Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenajede Ubuntu.  (Přečteno 1184 krát)

karelll

• Návštěvník
Nenajede Ubuntu.
« kdy: 14 Června 2009, 09:31:35 »
Dobrý den.
Po zapnuti počitače při startu Ubuntu mi zobrazuje napočitavání procent s tímto textem "Uncelan shutdown checking". Zastavi se to na 27 %. Po chvíli mi najede delší text z něhož zde vypisuji:

"Eror roading block 1867854 ( Attempt to read block from file system resulted in s hort read) while getting next inode from scan"

Včera jelo Ubuntu normálně, nic jsem neinstaloval, jen mi to nabídlo pravidelné aktualizace, které jsem provedl. Vše proběhlo v pořádku. Mám Ubuntu 9.04.

Abych aspoň zachranil nějaká data, spustil jsem live cd. Disky vidím, některé data jsem přesunul na flash, ale ty, které mají emblem "no read" přesunout nejdou. Tento emblem zrušit nejde, se soubory nepohnu ani je nezkopirují. Lze nějakým způsobem tyto data přesunout, nebo zkopirovát? A dále, lze rozchodit Ubuntu, a je to vůbec problém Ubuntu? Nejde o harddisk? Neumím anglický, nevím vocogou.

Díky za informace. Karel.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Nenajede Ubuntu.
« Odpověď #1 kdy: 15 Června 2009, 00:04:33 »
Zálohuj co se dá a pak v LiveCD odpoj ten disk a nechej opravit fsckem: snad to zvládne.
Kód: [Vybrat]
fsck /dev/sda1Místo sda1 dej označení oddílu s Ubuntu.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

karelll

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Června 2009, 15:42:03 »
Zálohuj co se dá a pak v LiveCD odpoj ten disk a nechej opravit fsckem: snad to zvládne.
fsck /dev/sda1Místo sda1 dej označení oddílu s Ubuntu.

Díky za informaci. Zkoušel jsem to. Probíhající test dojede k bloku čísla uvedeného v mém prvním příspěvku. Nabídne mi to "ignorovat" což udělám. Test pokračuje, ale zastaví se na dalším bloku, opět ignorovat (v podstatě mi to nic jiného nenabízí). A tak to jede stále dál. Po deseti minutách jsem to vzdal.
Nainstaloval jsem si Ubuntu na jiný harddisk, záchranu starého Ubuntu jsem vzdal, ale aspoň kdybych věděl jak se dostat k těm souborům (viz můj první příspěvek). Ještě bych doplnil, že se jedná o fotky stáhnuté z foťáku. S těmito soubory jsem nic nedělal, nedával jsem je pod žádné heslo, přesto nejdou přes live cd ani stáhnout, ani otevřít. Píše mi to cosi anglický, něco ve smyslu, že nemám oprávnění se soubory manipulovat. Neví tedy někdo co s tím? Jak zrušit ten emblém (no read), anebo jak dosáhnout oprávnění? Díky za informace.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 17 Června 2009, 17:37:15 »
Ked spustis v terminale
gksudo nautilus tak ani potom nejdu kopirovat?
Ale pozor toto ti da prava root a pojdu mazat aj systemove subory. Tak si nezmaz nieco co by si nemal.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

karelll

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Června 2009, 20:54:42 »
Ked spustis v terminale
gksudo nautilus tak ani potom nejdu kopirovat?
Ale pozor toto ti da prava root a pojdu mazat aj systemove subory. Tak si nezmaz nieco co by si nemal.

Díky moc. Po použiti gksudo nautilus soubory šly zkopírovat. No, asi jsem na to mohl přijít sám:-))

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.