Tvé požadované možnosti.

1) Jak v nautilusu na první pohled poznám, který z nich je spustitelný? Nespustitelný se totiž otevře v geditu, zatímco spustitelný se spustí (mám to tak nastavené v nautilusu), a není šance dopředu poznat, co se stane.
Pokud chceš rovnou vidět, jestli je spustitelný nebo ne, přidej si do zobrazení sloupec Práva/Permissions.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2009, 20:37:20 »
Pripadne pokial ich nemas vela tak si ich mozes oznacit emblemom. Pravym klik na subor-vlastnosti-emblemy. Ovsem znamena to pre kazdy subor rucne nastavenie.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2009, 20:38:59 »
2tibor,arrange: K+1,lepe bych to nerekl
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

frca

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2009, 12:00:10 »
u spustitelných se zeptá, co s nimi
To zdržuje. Možnost v menu by byla rychlejší, ne?
Stejně tak by bylo lepší, kdyby šel spustitelný soubor zvýraznit barevně, pak by to fungovalo i v jiném zobrazení než v seznamovém. A opět by to bylo rychleji identifikovatelné.
2*b|~(2*b)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.