Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba a omezená práva pro vnořené adresáře  (Přečteno 2507 krát)

nazmot

• Návštěvník
Samba a omezená práva pro vnořené adresáře
« kdy: 17 Června 2009, 14:35:07 »
Zdravím všechny.
Podařilo se mi naistalovat Ubuntu server 9.04, Sambu a apcupsd. Vše běží v pohodce.
Zatím stačí přístup pomocí jednoho uživatele pro stávající sdílené složky. Nyní je však třeba v jedné nasdílené složce omezit přístup do určitých vnořených adresářů pouze pro dané uživatele.
Je mi jasné, že bude nutné vytvořit uživatele pro každého přistupujícího uživatele. Jde mi však o to, jak nastavit přístupová práva pro vnořené složky ve sdíleném adresáři.
Do budoucna bych tyto samé oprávnění použil pro FTP přístup pro uživatele, co budou mít FTP připojení povolené.

Příklad:
share_a
 - vnořená složka A1
 - vnořená složka A2
 - vnořená složka A3
share_b
 - vnořená složka B1
 - vnořená složka B2
 - vnořená složka B3
share_c

Všichni mohou s plnými právy do share_a a share_b avšak do vnořené složky B2 může jen Loja a Franta a do vnořené složky B3 jen Lojza a Pepa
Do share_c může jen jeden uživatel, např. Zbyšek.
Je možné tohoto docílit nějak elegantně či je třeba toto rozsekat na jednotlivé sdílení s udáním valid users?

Díky za jakékoli rady
T

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: Samba a omezená práva pro vnořené adresáře
« Odpověď #1 kdy: 17 Června 2009, 16:44:24 »
Řešení pro Vás je acl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Access_control_list

man acl
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.